Kuukausiliite    |   Sota 1918 livenä

28. huhtikuuta: Saksalaissotilaat ällistyvät joutuessaan taisteluun suomalaisia naisia vastaan – ”Naisia housut jalassa etummaisissa riveissä”

Viipurista punaisten viimeiset pakolaivat Venäjälle lähtevät. Aku Valtakoski päättää kuitenkin jäädä Suomeen ja menee piiloon puuvajaan.

Sunnuntai 28. huhtikuuta 1918

Monituhat­päinen joukko punaisten taistelijoita ja pakolaisia eri puolelta Hämettä pakenee suurena kulkueena kohti Lahtea. Sieltä on tarkoitus jatkaa Viipuriin ja Venäjälle.

Valkoiset hallitsevat jo suurinta osaa maasta. Lahden ympäristössä on myös saksalaisia sotilaita.

Syrjäntaassa pakenevat punaiset joutuvat kiivaaseen taisteluun saksalaisten joukkojen kanssa. Saksalaiset kokevat sisällissodan suurimmat tappionsa. Heiltä kaatuu 50–90 miestä.

Taisteluun saksalais­sotilaita vastaan osallistuu myös naiskaarti, mikä ällistyttää kenraali Rüdiger Von der Goltzia. Hän kirjoittaa:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Naisia housut jalassa etum­maisissa riveissä, paljon venäläisiä univormuja. Asema oli äärimmäisen vakava. Näin tuimasti lienevät tuskin ranska­laisetkaan hyökänneet kuin nämä raaka­laisuuden uuden evankeliumin kiihko­mieliset kannattajat.”


Kohti itää pakenee myös turkulainen kirjatyöläinen Aku Valtakoski. Kirjeitä pakomatkan ajalta ei ole. Aku pääsee Viipuriin asti.

Tänään sunnuntaina 28. huhtikuuta punaisten viimeiset laivat lähtevät Viipurista Venäjälle. Aku päättää kuitenkin jäädä Viipuriin ja menee piiloon. Hän viettää kaksi päivää puuvajassa. Sen jälkeen hän pääsee piiloon erääseen asuntoon. Siellä Aku viettää neljä päivää huhtikuun loppuun asti.

Viipurissa on myös punakaartin päällikkö Jalmari Parikka. Hän tietää jo taistelun olevan toivotonta. Punaisten johtokin on jo paennut Venäjälle, ja valkoiset ovat aloittaneet uuden hyök­käyksen kaupunkiin.

”Tänä päivänä meillä oli esi­kunnassa kädet täynnä työtä. Venäläisten lähtö antoi meille yllin kyllin uutta puuhaa. Täytyi estää laivoihin pakkautu­masta sellaista väkeä, joka ei sinne kuulunut. Melkein aseellisiakin yhteen­ottoja tapahtui pitkin päivää. Onneksi laivat kuitenkin lähtivät iltapäivällä, ja niin pääsimme siitäkin lisätyöstä.”


Valkoisten hyökkäyksen alla punaiset toteuttavat verilöylyn Viipurin lääninvankilassa. Punaiset surmaavat 30 selleihin teljettyä valkoista vankia.

Samaan aikaan Helsingissä senaattori Kyösti Kallio kirjoittaa puolisolleen Kaisalle. Hän on huolissaan perheestään ja pahenevasta ruokapulasta.

”En ole kuullut teistä mitään kolmeen kuukauteen, joten levotto­muuteni arvaat. -- Wankia on kai lähes 10 000 henkeä ja uusia tulee joka päivä. Elin­tarpeista on puute valkeilla ja vangeilla ym. Kyllähän teilläkin taitaa olla laarit tyhjinä.”


Pitkän piilottelun jälkeen Kallio on nyt pari viikkoa voinut liikkua Helsingissä. Junat pohjoiseen kulkevat taas, ja niiden mukana Kallio lähettää kotiseudulle Nivalaan piilo­paikassaan kirjoittamia kirjeitä, joita ei ole aiemmin voinut lähettää.

”Koettakaa nyt saada kylvöjä niin paljon kuin suinkin. Lehmille ei tietysti anneta ollenkaan jauhoja ja hevosil­lekin täytyy antaa niin vähän kuin suinkin, että ihmiset eläisivät.”

Helsinkiläisestä Salme Setälästä alkaa tuntua, että sodan jännittävin vaihe on takana. Hän on ihastunut yhteen niistä nuorista miehistä, joiden kanssa hän on toiminut valko­kaartilaisten apujoukoissa. Päiväkirjaansa Setälä kirjoittaa lennok­kaaseen tyyliinsä:

”Ei mitään vitsiä päivä­kirjailla enää. Vanhat vitsit yhä. Illalla Koivu rusina­vellin ääressä. Priska [Setälän oma lempinimi] on tyhmä kun lempii. Ei liikaa flaxia, pelkään pahoin. Haa! Hyvät sapuskat tänään. Olihan sunnuntai + paraadi. Gute Nacht!”


Sen sijaan työläisperheen tyttärellä Sylvi-Kyllikki Sinervolla on mieli maassa. Hän ehti toimia joitain viikkoja konekirjoittajana punaisten hallinnossa ja kantoi punaista käsivarsinauhaa. Nyt hän saa huo­mata, että punaisia katso­taan halveksuen.

”Eilen ilta­päivällä kävin kaikissa niissä paikoissa, missä ilmoitettiin työn­tekijättäriä, ompelu­liikkeessä ja erään kone­liikkeen konttorissa, mutta en kelvannut. Yhä voimak­kaammin valtaa minut ajatus, että minun olisi syksyllä päästävä kouluun, vaikka en ole uskalta­nut siitä äidille vielä puhua.”


Eirassa kirjailija Juhani Aho tuntee surua, vaikka Helsingissä juhlitaan vapauttajia. Hän kirjoittaa päivä­kirjaansa:

”Jos voisin olla mukana jossain Te deumissa, olisi se suru­jumalan­palvelus. Ei ainoastaan meidän omien vainajiemme tai sankariemme muistoksi, vaan koko tämän kansallisen onnet­tomuuden johdosta. Tämä ei ollut voitto, vaan tappio - kaikkien, koko Suomen. Voitto veljes­sodassa ei ole voitto, josta voittaja voi seppelöidä itsensä. Jos liputtaisin, liputtaisin puolitangossa.”

Helsinkiläiset perheet ovat ottaneet hoiviinsa saksalaisia sotilaita. Saksalaisten kunniaksi järjestetään kutsuja. Aho on itsekin osallistunut sellaisille. Kirjailija huomaa, kuinka ihastuneita saksalaiset ovat tullessaan Suomessa toimeen omalla kielellään.

”Heitä, jotka tätä nykyä ovat maailman vihatuin kansa, joita on haukuttu barbaareiksi ja hunneiksi, kohtaa täällä yhtäkkiä rakkaus edes yhdekään kansan puolesta.”

Lue tästä linkistä kaikki sarjan aiemmat osat. Sarja on ilmestynyt tammikuun 12. päivästä alkaen.

Lue tästä linkistä esittelyt kirjoitussarjan henkilöistä

Lue tästä koko tammikuun tapahtumia käsittelevä artikkeli Kuukausiliitteessä.

Lue tästä koko helmikuun tapahtumia käsittelevä artikkeli.

Lue tästä koko maaliskuun tapahtumia käsittelevä artikkeli Kuukausiliitteessä.

Kuukausiliitteen Sota 1918 livenä -juttusarjassa sata vuotta sitten eläneet ihmiset tekevät päivityksiä, joiden kautta voi seurata sisällissodan tapahtumia. Päivitysten lähteinä ovat aidot päiväkirjat, kirjeet ja muistiinpanot.

Sarja ilmestyy lähes päivittäin osoitteessa hs.fi/sota1918livena. Lisäksi Kuukausiliitteen paperilehdessä ilmestyy kunkin kuun tapahtumia yhteen vetävä artikkeli.

Työryhmä: Sami Sillanpää, Anu Nousiainen, Jouni K. Kemppainen, Tuija Pallaste, Tommi Nieminen, Jaakko Lyytinen, Esa Lilja. Kuvatoimittaja Ea Vasko. Piirroskuvitukset Anja Reponen.


Lähteitä: Sylvi-Kyllikki Kilpi: Sörnäisten tyttö; Kyösti ja Kaisa Kallion kirjeenvaihto; Emil Pajulan päiväkirja Työväen arkiston vuoden 1918 kokoelmassa; Mannerheim: Muistelmat I sekä kirjeitä ja puheita; Tekla Hultin: Päiväkirjani kertoo; Von der Goltz: Toimintani Suomessa ja Baltian maissa; Salme Setälän päiväkirja SKS:n arkistossa; Jalmari Parikka: Viimeinen taisto; Urho Kekkosen muistiinpanot ja kirjoituksia UKK:n arkistossa; Jean Sibelius: Päiväkirja; Juhani Aho: Hajamietteitä kapinaviikoilta; Timo Valtakoski: Punavangin kirjeenvaihto vuodelta 1918 (omakustanne); Santeri Alkio: Päiväkirjat (santerialkio.fi); Ivar Ekströmin valokuvakokoelma Varkauden museossa
Luetuimmat - Kuukausiliite

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Uutisvuodon entinen käsi­kirjoittaja rikkoo vaitiolo­sopimuksensa ja kertoo, kuinka ohjelmaa tehtiin

   Tilaajille
  3. 3

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  4. 4

   Auto­varkaissa ollut kolmikko hyökkäsi julmasti silmin­näkijän kimppuun Vantaalla – miehet tuomittiin murhan yrityksestä

  5. 5

   Sote-uudistus huojuu ja uhkaa viedä hallituksen mukanaan – siihen on kaksi syytä

  6. 6

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  7. 7

   Ympäristöjärjestöt ajavat avo­hakkuiden lopettamista, mutta tutkijat ovat eri mieltä – ”Täsmä­toimet olisivat fiksumpia kuin ampua norsu­pyssyllä kaikkea”

  8. 8

   Real Madrid voitti Mestarien liigan – Liverpoolin maalivahdin virheet auttoivat espanjalaisseuran 3–1-voittoon

  9. 9

   Huvipuistossa riehui mittava tulipalo Saksassa

  10. 10

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  2. 2

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  3. 3

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  4. 4

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  5. 5

   Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

   Tilaajille
  6. 6

   Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

  7. 7

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  8. 8

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  9. 9

   Kuka oli George Quinnell? Syrjäisessä Isosaaressa on yksinäinen hauta, jossa lepää päätön mies

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää