Kuukausiliite

Juoksija Markus Pöyhösen kova pudotus päivätöihin: lisäravinteita piti kaupata sitä tahtia, että hän joutui tiputukseen

Pöyhönen kokeili kilpauran jälkeen myyntitöitä, mutta työrauha löytyi vasta liikunnan parista.

Aina on niitä, jotka eivät innostu sitten millään. Entisen pika­juoksijan Markus Pöyhösen nykyinen työ on innostaa ihmisiä liikkumaan, mutta yhtä kaveriaan hänkään ei vain saa mukaansa.

”Sen jälkeen, kun ihmisen ensin saa lähtemään liikkeelle, on keinoja motivoida. Mutta aina löytyy myös syitä olla lähtemättä, ja enhän minä nyt voi ruveta kyseen­alaistamaan, onko jonkun mummo oikeasti kuollut.”

Pöyhösen työ­päivät alkavat usein jo aamu­kuudelta Mylly­puron liikunta­keskuksessa. Hän antaa nopeus- ja fysiikka­valmennusta jää­kiekkoilijoille ja jalka­palloilijoille sekä vetää yrityksille liikunta­haasteita, joissa työ­porukoita yllytetään liikkumaan.

Vaaransa on toki siinäkin, kun joku sitten pitkän liikkumattomuuden jälkeen innostuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos alkaa omaan tasoonsa nähden liian nopeasti paukuttaa urku pohjassa, helposti loukkaantuu. Sitten into taas lopahtaa.”

Pöyhönen alkoi harrastaa kolme­vuotiaana pika­luistelua. Mäkelän­rinteen urheilu­lukiossa hän sattui pitkän tauon jälkeen kokeilemaan jalkaansa luistinten sijaan piikkareita.

”Huomasin, että tämähän on paljon mukavampaa hommaa kuin vetää trikoot päällä 20 asteen pakkasessa viiden kilometrin matkoja. Siihen jäi luistelu”, Pöyhönen muistelee.

Uusi laji veti puoleensa niin, että 16-vuotias Pöyhönen päätti osallistua juoksijana jo seuraaviin SM-kisoihin. Oulussa järjestetyissä kisoissa hän nousi palkinto­pallille kakkosena.

Kun Pöyhönen aloitti Kuortaneen urheilu­opistossa vuonna 2000, tulokset kehittyivät huimaa vauhtia – jopa muutaman sekunnin kymmenes­osan kaudessa. Pari vuotta myöhemmin Pöyhönen oli jo Suomen nopein.

”Tavoitteenani oli etsiä rajoja. En koskaan asettanut varsinaisia tulos­tavoitteita, vaan halusin katsoa, miten pitkälle kykyni riittävät.”

Pöyhösen nimeen alettiin liittää sellaisia titteleitä kuin pika­juoksu­komeetta ja raketti­lähtijä. Huippu­kesä oli vuonna 2002, jolloin Pöyhönen juoksi Kalevan kisoissa sata metriä aikaan 10,23. Vertailun vuoksi: viime vuonna Suomen nopein kellotti matkan ajassa 10,30.

Vuonna 2002 hän ilmoitti myös aikovansa juosta kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalais­miehenä EM-finaalissa. Valmentaja Atte Pettinen ihmetteli Pöyhöselle ääneen, miksi ihmeessä tämä meni tuollaista lausumaan – eiväthän suomalaiset juokse sillä tasolla.

”Sitten kun se toteutui, Atte oli hiljaa. Suomessa ei ollut totuttu, että joku pika­juoksija sanoo pääsevänsä arvokisa­finaaliin.”

Pöyhönen voitti kaikkiaan kolme SM-kultaa, tuli vuonna 2002 yleis­urheilun EM-kisoissa neljänneksi ja vuonna 2003 yleis­urheilun sisä­ratojen MM-kilpailuissa seitsemänneksi.

Suosio toi myös faneja. Vuonna 2002 Eliitti­kisoissa Lappeen­rannassa kymmenen sekunnin juoksu­pyrähdys ei ollut mitään, kun sen jälkeen meni tunti nimi­kirjoituksia jakaessa. Eräs fani pyysi juoksijalta jopa tämän palkinto­ruusua itselleen, mutta Pöyhönen oli luvannut sen jo äidilleen. Ei auttanut muu kuin antaa pyytäjälle kaksi nimmaria.

Huippuvuosiin mahtui myös loukkaantumisia: selän rasitus­murtumia, nilkka­kipuja, tulehtunut umpi­suoli. Kun taka­reisi revähti Tähtien kisoissa vuonna 2005, kivusta irvistelevä Pöyhönen piti kantaa Pirkka­hallin radalta.

”Tavallaan olen tyytyväinen saavutuksiini, mutta ehkä olisi pitänyt yrittää vielä vähän kovempaa. Tiettyinä kausina tiesi, että on tosi kovassa kunnossa ja olisi pärjännyt, elleivät loukkaantumiset olisi estäneet sitä.”

Vuonna 2008 Pöyhönen sai loukkaantumisista kyllikseen. Motivaatio juoksemiseen hiipui, ja hän itse päätti lopettaa uransa.

Pudotus päivä­töihin oli raskas. Pöyhönen työskenteli myynnin ja markkinoinnin parissa muun muassa urheilu­ravinne­valmistajalla. Hän hukkui töihin ja joutui tiputukseen.

Vielä raskaampaa elämästä tuli julkisuudessa riepoteltujen kohujen myötä: oli ulosotto­sotkuja, vero­helvetti, sakko­tuomio laittomasta tuonti­tavarasta ja ihmis­suhde­ongelmia.

Pöyhönen hankki ammatti­apua. Varsinainen pelastus tuli kuitenkin jostakin, joka oli muiden töiden takia unohtunut: liikunnasta. Sen pariin hän palasi pian myös työ­rintamalla.

Vaikka juoksu-ura loppui jo kymmenen vuotta sitten, Pöyhöselle tulee yhä satunnaisesti kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin. Hänet on nähty muun muassa Tanssii tähtien kanssa- ja Tehtävä Lapissa -tv-ohjelmissa.

Julkisuuden hiipuminen kuitenkin näkyy.

”Ehkä joitain asioita tuli pidettyä aiemmin liian itsestään­selvinä. Kerran minulle soitettiin, että saisin kahdet Ray-Banin aurinko­lasit, jos vain tulisin hakemaan. Sanoin, etten kerkeä. Ei niin olisi pitänyt tehdä!”

Markus Pöyhönen, 39, on entinen pika­juoksija. Hän voitti urallaan kolme SM-kultaa ja sijoittui vuoden 2002 yleis­urheilun EM-kisoissa neljänneksi. Nykyisin hän asuu koiransa kanssa Helsingissä Malmilla ja työskentelee valmentajana sekä kehittää netti­valmennus­palvelua yrityksille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  4. 4

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  7. 7

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  8. 8

   Kai Saarinen joutui päättämään joukon perääntymisestä, kun liekkimeri eteni kohisten puiden latvoissa – näin eteni vaikea operaatio Varsinais-Suomen jättipalossa

  9. 9

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  10. 10

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  10. 10

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää