Kuukausiliite    |   Sota 1918 livenä

7. huhtikuuta: Kaveri piikittelee koulutyttö Sylvi-Kyllikki Sinervon punaista käsinauhaa: ”No kanna nyt sitä vielä vähän aikaa”

Juhani Aho ja Kyösti Kallio katselevat kumpikin surumielisinä punaisten hautajaissaattuetta Bulevardilla, Kallio piilopaikkansa ikkunasta.

Sunnuntai 7. huhtikuuta 1918Tampereen
taistelu on päättynyt edellisenä päivänä punaisten tappioon. Taistelussa on kuollut yli tuhat punaista ja 800 valkoista. Vangiksi on jäänyt 11 000 punaista.

Helsingissä punaisten kansan­valtuuskunta pitää viimeisen kokouksensa ja päättää siirtyä Viipuriin. Vetäytyminen alkaa sekavissa oloissa. Junat täyttyvät punaisten pakenevasta hallintokoneistosta.

Venäläinen laivasto alkaa poistua Helsingistä. Saksalaiset nousevat maihin nyt myös Loviisassa.

Tampereella Gustaf Mannerheim ottaa vastaan valtausparaatin Rautatienkadulla.

Valkoisen armeijan ylipääl­likkö arvioi sodan tilannetta:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Muuta­massa päivässä oli yleis­tilanne kokonaan muuttunut. Sota oli kehittynyt ratkai­sevaan loppuvai­heeseensa. Vihollisen pohjois­armeija oli murskattu, Tampere oli käsis­sämme ja voimasuhteet Karjalan kannaksella olivat tasoittuneet.”

Mannerheim arvioi, että punaisilla olisi vielä 35 000–40 000 miestä ja runsaasti aseistusta ja ampumatarvikkeita.

Helsingissä tilanne on sekava. Valkoinen senaattori Kyösti Kallio on kuullut vain epämääräisiä huhuja siitä, miten muualla Suomessa tapahtuu. Hän on edelleen piilossa tuttavan asunnossa Bulevardilla ja kurkistelee varovasti ikkunoista ulos.

Kallio kirjoittaa tunnelmistaan kirjeeseen puolisolleen Kaisa Kalliolle, vaikka tietää, ettei voi lähettää kirjettä.

”Olen katsonut taas hautaus­saattuetta, jossa oli 51 ruumista. Saksalainen lentokone myös leijaili kaupungin päällä. Puhutaan paljon niiden apuun tulosta.”


”Kuulin juuri, lieneekö perää, että Manner­heimin joukkoja on jo eteläpuolella Hämeen­linnan ja täällä Uudellamaalla on ilmennyt nyt myös valkokaartilaisia. Ehkä nyt alkavalla viikolla joutuu Helsinki sotatantereeksi ja silloin on taas tuntematonta, mikä kohtalo-osaksi tulee.”

Nuori helsinkiläinen arkkitehti Salme Setälä on yhä punaisten vankina Helsingin Kalliossa. Hän ja kaksi hänen toveriaan ovat jääneet kiinni jakaessaan valkoisten Vapaa sana -lehtisiä.

Naiset koettavat arvailla, siirretäänkö heidät Katajanokalle lääninvankilaan ja koska heidän asiansa käsitellään oikeudessa. Mitään varmaa tietoa ei ole.

Setälä kirjoittaa muistiin:

”Sunnuntai. Klo 6 aamulla heräsimme ja metsäs­timme 15 vägg­madamia.”


”Aurinko paistaa ihanasti. – – Huomenna asia esille. Olkaa rauhalliset + selvät + hillityt. Pojat kävelyllä. – – Olimme melkein 2 tuntia pihalla. Kevät, kevät!”

”Illalla pakattiin tavarat seuraavan aamun lähtöä varten ja mielessä leijaili Lääninvankilan vasta puhdistettu + desinfioitu venäläisten jäljiltä oleva osasto. Nukuttiin rauhassa – kotona perhe vapisi kun huhu oli sanonut että klo 11 kaikki vangit viedään Pietariin. Haa. Eivät saaneet junia. Kuuluu olleen tosi huhu.”

Helsingin Alppilassa keväiseen sunnuntaiaamuun herää punainen koulutyttö Sylvi-Kyllikki Sinervo. Hän kirjoittaa päiväkirjaansa:

”Lauri tuli tänä aamuna meille. Hän teesken­teli jollain lailla sala­peräistä ja kiukutteli sen vuoksi, että minulla oli punainen merkki käsi­varressa. No kanna nyt sitä vielä vähän aikaa, sanoi hän ärsyttävästi, et sinä sitä kuitenkaan kovin kauaa enää kanna.”


Kaupungin toisella puolella Eirassa kirjailija Juhani Aho alkaa potea jo voiton jälkeistä ahdistusta.

”Miten sitten voitosta suoriu­dumme?”
Aho kirjoittaa päivä­kirjaansa. ”Minut valtaa sano­maton, kyynele­tön sääli tämän kapinan uhreja kohtaan.”

Hävinneet saavat eliniäkseen haukkuma­nimen ”punikki”. Se on suureksi osaksi Ahon mielestä ansaittu, ja juuri se siinä onkin surkeinta:

”Mutta vielä surkeampaa on, että tämä pitkä- ja salavihainen kansa vihaa kolmanteen ja neljänteen polveen lapsia ja lapsenlapsia. Se nauttii vihasta, sen veret tarvitsevat sen virkistyksen, niin kuin äkäinen äijä aamuriidan omaistensa kanssa.”

Aho törmää aamukävelyllään Vanhan kirkkopuiston kohdalla Bulevardilla punaisten hautaussaattueeseen – siihen samaan, jota Kyösti Kallio salaa tarkastelee piilopaikastaan.

”Minusta eivät vain hautaan saatettavat vainajat olleet viimeisellä retkellään, vaan myös saattajat. Ne olivat kaikki kuin kuolemaan tuomittuja”, hän kirjoittaa päiväkirjaansa.

”Yllä hyrräsi saksalainen lentokone kuin haaskalintu erämaan karavaanin päällä.”

Kaukana Keski-Suomessa Pylkönmäelle koulupoika Urho Kekkosen sota jatkuu:

”Klo 1 yöllä Pylkön­mäelle. Nuo­tiolla yö. Kylmä. Ruokaa.”


Lue tästä linkistä kaikki sarjan aiemmat osat. Sarja on ilmestynyt tammikuun 12. päivästä alkaen.

Lue tästä linkistä esittelyt kirjoitus­sarjan henkilöistä

Lue tästä koko tammikuun tapahtumia käsittelevä artikkeli Kuukausiliitteessä.

Lue tästä koko helmikuun tapahtumia käsittelevä artikkeli.

Lue tästä koko maaliskuun tapahtumia käsittelevä artikkeli Kuukausiliitteessä.

Kuukausiliitteen Sota 1918 livenä -juttusarjassa sata vuotta sitten eläneet ihmiset tekevät päivityksiä, joiden kautta voi seurata sisällissodan tapahtumia. Päivitysten lähteinä ovat aidot päiväkirjat, kirjeet ja muistiinpanot.

Sarja ilmestyy lähes päivittäin osoitteessa hs.fi/sota1918livena. Lisäksi Kuukausiliitteen paperilehdessä ilmestyy kunkin kuun tapahtumia yhteen vetävä artikkeli.

Työryhmä: Sami Sillanpää, Anu Nousiainen, Jouni K. Kemppainen, Tuija Pallaste, Tommi Nieminen, Jaakko Lyytinen, Esa Lilja. Kuvatoimittaja Ea Vasko. Piirroskuvitukset Anja Reponen.


Lähteitä: Sylvi-Kyllikki Kilpi: Sörnäisten tyttö; Kyösti ja Kaisa Kallion kirjeenvaihto; Emil Pajulan päiväkirja Työväen arkiston vuoden 1918 kokoelmassa; Mannerheim: Muistelmat I sekä kirjeitä ja puheita; Tekla Hultin: Päiväkirjani kertoo; Von der Goltz: Toimintani Suomessa ja Baltian maissa; Salme Setälän päiväkirja SKS:n arkistossa; Jalmari Parikka: Viimeinen taisto; Urho Kekkosen muistiinpanot ja kirjoituksia UKK:n arkistossa; Jean Sibelius: Päiväkirja; Juhani Aho: Hajamietteitä kapinaviikoilta; Timo Valtakoski: Punavangin kirjeenvaihto vuodelta 1918 (omakustanne); Santeri Alkio: Päiväkirjat (santerialkio.fi); Ivar Ekströmin valokuvakokoelma Varkauden museossa
Luetuimmat - Kuukausiliite

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Uutisvuodon entinen käsi­kirjoittaja rikkoo vaitiolo­sopimuksensa ja kertoo, kuinka ohjelmaa tehtiin

   Tilaajille
  3. 3

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  4. 4

   Auto­varkaissa ollut kolmikko hyökkäsi julmasti silmin­näkijän kimppuun Vantaalla – miehet tuomittiin murhan yrityksestä

  5. 5

   Sote-uudistus huojuu ja uhkaa viedä hallituksen mukanaan – siihen on kaksi syytä

  6. 6

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  7. 7

   Ympäristöjärjestöt ajavat avo­hakkuiden lopettamista, mutta tutkijat ovat eri mieltä – ”Täsmä­toimet olisivat fiksumpia kuin ampua norsu­pyssyllä kaikkea”

  8. 8

   Real Madrid voitti Mestarien liigan – Liverpoolin maalivahdin virheet auttoivat espanjalaisseuran 3–1-voittoon

  9. 9

   Huvipuistossa riehui mittava tulipalo Saksassa

  10. 10

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  2. 2

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  3. 3

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  4. 4

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  5. 5

   Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

   Tilaajille
  6. 6

   Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

  7. 7

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  8. 8

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  9. 9

   Kuka oli George Quinnell? Syrjäisessä Isosaaressa on yksinäinen hauta, jossa lepää päätön mies

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää