Kuukausiliite

Diplomiekonomi Harry Harkimo on onnistunut suututtamaan ihmisiä koko aikuisikänsä – näin hän puhui HS:lle maineestaan ja ärsyttävyydestään 50-vuotishaastattelussaan

Kuukausiliite teki 50 vuotta täyttävästä Hjallis Harkimosta syksyllä 2003 syntymäpäivähaastattelun, joka lähti pian outoon suuntaan.

Juttu julkaistiin alun perin HS:n Kuukausiliitteessä vuonna 2003, kun Harry ”Hjallis” Harkimo täytti 50 vuotta.

Tämä 50-vuotissyntymäpäivähaastattelu muuttuu loppua kohden aika kummalliseksi, mutta sen alku on tavanomainen:

Liikemies, diplomiekonomi Harry Harkimo kättelee nopeasti haastattelijan, lähtee sitten kiireisin askelin tummassa puvussa johdattamaan pitkin Hartwall-areenan loputtomia käytäviä, sujauttaa muovikortin läpi sähköisen lukulaitteen ja avaa kohteliaasti oven, ja kohta toisen oven, ja sitten ollaankin huoneessa, jonka valokatkaisinta Harkimo läpsäisee kädellään.

Neuvottelupöydällä on kaksi sämpylää vadilla, kahvikupit ja termos.

”Tuu kattoon”, Harkimo sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huoneen yksi seinä on pleksilasia. Sen takana aukeaa jättimäinen tyhjä tila, areena. Siniset tuolirivit laskeutuvat kohti jäätä, joka näyttää himmeässä valaistuksessa itsevalaisevalta.

Areena on Harkimon luomus. Sitä kelpaa esitellä 50-vuotishaastattelussa.

”Et sä oo koskaan ollu täällä? Et sä käy matseissa? Konserteissa?” Harkimo kysyy tutulla nenä-äänellään.

Sitten alkaa varsinainen haastattelu:

”Onks sulla tulta?” Harkimo kysyy ja kaivaa taskusta tupakka-askin.

Vain pari johdattelevaa kysymystä, ja sitten neuvottelupöydän ääressä ei enää istukaan diplomiekonomi Harry Harkimo, vaan kaikkien tuntema Hjallis, joka on hankkinut ärsyttävyydellään ja röyhkeydellään kansan epäsuosion ja paljon vihamiehiä.

”Mä en voi tajuta sitä! Joka kerta saatana sama juttu: joo, että sulla on paljon vihamiehii. Vittu ku mä en tiedä yhtään! Ei semmosii oo olemassakaan! Tai jos on, niin ne on helvetin salassa kaikki! Aina kun mä juttelen jonkun ihmisen kanssa, niin sit se sanoo, että ethän sä niin mulkku olekaan kuin mä luulin. Että mistä tämmönen käsitys oikein tulee?”

Ja taas hän ärsyttää meitä, ihan jo pelkällä kielenkäytöllään. Kun television Urheilukanavalle tehtiin ohjelmaa, jossa julkkikset pelaavat golfia ja puhuvat samalla mukavia, Hjalliksen osuudesta jouduttiin leikkaamaan pois kaikkiaan 80 kohtaa, jossa hän käytti vittu-sanaa.

Muu ei auttanut. Ei Hjallista saa käyttäytymään kunnolla.

”Mitä se on se kunnolla käyttäytyminen?” Hjallis sanoo ja kiihtyy lisää.

”Mun pitää käyttäytyä niin, että mä voin nukkuu öisin. En mä voi nyt alkaa leikkiin tässä jotain, mitä mä en oo! Ihminen on semmonen kuin se on. Jos sä alat feikkaamaan, niin eihän tästä tuu hevonvittuu tästä elämästä!”

Ja Hjalliksen elämästä on kuitenkin tullut paljon. Hän on purjehtinut kolme kertaa maapallon ympäri, tehnyt urheilusta Suomessa bisneksen, rakentanut Hartwall-areenan ja jalkapallostadionin. Ja ärsyttänyt ihmisiä, joka käänteessä.

”Mutta miks? Mikä mussa ärsyttää? Mikä on syy? Kun joku kertois mulle, mikä on se syy!”

Lista syistä on pitkä, ja se alkaa jo yli kahdenkymmenen vuoden takaa.

Kun Skopbank of Finland -vene osallistui Whitbread-maailmanympäripurjehduskilpaan 1981–1982, täysin tuntematon purjehtijapoika Harry Harkimo oli mukana tavallisena kansimiehenä.

Mutta kuka varastikaan show’n, kun tv-kamerat tulivat paikalle?

Jotkut miehistön jäsenet suuttuivat niin, etteivät puhuneet Hjallikselle sen jälkeen.

”Joo, mutta ne kuvaajat oli kaikki faijan vanhoja kavereita, kun faija oli ollut telkkarissa duunissa kuvaajana. Ne ei tuntenut ketään muita kuin mut, ja kun ne otti mut haastatteluun kerran, niin sitten ne otti mut aina.”

Muutamaa vuotta myöhemmin Suomessa valmisteltiin taas venettä maailmanympäripurjehdukseen. Veneen nimi oli Fazer Finland , ja pääsponsori Fazerilla purjehdusprojektin päällikkönä oli Hjallis – kunnes hän puolen vuoden jälkeen sanoi itsensä irti, ryhtyi haalimaan sponsoreita omaa yksinpurjehdustaan varten ja raivostutti Fazerin väen.

”Mä lopetin duunin, mutta niinhän moni tekee, jos löytää paremman duunin. Peter Fazer kyllä suuttui mulle siitä, mutta se ymmärsi sen sitten, kun mä lähdin purjehtimaan yksin maailman ympäri. Yksinpurjehdus oli kuitenkin mun elämäni juttu.”

Yksinpurjehduksen jälkeen Hjallis oli veneen kipparina Whitbread-maailmanympäripurjehduksella 1989–1990, mutta vene osoittautui vanhentuneeksi ja hitaaksi. Kapteeni menetti motivaationsa ja lueskeli hytissä kirjoja.

Se suututti osan miehistöstä. Australiassa kaksi miestä vaihtoi kilpailevaan veneeseen. Toinen heistä oli Hjalliksen vanha kaveri. Hjallis loukkaantui, eikä seuraavassa etappisatamassa enää tervehtinyt tätä. Kymmeneen vuoteen Hjallis ei puhunut kaverilleen sanaakaan. Kun tämä tuli kadulla vastaan, Hjallis vaihtoi toiselle puolelle katua.

”No mä suutuin siihen, kun se loikkasi veneestä. Mutta on me jo sovittu se asia.”

Sitten Kalervo Kummola houkutteli Hjalliksen ostamaan Jokerit, mutta mikäpä oli ostaessa: onhan Hjallis Hackmanin suvun perillisiä ja suomenruotsalainen, joka on syntynyt keskelle hyvien suhteiden verkostoa.

”Ei sillä oo mitään merkitystä! Mee pankkiin kysyyn, paljon sillä on merkitystä! Jos mä selitän Nalle Wahlroosille, että mä tarviin kymmenen miljoonaa lainaa, niin se sanoo, että mee puhuun tolle meidän luottopäällikölle.”

Jokerien omistajana Hjallis otti omistajan ja työnantajan roolin liiankin tosissaan, ja antoi puolessa vuodessa potkut kahdelle valmentajalle, joista toinen oli Alpo Suhonen.

”Joka oli aika katkera siitä. Ja joka toimii nyt joka paikassa lätkäasioiden ylikommentaattorina.”

Potkut tuli vähän myöhemmin myös maineikkaalle arkkitehtitoimistolle Heikkinen & Komoselle. Toimisto oli piirtänyt Hjallikselle hallin, jonka pienoismallilla hallihanketta myytiin julkisuudessa samaan aikaan, kun asemakaavaa pohdittiin kaupungin elimissä.

”Mun kanadalainen konsultti näki niiden piirustukset ja sano, että ei tästä tuu mitään. Että sun pitää hankkii toinen arkkitehtitoimisto. No, sit me hankittiin.”

Arkkitehtipiireissä tarinasta tunnetaan toinen versio. Sen mukaan Heikkinen & Komonen vetäytyi hankkeesta itse ja vähin äänin, kun Hjallis ja Martin Saarikangas alkoivat tehdä rakennustaidetta huutokauppana: katto tehtiin sen mukaiseksi, mistä saatiin halvimmalla kattorakenteet.

Mulle on yks vitunmaku millanen siitä tulee, mutta mä haluun sen hallin, Hjalliksen kerrotaan toistelleen.

Ja yhtä häikäilemättömästi Hjallis toimi, kun Jokerien kanssa yhteistyötä tehnyt Lastenklinikan tuki ry meni konkurssiin ja sen toiminnanjohtaja tuomittiin väärinkäytöksistä yli kahdeksi vuodeksi vankilaan. Vapaa toimittaja Pentti Sainio kirjoitti asiasta kirjan, joka sisälsi raskaita syytöksiä mm. Hjallis ja Leena Harkimoa ja yhdistyksen konkurssia hoidellutta asianajajaa Juha Rantasilaa kohtaan.

Hjallis ja Rantasila ryhtyivät toimiin. Rantasila uhkaili kirjakauppoja oikeustoimilla, Hjallis soitteli päätoimittajille ja varoitteli. Kirjakaupat vetivät kirjan myynnistä, media oli varovaisesti hiljaa.

”Sillä kirjalla ei oo mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Se kirja on sen jätkän masinoima, joka pantin linnaan. Mä en oo ikinä kusettanu mitään, eikä mulla oo huono omatunto mistään asiasta.”

Ja sitten se kaikkein kuohuttavin asia: Hjallis ja naiset. Esimerkiksi se, miten Hjallis jätti vaimonsa ja tunnusti julkisesti suhteensa nuoreen, kauniiseen Merikukka Forsiukseen.

Sellainen ärsyttää, jos mikä.

”No ärsyttäköön! Arvaa, kuinka moni ihminen tuli mulle sanoon, että mikset sä voinut pitää sitä muijaa siinä sivulla. Että olisit vaan jatkanu sitä avioelämää, että pitikö mennä eroamaan. Mutta enhän mä sellaseen pysty! Hoitakoot muut muijia siinä sivulla, mä en voi olla kahden ihmisen kanssa. Eihän siitä tule hevon helvettiä!”

Joten, kaiken kaikkiaan, syitä inhota häntä on paljon. Ja nyt kun Hjallis täyttää 50 vuotta, hänellä olisi sopiva hetki katua.

”Vittu, ei kiinnosta! Joskus tekee jotain hyvää ja joskus tekee jotain huonoo. Mutta ei niitä kannata alkaan katumaan. Tapahtuu mitä tapahtuu, ei sille voi mitään!”

Kun tätä syntymäpäivähaastattelua sovittiin Hjallis Harkimon kanssa puhelimessa, hänen ensimmäinen vastauksensa oli kysymys:

”Onks se juttu sit ihan pelkkää vittuiluu vai onks siinä asiaakin?”

Ja toinen reunaehto:

”Mä en mä halua puhua mun yksityiselämästä. Mun mielestä mä oon muninu sen asian totaalisesti.”

Hänestä on tullut epäluuloinen. Hän ei vastaa haastattelupyyntöihin. Hän lyö puhelinta korvaan.

Hänen ulkonäköään on pilkattu, hänen ääntään on imitoitu ja hänestä on tullut karikatyyri.

Ja häntä on valokuvattu salaa. Tämän vuoden elokuussa Hjallis oli Leppävirralla Jokerien harjoitusleirillä, pelaajat olivat juuri lähteneet aamulenkille. Hjallis loikoili vielä sängyssä ja soitti ex-vaimolleen Leenalle. Hjallis oli lähtenyt yhteisestä kodista jo talvella, mutta puhevälit olivat säilyneet.

Leena ei ollut iloinen. Hän oli menossa valiokuntamatkalle ja oli nähnyt juuri ilmestyneen 7 Päivää -lehden.

”Mä olin ihan hikinen, kun mä mietin, mitä siellä lehdessä on. Soitin yhdelle kaverille, että mee hakemaan se lehti.”

Lehden kannessa Hjallis suutelee nuhjuisessa kuvassa nuoren blondin kanssa. Itse jutussa kerrotaan, kuinka Hjallis ”bailasi vieraiden naisten kanssa Jyväskylän Neste Rallin yhteydessä” ja suuteli illan mittaan useidenkin naisten kanssa.

Muutamaa päivää Seiskan pussailukuvien ilmestymisen jälkeen Hjalliksen piti mennä katsomaan Jokerien harjoituksia Hartwall-areenalle.

”Mä menin takakautta sisään, en halunnu nähdä yhtään ihmistä silloin”, Hjallis sanoo. ”Hävetti niin saatanasti.”

Alkuvuodesta pakkojulkisuutta oli tullut jo riittämiin. Seiska oli saanut selville Hjalliksen ja Merikukka Forsiuksen suhteen. Kolmiodraamasta puhuttiin kodeissa, kapakoissa ja työpaikoilla.

”Se oli aivan sairasta touhua. Kuvaajat odotti Merikukan talon ulkopuolella. Semmosessa ympäristössä suhteen alottaminen on melkein mahdotonta. Jos käveltiin kadulla, niin lehdessä luki, että ne käveli kadulla.”

Ja elokuussa oltiin sitten tässä, pussailukuvissa Seiskan kannessa.

Miksi? Miksi viisikymppinen mies, joka on Suomen kuuluisimpia ihmisiä, pussailee jonkun tyttösen kanssa julkisesti suuren urheilutapahtuman yhteydessä?

”No sit kun on kännissä, niin sitä ei kauheesti mieti”, Hjallis selittää. ”Vaikka tuon jälkeen ei kyllä tommosta enää tule.”

”Vaikka ei sitä koskaan tiedä”, hän jatkaa ja naurahtaa.

Jossain Munkkiniemen suunnalla Seiskan §kannen näki nainen, jonka kanssa Hjallis oli seurustellut yksinpurjehduksen aikoihin, ennen Leenaa. Hjallis ei ole vatvonut menneitä exänsä kanssa ikinä, mutta tätä Kuukausiliitteen juttua varten ex-tyttöystävää on haastateltu.

”Ai, mitäs se?” Hjallis kysyy, vähän ujosti, ja punastuu hiukan.

Nainen on nyt 44-vuotias ja perheenäiti. Aikoinaan hän antoi avomiehelleen Hjallikselle näyttävät litsarit ravintola Kaivohuoneella ja käveli ravintolasta ulos. Oli menossa yksinpurjehtijan läksiäisjuhla, mutta taaskaan Hjallis ei malttanut pysyä erossa muista naisista. Se oli sen suhteen lopun alku.

Ihana, avosydäminen ja kiltti ihminen, ex-tyttöystävä kuitenkin muistelee Hjallista tänään. Mutta kun näin sen Seiskan, olin äärettömän onnellinen, että hän ei ole minun aviomieheni.

”Aijaa, okei”, Hjallis sanoo ja jää miettimään asiaa. Hetken päästä hänen kasvoilleen nousee hymy:

”Kiva, että se edes vähän kehui!”

Pleksilasin takana, Hartwall-areenan jäällä ovat alkaneet Jokerien harjoitukset.

Valmentaja huutelee ohjeitaan, kiekot kolisevat kaukalon laitoihin ja lapoihin.

”Jortikka huutaa niin saatanasti”, Hjallis sanoo hajamielisesti.

Hjallis on rehellinen tyyppi. (kaveri)

Bisneksessä hän on enemmänkin luonnonlapsi. Yleensä bisnes on bisnesmiehelle bisnes, mutta hänelle bisnes is life. (liikekumppani)

Siinä on ihmisellä harvinaisen oikea julkisuuskuva. Hjallis on juuri sellainen kuin miltä vaikuttaakin. (kaveri)

Tavattoman impulsiivinen. (liikekumppani)

Oli kyseessä sitten tyttöystävä, kaveri tai eläkeläinen, niin aina hän on hirveän ystävällinen ja sydämellinen ja hyvää tahtova – mutta jossain vaiheessa tulee sitten jotain muuta mieleen. (ex-tyttöystävä)

Ulkonäköön en olisi ihastunut, vaan sympaattisuuteen ja määrätietoisuuteen – jota ilman ei meidänkään suhdetta olisi syntynyt. (toinen ex-tyttöystävä)

Tunteeton paskiainen. Ei mitään empatiaa. Ei mitään. (liikekumppani)

Hjallis on sympaattinen kaveri, kun hän haluaa olla sympaattinen kaveri. Mutta aina hän ei halua. (kaveri)

Hjalliksella on todella lämmin ja huolehtiva puolensa. Hän on hyvin lojaali tosiystävilleen, auttaa ja välittää. (kaveri)

Tämän syntymäpäivähaastattelun kulku hidastuu nyt hiukan. Virallinen haastattelu Hartwall-areenan aitiossa päättyy.

Samalla sovitaan, että toinen haastattelukerta on Hjalliksen kotona Sipoossa. Silloin nautitaan aamukahvit.

Samalla viikolla Hjallis pääsee ottamaan Hackmanin hallituksen jäsenenä kantaa ruotsalaisen pääomasijoittajan ostotarjoukseen. Jos se hyväksytään, Harkimo rikastuu noin 270 000 eurolla.

Se ei mullista hänen tilannettaan. Hän olisi voinut myydä perintöosansa Hackmanista hyvään hintaan pörssissäkin. Lisäksi Harkimolla on alle kolmanneksen osuus Jokerit HC:stä, joka omistaa mm. Hartwall-areenan ja Jokerien jääkiekko- ja jalkapallojoukkueet. Jokerit HC taas omistaa 50 prosenttia ja Harkimo suoraan 10 prosenttia JHC Arena Holdingista, joka konsultoi hallien rakentamista ympäri Eurooppaa ja jonka asioissa Harkimo matkustaa tälläkin viikolla ulkomailla.

Ja sitten on pienempää bisnestä, kuten urheiluradioa, golfia ja Marcus Grönholmin managerointia.

Harkimon hoidellessa bisneksiään kansalaiset saavat lausua hänestä sanansa Kuukausiliitteen pienimuotoisessa katugallupissa Helsingin rautatieasemalla.

Kysymys kuuluu: Mitä ajattelet Hjallis Harkimosta?

Paljon naisia ja paljon sotkua. (nainen, 20)

Mikäs siinä, hyvä tyyppi. (mies, 26)

Maailmanympäripurjehdus ja hallien rakentaminen osoittaa tahdonvoimaa, mutta muuten edustaa maailmankuvaa, jota en diggaa. (nainen, 44)

Rahakas äijä, varmaan hyvä jätkä. (mies, 26)

Ärsyttävä. (nainen, 20)

Kyllähän se on toimelias kaveri. (mies, 54)

Kova jätkä ja mulkku. (mies, 50)

Toista puolta arvostan, mutta nämä hummailut ei ole vakuuttava meriitti. (nainen, 25)

Aika julkisuushakuinen tyyppi, aika limanen. (nainen 21)

Ja kummallisin kaikista: Se on semmonen neutraali. (mies, 35)

Melkein tyyni syysaamu, merenlahtien yllä usvaa. Vanha talo meren rannalla. Ei sellainen siljaline, joita rikkaat nykyisin rakentavat, vaan oikea talo: luonnonkiveä sokkelissa, rapatut seinät, veranta.

Hjallis avaa oven.

”Tuu tuolta verannan kautta, niin voidaan polttaa siellä röökii.”

Aamukahvi: mustaa kahvia mukeissa, ei maitoa.

Verannalta nurmikko laskeutuu vesirajaan. Siinä on pieni hiekkaranta, vieressä laituri ja alumiininen Buster-vene.

”Poika menee sillä joskus kouluun.”

”Tuolla asuu mun mutsi ja faija.” Vanhempien talo näkyy puiden takaa, sinne johtaa polku, jonka varteen on laitettu valaisinrivi.

”Ja näet sä ton talon, tuolla kalliolla. Siellä asuu broidi.”

Siskokaan ei asu kaukana. Hän on hoitanut veljensä lapsia paljon. Harkimot on sellainen italialaistyyppinen perhe, ne tukevat toisiaan tosi paljon , perhettä tunteva kaveri luonnehti taustahaastattelussa.

Viime tammikuussa Hjallis muutti täältä pois. Keski-ikäinen liikemies jätti perheensä, toisen naisen takia, hylkäsi yhdessä remontoidun talon ja vuokrasi kaksion keskikaupungilta, Töölöstä.

”En mä viihtyny siellä yhtään. Sä meet ulos kadulle, kaikki kattoo. Meet kauppaan, kaikki kattoo. Se tuntuu kauheelta. Täällä kukaan ei kato. Sä oot käyny samassa kyläkaupassa saatana viiskyt vuotta. Sama kauppias, sama kauppiaan poika.”

Pahimman Merikukka-kohun aikaan kauppias jätti laittamatta lööpit näkyviin. Hjalliksen poikakin kun käy kaupassa.

Syyskuussa Hjallis palasi tänne, isovanhempiensa rakentamaan taloon. Leenalle oli löytynyt talo 300 metrin päästä.

”Mä en ikinä muuta täältä pois. Vaikka tapahtuis mitä. Täällä on turvallisuudentunne. Täällä mä oon syntyny. Täällä me vietettiin jouluaatot ja kaikki, pikkupojasta asti. Täällä mä oon ollut koko elämäni.”

Talo on rakennettu 1953. Sinä vuonna syntyi myös Hjallis.

Käydään peremmälle.

Makuuhuoneessa on sänky petaamatta. Pyykit isäntä pesee itse, mutta paidat pesee ja silittää pesula.

Olohuoneessa on takka, ikkuna aukeaa merelle. Levytelineessä on Eva Dahlgrenia, Pia Nilssonia – ja Katri Helenaa!

”Mitä ihmeellistä siinä on? Mitä sä naurat? Et sä kuuntele Katri Helenaa? Eiks sun kaverit kuuntele Katri Helenaa? Vittu sä tunnet pimeitä ihmisii.”

Kaikkialla on epäilyttävän siistiä. Tämä on sentään yksin asuvan miehen koti, kämppä, ja Hjallishan ei ole mikään maailman huolellisin eikä siistein kaveri , kuten vanha kämppäkaveri luonnehti.

Siivooja käy kerran viikossa, Hjallis sanoo. Lauantaisin hän imuroi itse.

”Ei se imuroiminen musta niin kauheeta oo. Kai nyt jokainen ihminen imuroi.”

Litteän television edessä on laatikollinen lastenvideoita kuten missä tahansa lapsiperheessä. Mutta lasten huoneet ovat monena iltana tyhjät.

”Ei täällä kuule sit oo tyhjää, kun ne tulee tänne sähläämään. Tälläkin viikolla ne on ollu täällä kaks päivää. Ja kun tässä on vieressä vanhemmat ja broidi, niin ei tässä nyt kauheen yksinäistä tuu.”

Se on sellanen kotityyppi, se viihtyy kotona , ex-tyttöystävä kertoi. Se voi maata sohvalla ja katsoa telkkaria vaikka koko illan.

”Ai niinkö se sano?” Hjallis ilahtuu. ”Täällä mulla on hyvä, täällä mä viihdyn. Täällä mä voin puhuu asioista, joista mä en puhu.”

Hjallis istuu olohuoneen sohvalla ja huokaa.

”Eihän noi ihmiset tunne mua.”

Hän kuuntelee galluptuloksia: Rahakas äijä, ärsyttävä, mulkku...

”Mutta jos nää ihmiset, jotka on mua lähellä, mun perhe, kaverit – jos ne ajattelis noin, niin silloin itkisin mäkin. Sehän ois ihan hirveetä, sillon mä voisin vetää itteni vessanpöntöstä alas.”

Hjallis suunnitteli jo kirjan kirjoittamista, yhdessä toimittajakaverinsa Antti Arven kanssa. Hän olisi halunnut kertoa meille sellaista, mitä me emme tiedä. Itsestään, asioistaan.

”Ehkä mä siksi annan tällasen haastattelun. Ehkä mä kuvittelen, että sä ehkä teet sellasen jutun, josta saa käsityksen, millanen mä oikeesti oon. Ehkä tää sitten on pienimuotonen kirja.”

Hjalliksen kirjassa olisi kerrottu, millaista oikealla Hjalliksella on ollut niinä vuosina, kun olemme naureskelleet karikatyyrin kommelluksille.

”Hallin rakentamiset ja muut bisnekset on kuule pikkuasioita tommosiin asioihin verrattuna”, hän sanoo. Ja nyt hän puhuu avioerosta.

Tai oikeastaan: rakastumisesta ja erosta.

Rakastuminen on hänen oma ilmaisunsa, sitä sanaa tämä 50-vuotias liikemies käyttää tässä syntymäpäivähaastattelussaan.

Ja kun hän alkaa puhua, hiljaiseen taloon tulee hyvin hiljaista.

Hjalliksen puhe hidastuu, tauot pitenevät.

”Ihmiset, kun tuntee mut, tietää että mä oon tosi tunteellinen... Että mä otan raskaasti aika monia asioita.”

Kuten eron. Ja sen, että Hjallis, tuo sarjakuvahahmo, tapaa naisen, rakastuu.

Mutta hän on naimisissa, ei kestä tilannetta.

Hän jättää vaimonsa, jonka kanssa on asunut 13 vuotta. Lähtee kotoaan.

”Että sä teet jotain niin pahaa jotain ihmistä kohtaan, jota sä oot rakastanu... Sun lasten äitii kohtaan.”

Hjallis tuijottaa eteensä, kahvi jäähtyy kupissa.

Jos tässä vanhassa talossa olisi vanhanaikainen kello, sen tikityksen kuulisi nyt.

”Kun sä teet niin, sulle tulee välillä niin paha olo, että sä haluisit oksentaa. Sä mietit, että sä teet pahan asian Leenaa kohtaan, ja sit se on kuitenkin niin reilu sua kohtaan... Reilu ja ystävällinen.”

Iltalypsy -ohjelman imitaatioissa Hjalliksen puhe oli aina nopeaa nasaalia, mutta nyt ääni ei ole sellainen, vaan paljon hitaampi ja raskaampi.

”Sä mietit, että varmaan ne ihmiset on sittenkin oikeessa, että kyllä sä aika paska oot. Ja toisaalta sä oot rakastunut, ja sä taistelet niiden asioiden välissä siinä.”

Tässä istuu nyt keski-ikäinen, vaimonsa jättänyt mies ja puhuu. Miltä tuntui, kun muutti kauemmas lapsista eikä enää nähnyt heitä joka päivä. Miten piti yrittää jakaa aika lasten ja uuden rakkauden kesken. Syyllisyydestä.

Ja kuten monella eronneella, hänellä on kaikesta tästä puhuessaan kyyneleet silmissään.

”Vaikee asia... Sä oot tehny väärin... Sä et saa sitä tunnetta pois itestäs... Se on tosi vaikee asia...”

Sitten hän oikaisee itsensä ja niistää.

”Ei vittu, mennään röökille.”

Verannalla Hjallis sytyttää tupakan, valkoisen Marlboron. Hän on pysynyt uskollisena yksinpurjehduksensa pääsponsorille, Philip Morrisille.

”Elämä on vaikeeta, eiks niin?” hän sanoo ja hymyilee. ”Monilla ihmisillä on näitä samoja ongelmii.”

Näin on.

Poltellaan rauhassa, hiljaisuuden vallitessa.

”Jos mun pitäis valita mun työuralta yks asia ja heittää muut pois, mä valitsisin yksinpurjehduksen”, Hjallis sanoo. ”Kuka vaan nyt pystyy vittu jotain halleja rakentamaan.”

Me jotka olemme käyneet kesällä veneellä saaressa paistamassa makkaraa, emme ymmärrä, kuinka paljon merta riittää, jos se kaikki pitää ylittää purjeveneellä yksin.

Meri alkaa tuosta verannan edestä Hjalliksen kotirannasta ja jatkuu Newportiin Yhdysvaltoihin. Ja sitten ollaan vasta yksinpurjehduskilpailun lähtöpaikalla.

Sieltä purjehditaan ensimmäinen osuus Kapkaupunkiin Etelä-Afrikkaan, yli 50 päivää, yksin, yli Atlantin. Vasta sen jälkeen lähdetään kohti pahinta, myrskyisää Etelämerta.

”Mä en pysty sulle kuvailemaan sitä nyt, kun me istutaan tässä. Se on ihan eri maailma.”

Vielä Kapkaupungin satamassa yksinpurjehtijalla on seuranaan runsas ja hälisevä saattojoukko, veli ja kaverit. Mutta lähtölinjan jälkeen hän on yksin, ja vene kulkee joka sekunti kauemmaksi muista ihmisistä, ja se kulkee kovaa.

Hän valitsee eteläisimmän mahdollisen reitin, koska se nopein – ja tuulisin ja kylmin. Hän ohjaa kohti Etelämannerta.

Ilma viilenee lähelle nollaa, meriveden roiskeet ovat jäätäviä. Pimeä tulee kuudelta iltapäivällä. Päivälläkin koko maailma on harmaa, missään ei ole ketään. ”Oli siellä jotain lintui, semmosii myrskylintui.”

Radion välityksellä Hjallis saa reittiohjeita ranskalaiselta sääennusteasemalta, joka kehottaa häntä purjehtimaan etelämmäksi ja etelämmäksi.

”Kunnes mä sanoin niille, että suksikaa nyt vittuun oikeesti, mä en mene enää metriikään etelämmäksi, siellä ei oo kun jäävuoria.”

Sitten alkavat myrskyt.

Tuulta on puuskissa 65 solmua, mikä on enemmän kuin Suomen vesillä juuri koskaan. Suomenlahden aallokko on liplatusta verrattuna Etelämeren talonkorkuisiin vesimassoihin. Takaisin ei voi kääntyä, koska sinnekin on pitkä matka ja vastatuuli ja takaisin palaaminen olisi häpeä. Ei voi mennä nukkumaan, ei voi käydä vessassa. On seisottava yötä päivää ruorissa ja yritettävä pitää vene suunnassa, kun aallot tulevat takaa ja kaatuvat päälle. Kukaan ei nyt auta.

Viime kesän ihanilla helteillä Hjallis vuokrasi veneen ja vei pojat ja Merikukan kahdeksi viikoksi Saaristomerelle ja Ahvenanmaalle purjehtimaan.

Tai purjehtimaan ja purjehtimaan. Hjallis ei viitsinyt nostaa purjeita, vaan ajeli lähinnä moottorilla.

”Poika kysyi, että miks me isä ajetaan aina koneella. Mä sanoin, että vittuuks sillä on välii, kunhan nyt ollaan täällä.”

Mutta poika ei luovuttanut. Hän oli sentään ollut purjehdusleirilläkin.

”Mä sanoin, että vedetään sitten purjeet ylös, jos sä tykkäät, että se on kivaa, musta purjehtiminen ei ole mitenkään erikoista.”

Sellaista on kesäinen lomapurjehdus, ei purjehdusta lainkaan.

”Mutta sun ei tarvii mennä kun tonne laiturille seisoon syksyllä, kun on pimeetä ja myrsky. Ja sä mietit, että jos sun pitäis nyt lähteä yksin tonne merelle. Että mitä vittuu, miten mä voin tonne lähtee!”

Sinitiainen laulaa kellastuneiden puiden suojissa, Hjallis imee röökiä. Se on aamun kuudes tai seitsemäs. Liian mones viisikymppiselle suomalaismiehelle.

”Mä en ymmärrä ihmisii, kun lähtee purjehtiin yksin maapallon ympäri”, hän sanoo ajatuksissaan.

”Ihan pimeetä touhuu. Ei mulle tulis mieleenkään.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Arkiston kätköistä
 • Politiikka

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Tuomari: Trumpin rajoitukset Twitterissä ovat perustuslain vastaisia

  3. 3

   Rolling Stones palasi kotiyleisön eteen Lontoossa ja näytti siltä, ettei aio lopettaa keikkailua vielä pitkään aikaan

  4. 4

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  5. 5

   Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

  6. 6

   Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

  7. 7

   Veroparatiisiin 50–60 miljoonaa piilottaneet selvisivät 0,8 miljoonan euron veronkorotuksella – Oikeus määräsi tiedot julkisiksi

  8. 8

   Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

  9. 9

   Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

  10. 10

   Sote-uudistuksen lykkääntyminen alkaa näyttää selvältä – valinnanvapaus­laista löytyi pari­kymmentä ongelmaa ja maakunta­vaaleja voidaan ”justeerata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  3. 3

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  4. 4

   Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

  5. 5

   Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

  6. 6

   Näin suomalaisten työajat voivat muuttua – HS kokosi 5 tärkeintä uudistusta, joita hallitus esittää kiisteltyyn työaikalakiin

  7. 7

   Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

  8. 8

   Oluen myynnin kellonaika­rajoitukset ovat pelkkä vitsi

  9. 9

   Tiedon rakentama järjestelmä sekoitti Helsingin hammashoidon ajanvarauksen täysin – nyt se on niin sekaisin, että iltapäivisin puhelimet täytyy sulkea kokonaan

  10. 10

   Mutaa tihkuva Porsche nostettiin merenpohjasta Helsingin Vuosaaressa – viime kesänä samalta paikalta löytyi vuosikymmeniä sitten kadonnut Mazda

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää