Kuukausiliite    |   Sota 1918 livenä

14. helmikuuta: Sosialistisen Suomen hallintoa rakennetaan vauhdilla, ja maalari Emil Pajula valaa uskoa päiväkirjassaan – ”Ei ole vielä kaikki sosialistit tapettu!”

Helsingissä punaisen Suomen uusi johtoelin ”työväen pääneuvosto” kokoontuu ensi kerran. Karjalassa punapäällikkö Jalmari Parikka miehineen löytää rikki ammutulta työväentalolta padallisen perunakeittoa.

Torstai 14. helmikuuta 1918

Nyt alkaa taistelu myös Ahvenan­maalla. Suomi on vasta itsenäistynyt, ja saaren asema on ratkaise­matta.

Torstaina 14. helmikuuta suojeluskuntalaiset aloittavat Ahvenanmaalla venäläisten sotilaiden aseistariisunnan. Saarelle ilmestyy myös ruotsalaisia joukkoja, jotka haluavat keskustella tilanteesta osapuolten kesken. Sitten tilanne mutkistuu entisestään, kun Turusta saapuu jäänsärkijä Murtajalla punakaartilaisosasto. Puhkeaa tulitaistelu.

Helsingissä punaisten siviilijohto rakentaa uutta sosialistista Suomea. Työväen pääneuvosto, eli punaisen Suomen korkein päättävä elin, kokoontuu ensi kertaa.

Karjalan rintamalla punakaartin päällikkö Jalmari Parikka saapuu joukkoineen Joutsenon kirkonkylälle. Näyttelijä Parikka on johtanut joukkoa pari viikkoa. Se on on lähtenyt Enson tehtailta, saanut Viipurista aseita ja saapuu nyt kävellen Honkalahden työväentalolle, jonka kattoon on osunut tykinammus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parikka kirjoittaa näkemästään:

”Menimme sisään, sytytim­me valot. Siellä oli seka­sortoa. Vaate­kappaleita, kivääreitä, selkä­reppuja ja – niitä kauan kaivat­tuja panoksia... Korjasimme kiväärin­patruunat haltuumme. Tarkastimme edelleen. Keittiössä höyrysi suuri muuri­padallinen peruna­keittoa. Hyvä on. Aterioimme kaikessa rauhassa ja takaan, että ruoka maistui niin hyvältä, etten koskaan elämäs­säni ollut ennen sellaista nautintoa syödessä tuntenut.”


Karjalan suurin kaupunki Viipuri on punaisten hallussa. Valkoiset kuitenkin saavat levitettyä kaupungissa tiedonantolehtisiä, joiden mukaan valkoisten sota etenee niin hyvin, että Mannerheimin joukot ovat jo valmiina Tampereen valtaukseen. Se ei pidä paikkaansa.

Punaisessa Turussa 29-vuotias kirjapainotyöntekijä Aku Valtakoski on siirtynyt vallankumouksen palvelukseen. Hän työskentelee nyt vallankumousoikeuden sihteerinä. Hän kirjoittaa tuoreelle morsiamelleen Elvi Majaselle Tampereelle:

”Rakas Elvini, minua opete­taan jo avio­liittoon, sillä seinäni takana on eräs nuori naimisiin mennyt perhe ja heillä pieni ‘mollo’ joka vähän väliä huutaa, ja isä ja äiti koit­tavat parhaansa saadakseen sen tyynty­mään. Mutta minä en hermostu vaikka se parasta aikaakin huutaa kuin rajavahti.”


Samaan aikaan Keski-Suomessa Multialla punaisten kannattajilla on hankalaa. Työväenyhdistyksen väkeä on kuulusteltu. Maalari Emil Pajula kuitenkin valaa uskoa tilanteeseen kirjoittaessaan mustakantiseen Työväen taskukirjaan.

Ei ole vielä kaik­ki sosia­listit tapettu!


Järvenpäässä kuuluisa säveltäjä on raivoissaan. Punakaartilaiset ovat taas käyneet Jean Sibeliuksen luona tekemässä tarkastusta.

”Mikä häpeä talol­leni. Kun minut pakotet­tiin avaamaan laatikot heille jotka näkivät tämän hädän­alaisen, köyhän kodin ‘aarteet’ paljas­tettuina, pystyin tuskin hillitse­mään suruani. Hampaisiin asti aseistettu roisto­sakki ja minä - hermostunut, aseeton säveltäjä. Sanotaan että ‘väki­vallan edessä on väistyttävä’. Se käy kyllä. Mutta vaikeampi on kestää häpeää joka kotia.”


”Millaista elämää! Keittäjä Helmi huomenna 15 pnä kaupunkiin noutamaan lääkkeitä ja sikaareita. Kunpa se matka nyt onnistuisi. Sillä ilman savu-uhria minun jumalani kyllä vihastuvat. -10 likimain. Selkeää ja kuunsirppi.”

Lue tästä linkistä kaikki sarjan aiemmat osat. Sarja on ilmestynyt tammikuun 12. päivästä alkaen.

Lue tästä linkistä esittelyt kirjoitussarjan henkilöistä.

Lue tästä koko tammikuun tapahtumia käsittelevä artikkeli Kuukausiliitteessä

Lue tästä koko helmikuun tapahtumia käsittelevä artikkeli Kuukausiliitteessä

Kuukausiliitteen Sota 1918 livenä -juttusarjassa sata vuotta sitten eläneet ihmiset tekevät päivityksiä, joiden kautta voi seurata sisällissodan tapahtumia. Päivitysten lähteinä ovat aidot päiväkirjat, kirjeet ja muistiinpanot.

Sarja ilmestyy lähes päivittäin osoitteessa hs.fi/sota1918livena. Lisäksi Kuukausiliitteen paperilehdessä ilmestyy kunkin kuun tapahtumia yhteen vetävä artikkeli.

Työryhmä: Sami Sillanpää, Anu Nousiainen, Jouni K. Kemppainen, Tuija Pallaste, Tommi Nieminen, Jaakko Lyytinen, Esa Lilja. Kuvatoimittaja Ea Vasko. Piirroskuvitukset Anja Reponen.

Lähteitä: Sylvi-Kyllikki Kilpi: Sörnäisten tyttö; Kyösti ja Kaisa Kallion kirjeenvaihto; Emil Pajulan päiväkirja Työväen arkiston vuoden 1918 kokoelmassa; Mannerheim: Muistelmat I sekä kirjeitä ja puheita; Tekla Hultin: Päiväkirjani kertoo; Von der Goltz: Toimintani Suomessa ja Baltian maissa; Salme Setälän päiväkirja SKS:n arkistossa; Jalmari Parikka: Viimeinen taisto; Urho Kekkosen muistiinpanot ja kirjoituksia UKK:n arkistossa; Jean Sibelius: Päiväkirja; Juhani Aho: Hajamietteitä kapinaviikoilta; Timo Valtakoski: Punavangin kirjeenvaihto vuodelta 1918 (omakustanne); Santeri Alkio: Päiväkirjat (santerialkio.fi); Ivar Ekströmin valokuvakokoelma Varkauden museossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  2. 2

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  5. 5

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Trump: Huumeidenvastainen kampanja edellyttää kovia otteita, ”myös kuolemantuomioita” – suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Trump ajaa kuolemantuomiota huumekauppiaille, mutta ei tietenkään lääkeyhtiöille, jotka aiheuttivat epidemian

  9. 9

   Sähköpyöriä myyvä yrittäjä: Kiinteä 400 euron ostotuki on huono ehdotus

  10. 10

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  7. 7

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  8. 8

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  10. 10

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää