Kuukausiliite

Hissiyhtiö Koneesta tuli suuryritys, koska nuori opiskelija halusi pitää tauon lukemisesta kirjastossa New Yorkissa

Tässä sarjassa kerrotaan suomalaisten yritysten vaiheista. Tällä kertaa vuorossa on Kone.

Hissi- ja liukuporrasvalmistaja Kone on Suomen teollisuuden lippulaiva, joka tekee hurjaa tulosta vuosikymmenestä toiseen. Yhtiötä johtaa ja omistaa Herlinin suku jo neljännessä polvessa. Koneen markkina-arvo on 18,5 miljardia euroa.

Menestyksessä on usein kyse sattumasta.

Koneen osalta ratkaiseva käänne sattui eräänä syysiltana vuonna 1927 New Yorkissa.

Heikki Herlin, Koneen omistajan Harald Herlinin poika, luki tenttiin New Yorkin kaupunginkirjastossa. Hän oli 26-vuotias eikä tiennyt, mitä elämältä halusi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuori insinööri oli pari vuotta aiemmin lähtenyt Yhdysvaltoihin töihin. Hän oli työskennellyt Reo Motorsilla ja Westinghousella.

Herlin oli tykästynyt amerikkalaiseen elämänmenoon ja aikoi jäädä maahan. Hän oli saanut työpaikan hissivalmistaja Otisilta New Yorkista. Herlinin tehtävä oli suunnitella ja piirtää hissien asentamiseen liittyviä kannattimia.

Hän oli myös kirjautunut Columbian yliopistoon Industrial Engineering -kurssille opiskelemaan teollisuusorganisaation johtamista.

Tuona syysiltana Heikki Herlin lähti haahuilemaan New Yorkin kaupunginkirjastossa. Hän päätyi kirjaston kortistohuoneeseen.

Umpimähkään Herlin veti esille indeksikortin – ja miljoonien kirjojen joukosta käteen sattui Surgeon’s Stories. Siis Zachris Topeliuksen Välskärin kertomusten englanninkielinen laitos.

Heikki Herlin lainasi kirjan.

Välskärin kertomuksia oli ilmestynyt 1850-luvun alussa, ja ensimmäinen englanninkielinen käännös julkaistiin ilmeisesti vuonna 1872.

Koska elämme nykyaikaa, voimme tarkistaa tätä tarinaa internetistä. Sieltä löytyy Googlen digitoimia versioita kirjasta. Vuonna 1900 ilmestyneessä niteessä on näköjään New Yorkin kaupunginkirjaston leima. Ehkäpä se on juuri se sama kappale, jonka Heikki Herlin syksyllä 1927 lainasi ja luki New Yorkissa.

”Miljoonakaupungin sykkeessä Välskärin kertomukset heräsi eloon. Heikin valtasi syvä koti-ikävä”, Karl-Erik Michelsen kirjoittaa vuonna 2013 ilmestyneessä Kone-historiassa. Kohtaus kuvataan tarkasti Heikki Herlinin kirjoittamassa, julkaisemattomassa käsikirjoituksessa.

Herlin päätti palata Suomeen.

Heikki Herlin tuli keväällä 1928 Koneen palvelukseen, väliportaan johtajaksi. Harald Herlin oli ostanut Koneen vuonna 1924 ja toimi yhtiön johtokunnan puheenjohtajana. Alun perin yhtiö oli perustettu vuonna 1905.

Hissiteknologiassa oli noihin aikoihin käynnissä suuri teknologinen murros.

Koneen hissit käyttivät perinteistä telavetoteknologiaa. Mutta amerikkalainen Otis oli juuri esitellyt kitkaan perustuvan vetopyörähissin. Siinä hissikorin nosti vetokoneisto, jossa teräsköysi johdettiin vetopyörän yli, ja korin toisella puolella oli vastapaino. Heikki Herlin oli Otisilla tutustunut keksintöön.

New Yorkin kaupunginkirjastosta Herlin oli löytänyt Välskärin kertomusten lisäksi Otisin johtavien suunnittelijoiden kirjoittaman kirjan, jossa esiteltiin tarkasti vetopyörähissin teknologian laskentakaavat ja mitoitukset. Hän oli tehnyt kirjasta tarkat muistiinpanot.

Heikki Herlinin palatessa Suomeen Kone oli juuri muuttanut Sörnäisten Haapaniemenkadulle. Tilat oli suunniteltu telavetoteknologiaa käyttävien hissien valmistamiseen. Mutta Herlin alkoi puhua vetopyörähissien puolesta – etenkin sen jälkeen, kun Stockmann vuonna 1928 jätti Koneelle tarjouspyynnön uuden tavaratalonsa hisseistä ja liukuportaista.

Stockmannin tilaus oli pienelle konepajalle valtava. Valtavassa tavaratalossa olisi viisi pikahissiä, paternosterhissi, kolme liukuporraskokonaisuutta sekä pienempiä hissejä.

Osa Koneen johtajista sanoi, että tilausta varten olisi hankittava ulkomainen kumppani. Syntyi kiista, jonka Heikki Herlin voitti. Kone sai tilauksen. Ja heti perään Kone voitti tarjouskilpailun uuden eduskuntatalon hisseistä.

Mutta Heikki Herlin oli jo kyllästynyt keskijohdon valtataisteluihin. Hän irtisanoutui.

Koneen vaiheet jakautuvat sukupolviin.

Harald Herlin aloitti, ja Heikki Herlin teki konepajasta suuren teollisuusyrityksen.

Heikki Herlin palasi Koneen toimitusjohtajaksi vuonna 1932. Koneen hallituksen puheenjohtajana hän toimi vuosina 1941–1987.

Heikin poika Pekka Herlin nousi Koneen toimitusjohtajaksi vuonna 1964, ja hänen kaudellaan yhtiö kansainvälistyi nopeasti. Antti Herlin aloitti Koneen pääjohtajana 1996. Hän teki Koneesta aidosti globaalin toimijan.

Kone työllistää nyt noin 55 000 ihmistä yli 60 maassa. Se on maailman neljänneksi suurin hissiyhtiö. Suurin on Otis.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Yritykset
 • Historia

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sveitsi ja Ruotsi huimassa jännitysnäytelmässä – HS seuraa MM-finaalia hetki hetkeltä, jatkoerä menossa

  2. 2

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  3. 3

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  4. 4

   Hillitön helle palaa maanantaina – lämmin sää piti poliisin kiireisenä viikonloppuna

  5. 5

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  6. 6

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  7. 7

   Enemmistö aseiden omistajista kannattaa monia aserajoituksia USA:ssa – miksi niitä on sitten niin vaikea saada läpi?

  8. 8

   Ruotsalaisiskijä löi kaikkea, mitä tielle osui – myös kehätuomaria, joka jatkoi verta vuotaen

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Miksi Ruotsissa paljastuu enemmän oikeus­murhia kuin Suomessa, ihmettelee asianajaja Markku Fredman – ”Ero on silmiinpistävä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  2. 2

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  8. 8

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Miesten liikkuminen ryhmissä pitäisi kieltää

  5. 5

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  6. 6

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  7. 7

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää