Kuukausiliite    |   Sota 1918 livenä

25. huhtikuuta: Kirjailija Juhani Aho tekee pahaenteisen arvion: ”Nälkä tulee varmasti tappamaan vanki­leiriläisiä, ellei apuja tule”

Ruokapula pahenee. Punaisia vankeja on jo kymmeniä tuhansia. Viipuri yrittää vielä epätoivoisesti puolustautua hyökkääviä Mannerheimin joukkoja vastaan.

Torstai 25. huhtikuuta 1918

Punaisten yritys tehdä Suomesta sosia­listinen on tullut tiensä päähän. Kansan­valtuuskunnan johtajat jatkavat pakoaan. He jättävät nyt Viipurin ja siirtyvät Neuvosto-Venäjälle.

Viipuri on vielä punaisten hallussa. Se on viimeinen maan suurista kaupungeista, joita valkoiset eivät ole vallanneet. Viipurissa on myös punakaartin päällikkö Jalmari Parikka miehineen.

Parikka on kuitenkin epä­toivoinen.

”Viipurissa olevista omista punaisista joukoista ei ollut siis minkään­laista apua kaupungin puolustuksessa. Ne olivat ja pysyivät taistelu­kyvyttöminä. Ne piileskelivät kellareissa ja muissa piilopaikoissa tai kuljeskelivat pitkin kaupunkia aseistettuina rosvo­laumoina. Ne olivat niitä ‘vallan­kumouksen shakaaleja’, joita jokaisessa suuressa sodassa nousee maan uumenista esiin.”


Sen verran hyvin Viipurin punaiset ovat kuitenkin puolustaneet, että valkoisen armeijan ensimmäinen hyökkäys kaupunkiin on torjuttu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se sapettaa kenraali Mannerheimia. Hänen mielestään epäonnistuminen johtuu siitä, että hyökkäyksen painopistettä ei ollut muodostettu yli­päällikön ohjeiden mukaan.

”Seurauk­sena oli, että Viipuri oli kuten Tam­perekin vallattava aikaa vievällä piirityk­sellä juuri niinä päivinä, jolloin nopea ratkaisu olisi ollut tärkeä.”


Mannerheim on itsekin jo Karjalassa. Hän on pitänyt esikuntaansa sodan aikana junassa. Nyt juna on Antreassa. Sieltä Mannerheim komentaa, että seuraava hyökkäys Viipuriin tehdään kolmen päivän päästä tykkitulen saattelemana.

Punaisia on otettu vangiksi jo kymmeniätuhansia. Työväenyhdistyksen jäsen Emil Pajula on Keuruulla, jonne hänet on viety kotoaan Multialta.

Vankeja pidetään työ­väentalolla. Päivisin heidät viedään Keuruun asemalle halkoja sahaamaan. Näinä päivinä iso osa Pajulan merkinnöistä musta­kantiseen Työväen tasku­kirjaan koskee sitä, mitä syötävää kunakin päivänä on saatu.

”Leipää ei ollut.”

”Aamulla syötiin pikku pala leipää ja silakka”

”Syötiin ruisjauho­puuroa maidon kanssa. Kyllä maistui.”

Ruokatilanne kohenee hetkittäin aina silloin, kun joku omainen tai ystävä käy tuomassa evästä. Torstaina 25. päivä Pajula kirjoittaa:

”Saha­työt asemalla. Sain maitoa kannun. Orkolan I. kävi luonamme.”

Elintarvikkeista on edelleen pulaa myös Helsingissä. Taistelut kaupungista ovat ohi, ja meri on auki laivoille. Ruokaa ei kuitenkaan saada.

Pula koskee myös porvareita. Nuori arkkitehti Salme Setälä käy vapaaehtoistyössä jakamassa ruokaa valkoisen puolen sotilaille, sekä suoma­laisille että saksalaisille.

Setälä liimaa päivä­kirjansa väliin koneella kirjoitetun valkoisten sotilaiden ruoka­listan:

”I ateria: teetä, 1 leipä. II ateria: vihannes­keittoa, 1/2 leipää. III ateria: perunoita 3/4 litraa, 1/2 silliä, 1 leipä, piimää 1/3 litraa.”

Kirjailija Juhani Aho on huolissaan elintarvikepulasta ja pitenevistä ruokajonoista. Hänen mielessään ovat myös Viaporiin (Suomenlinnaan) viedyt vangit, joita on jo useampi tuhat.

Aho kirjoittaa Helsingissä päivä­kirjaansa:

”Vankien muonit­taminen vaatii jättiläis­ponnistuksia niiltä, joiden huolena se on. Viaporissa saanevat jonkun perunan ja sillin ja vähän kaali­soppaa. Kuta enemmän heidän lukuaan täytyy lisätä, sitä vaikeam­maksi käy. Kuinka siitä ollenkaan suoriudutaan, sillä Saksan ruoka-­avusta ei liene suuriakaan toiveita? Nälkä täällä on vähän itsekullakin. Nälkä tulee varmasti tappamaan vanki­leiriläisiä, ellei apuja tule.”


Aho kirjoittaa myös näkymistä Helsingin kaduilla:

”Mutta siitä huolimatta on mieliala, mikäli sitä kadulla voi nähdä, miltei hilpeä. Ilma on keväinen, aurinkoinen ja lämmin. Kaikkialla parveilee sotilaita sekä univormuissa että ilman.”

Kaupungilla liikkuu paljon saksalaisia sotilaita.

”Tämä äsken puolivenäläinen kaupunki on nyt suomalais-saksalainen joka soppeaan myöten.”

Lue tästä linkistä kaikki sarjan aiemmat osat. Sarja on ilmestynyt tammikuun 12. päivästä alkaen.

Lue tästä linkistä esittelyt kirjoitussarjan henkilöistä

Lue tästä koko tammikuun tapahtumia käsittelevä artikkeli Kuukausiliitteessä.

Lue tästä koko helmikuun tapahtumia käsittelevä artikkeli.

Lue tästä koko maaliskuun tapahtumia käsittelevä artikkeli Kuukausiliitteessä.

Kuukausiliitteen Sota 1918 livenä -juttusarjassa sata vuotta sitten eläneet ihmiset tekevät päivityksiä, joiden kautta voi seurata sisällissodan tapahtumia. Päivitysten lähteinä ovat aidot päiväkirjat, kirjeet ja muistiinpanot.

Sarja ilmestyy lähes päivittäin osoitteessa hs.fi/sota1918livena. Lisäksi Kuukausiliitteen paperilehdessä ilmestyy kunkin kuun tapahtumia yhteen vetävä artikkeli.

Työryhmä: Sami Sillanpää, Anu Nousiainen, Jouni K. Kemppainen, Tuija Pallaste, Tommi Nieminen, Jaakko Lyytinen, Esa Lilja. Kuvatoimittaja Ea Vasko. Piirroskuvitukset Anja Reponen.


Lähteitä: Sylvi-Kyllikki Kilpi: Sörnäisten tyttö; Kyösti ja Kaisa Kallion kirjeenvaihto; Emil Pajulan päiväkirja Työväen arkiston vuoden 1918 kokoelmassa; Mannerheim: Muistelmat I sekä kirjeitä ja puheita; Tekla Hultin: Päiväkirjani kertoo; Von der Goltz: Toimintani Suomessa ja Baltian maissa; Salme Setälän päiväkirja SKS:n arkistossa; Jalmari Parikka: Viimeinen taisto; Urho Kekkosen muistiinpanot ja kirjoituksia UKK:n arkistossa; Jean Sibelius: Päiväkirja; Juhani Aho: Hajamietteitä kapinaviikoilta; Timo Valtakoski: Punavangin kirjeenvaihto vuodelta 1918 (omakustanne); Santeri Alkio: Päiväkirjat (santerialkio.fi); Ivar Ekströmin valokuvakokoelma Varkauden museossa

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  2. 2

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

  5. 5

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  6. 6

   Riina Kykkäsen Opel ruostui 20 vuotta metsässä, kunnes hänen veljensä Mirko kunnosti sen – sisarusten harrastus vie kaikki rahat ja vähän enemmänkin

  7. 7

   HS-kuvakertomus: Kolumbian Medellínin rohkeat aktivistit vastustavat rikollisjengien murhatekoja hiljaisella rituaalilla

  8. 8

   Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan

  9. 9

   Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa

  10. 10

   Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  3. 3

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  4. 4

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  5. 5

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  6. 6

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  7. 7

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä
  3. Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”
  4. Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi? Tilaajille
  5. Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa
  6. Tunti sitten
  7. Murhapääkaupunki rauhoittui, ja nyt yksinhuoltaja Paula Valencia uskaltaa haaveilla – HS vieraili Kolumbian Medellínissä, jonka tarina kertoo ihmiskunnan suunnasta Tilaajille
  8. Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen
  9. 2 tuntia sitten
  10. Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta Tilaajille
  11. Etelä-Korean presidentti tavattuaan Kim Jong-unin: Pohjois-Korea on yhä sitoutunut ydinaseriisuntaan ja Trumpin tapaamiseen
  12. Ruokahuolto petti heti, peseytyminen kiellettiin – Tammisaari oli kesän 1918 pahin kuolemanloukko, ja uusi tutkimus kertoo siihen syyt
  13. Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään
  14. Näytä lisää