Kuukausiliite

Petteri Orpo asuu yksin Helsingissä erossa perheestään ja tekee töitä aamusta yöhön – HS seurasi flunssaisen ministerin minuutilleen aikataulutettua päivää

Petteri Orpo asuu yksin Helsingissä erossa perheestään ja tekee pitkää päivää aamusta yöhön. Kaiken lisäksi hänestä voi kohta tulla pääministeri, ja silloin hänen päälleen kaatuvat kaikki mahdolliset murheet.

Turku, kello 8.02: Petteri Orpo näyttää kovin tavalliselta. Hän hörppii paitahihasillaan kahvia kotinsa keittiössä.

Pöydällä on sämpylöitä ja juustoa. Taustalla pyörivät aamu-uutiset, joissa kerrotaan Enni Rukajärven pronssimitalista.

Turkulaisessa pienkerrostalossa on samanlainen arkiaamun tohina kuin monissa muissakin suomalaisperheissä.

Orpo vilkaisee kelloaan – alkaa olla kiire. Virka-auto odottaa jo pihalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poika on lähtenyt kouluun. Tytär nukkuu vielä, koska hänen koulunsa alkaa vasta kymmeneltä. Puolisolla on etäpäivä. Niina Kanniainen-Orpo työskentelee Turun hallinto-oikeudessa määräaikaisena tuomarina.

Orpolla on kädessään kolme kravattia. Mutta hän ei osaa päättää, minkä niistä valitsisi. Niinpä hän laskee kravatit hetkeksi tuolille.

Se on virhe.

Pessi-koira näkee tilaisuutensa.

Pessi on lagotto, italialainen vesikoira. Ne ovat luonteeltaan leikkisiä.

Koira haukkaa kravatit suuhunsa. Orpo syöksyy sen perään.

Ja onhan se hauskan näköistä. Siinä Suomen valtiovarainministeri ja mahdollinen tuleva pääministeri repii kravattia koiran suusta.

Orpo todella vaikuttaa tavalliselta. Se onkin yleisin adjektiivi, jolla hänen tuttunsa häntä luonnehtivat.

Kaikki poliitikot yrittävät luoda mielikuvaa tavallisuudesta. On tärkeää, että poliitikko on asemastaan huolimatta kosketuksissa kansalaisten arjen ongelmiin.

Mutta Orpon tavallisuus tulee jotenkin ponnistelematta.

Hän on mutkaton ja suora. Hyvä kuuntelija. Mukava mies. Niin häntä kuvataan.

Petteri Orpo ei vaikuta vallankäyttäjältä. Se taitaakin olla hänen valtansa salaisuus.

Orpo nappaa tummansinisen kravatin Pessi-koiran suusta ja kietoo sen kaulaansa.


Turku, kello 8.38: Petteri Orpo on ottanut virka-auton takapenkille pinkan muistioita. Niitä hän yleensä lukee työmatkallaan.

Mukana on myös kolme vuokrattua dvd-elokuvaa. Ne pitäisi palauttaa. Deep- ja Sing-animaatioiden lisäksi nipussa on moderni western Hell or High Water. Sitä oli vuokraamosta suositeltu Orpolle.

Esittelytekstin mukaan elokuva on moraalinen tutkielma, jossa rikollisten tekoja perustellaan sillä, että yhteiskunta ei tarjoa kaikille riittävästi mahdollisuuksia.

Orpo ei ehtinyt katsoa elokuvaa.

Orpon viikonloppu meni puhelimessa, sillä hallituskumppani, keskustan peruspalveluministeri Annika Saarikko ilmoitti perjantaina yllättäen perhevapaauudistuksen kaatumisesta.

Sunnuntai-iltana Orpon perhe oli sentään ehtinyt käydä yhdessä kävelyllä ja paistaa läheisellä laavulla makkaraa.

Mutta tuossa onkin jo Turun vierailu- ja innovaatiokeskus Joki. Auto pysähtyy, ja turvamies kiiruhtaa avaamaan oven ministerille.


Turku, kello 8.50: Orpo aloittaa puheensa Varsinais-Suomen yrittäjille: ”Tupa täynnä ja paljon tuttuja!”

Salissa on satakunta kuulijaa, paikallisia yrittäjiä ja maakunnan päättäjiä. Eturivissä istuu Minna Arve, Turun kaupunginjohtaja ja entinen kokoomuksen puoluesihteeri.

Orpolla on kova flunssa, mutta ei sitä esityksestä juuri huomaa.

Valtiovarainministeri esiintyy rennosti ilman papereita. Niin hän useimmiten tekee.

Muistiinpanoja ei tarvita. Ensin hän esittelee suhdanne-ennusteen: ”Hyvältä näyttää.” Sitten kehuu kikyä, velkaantumisen hidastumista ja työn verotuksen kevennyksiä.

Väliin hän lisää tälle yleisölle sopivia teemoja.

Turussa ollaan, ja Orpo tietysti hehkuttaa Länsi-Suomen talouden vahvaa vetoa. Turun telakan tilauskirjat ovat täynnä, ja Uudenkaupungin autotehdas palkkaa väkeä.

Sitten on yleisökysymysten aika. Joku kysyy, milloin valtatie 8 levennetään nelikaistaiseksi Porin ja Rauman välillä.

Orpo vastaa pitkästi, mutta ei sano mitään.

Sitten hän kättelee isännät ja kiiruhtaa virka-autolle. Se suuntaa kohti Helsinkiä.

Juuri kun auto on pääsemässä moottoritielle, Orpo muistaa. ”Ai niin, ne dvd:t piti palauttaa.”

Auto kääntyy takaisin.


Turku–Helsinki, kello 9.30–11.15: Petteri Orpo nousi valtiovarainministeriksi juhannuksen alla vuonna 2016 syrjäytettyään Alexander Stubbin kokoomuksen puheenjohtajan paikalta.

Orpon suurin valtti puoluekokouksessa oli se, että hän ei ollut Stubb.

Stubb on kansainvälisissä ympyröissä sulavasti sukkuloiva poikkeusyksilö, joka pystyy antamaan lausuntoja viidellä eri kielellä.

Orpo puolestaan on Köyliön – hmm – jokamies. Opettajaperheen poika, joka ei tee itsestään turhaa numeroa.

Stubb onnistui kahden vuoden puheenjohtajakaudellaan saamaan kokoomuksen sekaisin. Hän ajautui negatiivisen julkisuuden kierteeseen. Kohu seurasi toistaan.

Niinpä kokoomus valitsi puheenjohtajakseen Petteri Orpon. Hän palauttaa dvd:t ajallaan eikä aiheuta ikäviä yllätyksiä. Siitä puolueväki saattoi olla varma. He tunsivat Orpon, ja Orpo tunsi heidät.

Puheenjohtajavalinnan jälkeen jotkut epäilivät, että Orpo olisi liian harmaa ja pehmeä viemään kokoomuksen vaalivoittoon.

”En ole mikään kansanhurmaaja”, Orpo myöntää auton takapenkillä.


Oletko pehmeä?

”Siitä mua on aina syytetty, mutta yllättävän pitkälle olen pehmeänä päässyt.” Tämä lienee varsinaissuomalainen tapa kiistää väite.

Orpo korostaa haastattelussa moneen otteeseen kovaa tahtoa ja tavoitteita.

”Kokoomus ei ole äänetön yhtiömies. Me olemme eduskunnan toiseksi suurin puolue, ja meillä on omat arvomme ja oma tahtomme. Se pitää kumppaneiden kestää.”

Petteri Orpo syntyi 3. marraskuuta 1969 Köyliössä Satakunnassa. Hänellä on kaksi vanhempaa siskoa.

Ala-asteen Orpo kävi Köyliön Vuorenmaan kylän koulussa, jossa hänen vanhempansa toimivat opettajina. Koulu sijaitsi aivan perheen kodin naapurissa.

Koulu oli helppoa, Orpo kertoo. Vähän liiankin helppoa, sillä lukion toisen luokan jälkeen Orpo havahtui siihen, että hänen arvosanansa olivat todella kehnoja. Hän päätti oma-aloitteisesti käydä kakkosluokan uudestaan.

”En tiedä, luinko yhtään enempää, mutta kun kahteen kertaan kuuntelee, niin kyllähän asiat päähän tarttuvat”, Orpo naurahtaa.

Ylioppilaskirjoituksissa hän kirjoitti c:n paperit.

Puolueen valinta oli Orpolle selvä aina.

Orpon isä oli kokoomusaktiivi, samoin kuin isoisä, joka vuonna 1918 oli perustamassa Marttilan kokoomusta. ”Isä sai kokoomuksen kultaisen ansiomerkin vuonna 2000, isoisä 1951.”

Petteri Orpo oli ensimmäisen kerran ehdolla kuntavaaleissa 22-vuotiaana vuonna 1992. Hän sai 27 ääntä. Niillä hän pääsi Köyliön valtuustoon varapaikalle.

Valtuustoon Orpo ei kuitenkaan ehtinyt, sillä hän oli muuttanut Turkuun opiskelemaan. Pääaine oli taloustiede. Gradunsa hän teki kunnallisesta palvelutuotannosta.

Opiskeluaikoina Orpo toimi Turun yliopiston ylioppilaskunnan ja SYL:n pääsihteerinä.

”SYL:n pääsihteerin tehtävässä pääsin samoihin pöytiin silloisen opetusministerin Olli-Pekka Heinosen kanssa. Tapasin ministereiden avustajia, kansanedustajia, virkamiehiä. Istuin kokoomuksen koulutuspoliittisessa toimikunnassa”, Orpo sanoo.

”Opin ymmärtämään, miten tämä järjestelmä toimii.”

Vuoden 1996 kuntavaaleissa hän pääsi Turun kaupunginvaltuustoon. Sittemmin hän on toiminut muun muassa kaupunginhallituksessa ja kokoomuksen valtuustoryhmän johdossa.

Hän oli Varsinais-Suomen kokoomuksen toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja. Hän toimi sisäministeri Ville Itälän avustajana. Hän oli kokoomuksen puoluetoimistolla apulaispuoluesihteerinä ja vaalipäällikkönä vuoden 2004 euro- ja kuntavaaleissa.

Sitten vuoden 2007 eduskuntavaaleissa hän sai 6 069 ääntä ja meni läpi. Orpo oli 37-vuotias. Hänet valittiin heti eduskuntaryhmän kolmanneksi varapuheenjohtajaksi. Seuraavalla kaudella hän oli jo ryhmän puheenjohtaja.

Orpo olisi voinut nousta kokoomuksen puheenjohtajaksi jo vuonna 2014. Hän ei kuitenkaan lähtenyt ehdolle, joten Stubb valittiin.

”En ollut silloin vielä valmis”, Orpo sanoo.

Stubbin hallituksessa Orpo toimi maa- ja metsätalousministerinä. Juha Sipilän hallituksessa hän oli ensin sisäministeri ja puheenjohtajavalinnan jälkeen valtiovarainministeri.

Orpon työuralta löytyy vain lyhyt parin vuoden pätkä Turun aikuiskoulutuskeskuksen yrityspalvelujohtajana. Muuten elämä on ollut pelkkää politiikkaa. Petteri Orpo onkin huolella kasvatettu poliittinen broileri.

”Politiikkaan tarvitaan erilaisia ihmisiä. Silläkin on arvo, että on niitä, jotka tuntevat päätöksenteon ja rakenteet”, Orpo sanoo.

”Mä olen poliitikko. Ja ylpeä siitä.”

Valtiovarainministerin työhuone, kello 11.30: Petteri Orpolla on tapaaminen työhuoneessaan kello 11.30. Ja toinen kello 12.15.

Ilmeisesti hänen huoneessaan käy sidosryhmien edustajia. Mutta keitä he ovat – sitä ei ministerin esikunnasta kerrota.

Kokoomuksen sidoksista on viime aikoina riittänyt puhetta. Syynä ovat ”pörriäiset”.

Pörriäisillä poliittiset vastustajat tarkoittavat Mehiläistä, Terveystaloa ja muita yksityisiä terveyspalveluyrityksiä.

Syksyllä keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen valitti, että soten valinnanvapausneuvottelut olivat täyttä farssia, kun kokoomuslaiset hyväksyttivät kantojaan reaaliajassa terveysfirmojen lobbareilla.

Kokoomus kiistää tämän, tietysti.


Valtioneuvoston linna, kello 13.00: ”Minä, Anne-Mari Virolainen, lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja…”, Virolainen lausuu virkavalansa kaksi sormea Raamatulla.

Tasavallan presidentti nimittää Virolaisen uudeksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi. Kai Mykkänen siirtyy sisäministeriksi.

Samalla presidentti myöntää eron valtioneuvostosta Paula Risikolle. Hänestä tulee eduskunnan puhemies.

Virolaisen ministerinimitys kertoo Petteri Orpon vahvasta asemasta kokoomuksen johdossa. Kokoomuslaiset eivät ole nimitystä moittineet, vaikka Virolainen on samasta Varsinais-Suomen vaalipiiristä kuin Orpo.

Perinteisesti ministerinimityksissä on pyritty alueelliseen tasapainoon.

Orpo on puheenjohtajakaudellaan myllännyt kokoomuksen eturivin uuteen uskoon.

Ministereiksi Orpo nosti luottohenkilöitään kuten Antti Häkkäsen ja Kai Mykkäsen. Ykkösavustajakseen Orpo otti Anssi Kujalan Suomen yrittäjistä. Kujala on ronskiotteinen avustaja, joka ei pelkää konflikteja.

”Laitoimme perusasiat kuntoon”, Orpo selittää. Tällä hän kertoo tarkoittavansa ennen kaikkea prosesseja.

Orpon mukaan ministerien, eduskuntaryhmän, puoluejohdon ja avustajien yhteydenpito järjesteltiin uusiksi. Mietittiin tapoja, joilla vaali-, järjestö- ja ohjelmatyö organisoidaan.

”Kun tiedän, kuka päättää, missä päättää ja milloin päättää, niin minun ei tarvitse käyttää siihen niin paljon energiaa ja voin keskittyä politiikan sisältöihin”, Orpo sanoo ja jatkaa:

”Meillä pitää olla kanta kaikkiin asioihin.”

Kaikkiin asioihin?

Pyrkiessään puheenjohtajaksi Orpo puhui paljon keskiluokasta. Kokoomus oli kuulemma unohtanut sen, mutta Orpo lupasi ajaa keskiluokan asiaa.

Hän kuitenkin määritteli keskiluokan niin laveasti, että sen piiriin kuuluvat kutakuinkin kaikki suomalaiset.

Mutta jos ajaa kaikkea kaikille, silloin ei välttämättä kukaan saa mitään.


Marina Congress Center, kello 13.30: Orpon flunssa on päivän mittaan pahentunut. Lounasta hän ei ole ehtinyt tänäänkään syödä.

Virka-auto heittää hänet Katajanokalle.

Kokoushuone Balticissa kokoontuvan Lounais-Suomen päättäjäseminaarin osallistujat ovat juuri nauttineet lounaan. Kokouksen tarkoitus on perustaa työryhmä edistämään valtatie 8:n leventämistä nelikaistaiseksi Rauman ja Porin välillä. Siksi valtiovarainministeri on kutsuttu paikalle.


Orpo tervehtii tuttuja, joita on taas sali täynnä. Hän pitää tutun valtiovarainministerin puheensa. Valtatie 8:n nelikaistaisuudesta hän puhuu pitkään, mutta ei sano oikein mitään.

Orpo kättelee isännät ja kiiruhtaa autolle.

”En luvannut mitään”, Orpo naurahtaa. ”Mutta eivät he sitä odottaneetkaan.”

Kokoomuslaisen valtiovarainministerin elämä on siinä mielessä helppoa, että kukaan ei odotakaan hänen lupaavan lisää rahaa. Onhan tiukan taloudenpidon ihanne ollut kokoomuksen brändi Iiro Viinasesta lähtien.


Valtioneuvoston linna, klo 14.15: Valtiovarainministerin työhuoneen pyöreän pöydän ympärillä on ahdasta. Siinä istuu Orpon ja hänen poliittisen esikuntansa lisäksi valtiosihteeri Martti Hetemäki ja muuta ministeriön ylintä virkamiesjohtoa. Kokouksen tarkoitus on lyödä lukkoon valtiovarainministeriön ehdotus kevään kehysriiheen.

”Hyvä todeta alkuun, että tämä on tämän vaalikauden viimeinen poliittisesti valmisteltu kehysesitys”, budjettipäällikkö Hannu Mäkinen pohjustaa. Ensi vuoden kehystä valmistellaan virkamiesvoimin, sillä vaalit pidetään huhtikuussa 2019 ja varsinaiset kehyslinjaukset jäävät seuraavalle hallitukselle.

Sitä hallitusta johtaa hyvin todennäköisesti pääministeri Petteri Orpo. Onhan kokoomus keikkunut jo pitkään kannatuskyselyiden piikkipaikalla. Haastattelussa Orpo kuitenkin toppuuttelee, kun häneltä kysyy pääministeriydestä. ”Tilanne voi muuttua nopeastikin.”

Tehtävää hän toki tavoittelee täysillä, sen hän myöntää.

”Kun johdan satavuotiasta kansanliikettä, joka on viime vuodet ollut kärkikahinoissa, niin totta kai tavoitteena on suurimman puolueen asema.”

Minkälaisen pääministerin Suomi Orposta saisi?

On vaikea sanoa, mihin Orpo haluaa viedä Suomea. Mutta se on varmaa, että hän tietää, kuinka Suomi viedään sinne. Hänellä kun on sitä politiikan prosessiosaamista.

Orpo sanoo olevansa ennen kaikkea pragmaatikko, ei ideologi. Hän ei haluaisi edes käyttää ideologia-termiä. Mieluummin hän puhuu ”arvopohjasta”.

”Hirveän vahvasti se arvopohja kumpuaa taustastani”, hän sanoo. Siis sieltä Köyliöstä.

Orpo määritellään usein kokoomuksen vasemman laidan edustajaksi, sosiaalireformistiksi Jyrki Kataisen tapaan.

”Arvostan niin paljon hyvinvointiyhteiskuntaa, yhdenvertaisia palveluita, mahdollisuuksien tasa-arvoa ja turvallista yhteiskuntaa.”

Kuulostaa ihan Sdp:ltä.

”Ei”, Orpo kiistää.


Orpon mukaan puolueiden ero on se, että kokoomus haluaa ensin kasvattaa kakkua ja jakaa sen vasta sitten. Vasemmisto jakaa kakkua ennen kuin se on leivottu.

Kummankin lähtökohta on hyvinvointiyhteiskunta, mutta ero on Orpon mukaan se, että kokoomus haluaa antaa yksilölle vapauksia.

”Vapauden ja vastuun tasapaino johtaa yksilön ja yhteiskunnan menestymiseen”, Orpo sanoo. Hän listaa esimerkkejä kokoomuksen saavutuksista: soten valinnanvapaus, kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, työn verotuksen keventäminen.

”Haluan lisätä”, Orpo sanoo, ”että minun arvopohjassani korostuvat eurooppalaisuus ja kansainvälisyys. Suomi ei pärjää yksin. EU:n kehittäminen on Suomen kohtalonkysymys. Mitä vahvempi EU, sitä vahvempi Suomi.”

Hän lisää vielä, että luonto on hänelle tärkeä.


Kesäranta, kello 16.00: Tiedotusvälineet parveilevat pääministerin virka-asunnon portilla. Mustat autot ajavat sisään. Jossakin niistä on Orpo. Tummennetuista laseista ei näe sisään takapenkille.

Päivän suuri uutinen on perhevapaauudistuksen kaatuminen. Hallituspuolueiden puheenjohtajien on tarkoitus vielä tänään yrittää neuvotella asiasta.

Mutta ei vielä. Ensin Kesärannassa on hallituksen neuvottelu, jossa käydään läpi pääministerin ilmoituksen teksti, joka esitetään eduskunnassa parin päivän päästä. Sen jälkeen alkaa hallituksen strategiaistunto, jossa pohditaan ainakin työllisyystilannetta, norminpurkua, kaupunkipolitiikkaa ja tasa-arvoa.

On siis hetki aikaa miettiä Petteri Orpoa. Millainen hän oikein on?

Orpo on tavallinen. Mutta onko hän tavallinen poliitikko?

Siis sellainen, joka pelaa ja taktikoi. Yrittää vain voittaa vaalit ja saada valtaa.

Ehkä. Mutta ainakin hän on onnistunut pitämään imagonsa hämmästyttävän puhtaana.

Kokoomuslaiset ja keskustalaiset käyvät sosiaalisessa mediassa kierroksilla perhevapaauudistuksesta ja syyttelevät toisiaan. Orpo ei osallistu some-keskusteluun.

Eikä hän muutenkaan sotkeudu poliittisiin vääntöihin. Orpon imagoon kuuluu pikemminkin rakentava positiivisuus.

Keskustalaiset ovat jo pitkään valittaneet siitä, että kokoomus pelaa omia pelejään ja yrittää jyrätä muut hallituksen sisällä.

”Minun mielestäni me neuvottelemme kovaa mutta reilusti”, Orpo sanoo.

Orpon mukaan reilu neuvottelu tarkoittaa sitä, että omasta kannastaan saa pitää kiinni mutta samalla pitää valmis kompromisseihin. Ja kun asia on sovittu, sopimus pitää.

”Ratkaisu pitää aina löytää. Olen ratkaisukeskeinen. En kestä sitä, jos ratkaisua ei löydy”, Orpo sanoo.

Maanantai-iltana ratkaisu löytyy.

Hallituspuolueet päättävät, että perhevapaauudistusta ei tehdä. Juha Sipilän toiveesta kolme puheenjohtajaa lähettävät kello 20.12 sanasta sanaan saman Twitter-viestin: Perhevapaauudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella. Yhteistä mallia ei valitettavasti löytynyt.

Hankkeen näyttävä kaatuminen sopii poliittisesti sekä keskustalle että kokoomukselle.

Keskusta pääsee näyttämään omilleen, että se osaa panna kokoomukselle hanttiin ja uskaltaa puolustaa itselleen pyhää kotihoidontukea. Kokoomus taas onnistuu profiloitumaan naisten työllisyyden ja tasa-arvon edistäjänä.

Orpo seisoo Kesärannan pihalla ja antaa kitkeriä kommentteja Ylen televisiouutisille.

Helsinki, kello 20.45: Virka-auto tuo Petteri Orpon tämän Helsingin-asunnon alaovelle.

Orpo asuu Helsingissä valtioneuvoston vierasasunnossa.

Yksiö on hyvin karu siihen nähden, että Orpo viettää siellä paljon aikaa. Turussa hän on viikonloput ja lisäksi yhden arki-illan viikossa. Ja sekin on vain tavoite.

Yksiössä on sänky, pöytä, nojatuoli ja televisio. Keskellä huonetta on silityslauta. Jääkaappi on, samoin keittokomero ja kylpyhuone.

Orpo kertoo maksavansa asunnosta käypää vuokraa.

Pöydällä on puoliksi juotu Coca-Cola Zero.

Hän istahtaa sänkynsä laidalle ja avaa television. Sieltä tulee A-studio, jossa peruspalveluministeri Annika Saarikko selittää perhevapaauudistuksen kaatumista.

Valtiovarainministeri riisuu tummansinisen kravattinsa.

Siinä Petteri Orpo nyt istuu, sängyn laidalla paitahihasillaan.

Enää hän ei näytä tavalliselta. Hän näyttää väsyneeltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Kokoomus
 • Marko Junkkari

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sveitsi ja Ruotsi huimassa jännitysnäytelmässä – HS seuraa MM-finaalia hetki hetkeltä, jatkoerä menossa

  2. 2

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  3. 3

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  4. 4

   Hillitön helle palaa maanantaina – lämmin sää piti poliisin kiireisenä viikonloppuna

  5. 5

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  6. 6

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  7. 7

   Enemmistö aseiden omistajista kannattaa monia aserajoituksia USA:ssa – miksi niitä on sitten niin vaikea saada läpi?

  8. 8

   Ruotsalaisiskijä löi kaikkea, mitä tielle osui – myös kehätuomaria, joka jatkoi verta vuotaen

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Miksi Ruotsissa paljastuu enemmän oikeus­murhia kuin Suomessa, ihmettelee asianajaja Markku Fredman – ”Ero on silmiinpistävä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  2. 2

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  8. 8

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Miesten liikkuminen ryhmissä pitäisi kieltää

  5. 5

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  6. 6

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  7. 7

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää