Kuukausiliite

Neuvostoliiton aikaan Virossa muodin määräsi ministeriö, ja mini­hameita oli pakko pidentää – kuvakooste esittelee virolaista huippu­muotia

Virolaista muotia esittelee Kuukausiliitteen jutussa mm. presidentti Lennart Meren pojanpoika Karl, joka on menestyvä malli.

Tallinnan Vapaudenaukiolla palaa kynttilämeri, ja Viron sinimustavalkoiset liput on laskettu puolitankoon. Aukiolla muistetaan niitä yli 20 000 virolaista, jotka Neuvostoliitto karkotti Siperiaan maaliskuun lopussa vuonna 1949.

Muistojuhlassa soittokunta soittaa ja sotilaat seisovat ryhdikkäässä rivissä. Samaan aikaan samalla aukiolla kuvataan myös tätä muotijuttua.

Muistojuhla ja muotijuttu ovat aika erilaisia asioita, mutta on niillä myös jotain yhteistä.

Yksi Siperiaan joutuneista oli diplomaattiperheen poika Lennart Meri. Kun Viro vapautui neuvostomiehityksestä vuosikymmeniä myöhemmin, Merestä tuli uudelleen itsenäistyneen Viron ensimmäinen presidentti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samoihin aikoihin hänelle syntyi lapsenlapsi, joka nimettiin isoisänsä mukaan Karl Lennart Mereksi. Enää Lennart Meri ei ole elossa, mutta hänen pojanpoikansa poseeraa mallina Vapaudenaukiolla kuvattavassa muotijutussa.

Valokuvamalli Karl Meri muotoilee maansa historian näin:”Viimeisen 800 vuoden aikana kulttuuriamme on yritetty tuhota monta kertaa. Virossa ovat käyneet saksalaiset, ruotsalaiset, puolalaiset, tanskalaiset ja venäläiset. Mutta virolaisten yhteishenki pystyy siirtämään vuoria.”

Yksi keskiajalla valtaa pitäneiden saksalaisten rakentamista taloista on nykyinen Olde Hansa -ravintola Raatihuoneen torin laidalla. Sen alakerrassa kuvaamme nyt Greta Rugaa, virolaista mallia, joka esitteli äskettäin haute couture -vaatteita Pariisissa. Hänellä on yllään virolaisen Kristina Viirpalun satumainen toppi, Jürin kauppalan kansannaisen hame ja Muhun saaren kansallispuvun tossut, jotka on koristeltu kukilla.

Virolaisiin kansallispukuihin on kirjottu Viron menneisyys. Eri puolilla maata niissä näkyvät saksalaiset ja venäläiset vaikutteet. Esimerkiksi Venäjän rajalla sijaitsevan Setumaan naisilla on suuria hopeakoruja, joihin on käytetty kolikoita tsaarien ajan Venäjältä.

Keskiajalta kuvausryhmä siirtyy suoraan 1960-luvulle. Silloin Tallinnan keskustan ulkopuolelle rakennettiin Tuljak-niminen ravintola. Se on moderni ja minimalistinen lasilaatikko, josta on komea näkymä merelle. Neuvostoaikaan ruokalistalla oli lähinnä yksinkertaisia voileipiä, mutta ulkona oli grilli, jossa asiakkaat saattoivat kypsentää omia makkaroitaan – jos olivat sellaisia onnistuneet ostamaan.

Tuljak rapistui, kunnes se avattiin uudelleen vuonna 2015. Muotikuvaukseen ravintola sopii paitsi arkkitehtuurinsa myös historiansa ansiosta, sillä virolaisen muodin menneisyys on kuin Tuljakin tarina: on ollut hyviä ja huonoja aikoja – sekä täyden rappion kausia.

Neuvostoliiton miehityksen jälkeen muodin kehitys Virossa pysähtyi, ja köyhtynyt kansa käytti vanhoja vaatteitaan. Ei rautaesirippu täysin estänyt muotituulten puhureita, mutta kyllä se niitä hidasti.

Neuvosto-Virossa muodin kulta-aika osui 1960-luvulle. Edellisen vuosikymmenen lopussa oli perustettu Moemaja eli Tallinnan muotitalo. Muut Neuvostoliiton muotitalot sijaitsivat esimerkiksi Moskovassa, Pietarissa ja Riiassa.

Muotitalon suunnittelijoiden työ ei ollut ihan yksinkertaista, sillä heidän oli hyväksytettävä ideansa ministeriössä.

Muotitalon yhteydessä toimi Silhuetti-muotilehti, jonka venäjänkielinen painos levisi kaikkialle Neuvostoliittoon. Julkaistiin myös lasten Silhuettia ja työpukeutumisen Silhuettia.

Lehden toimitus oli osa muotitaloa, ja muotisuunnittelijat tekivät kuvituksia lehteen – valvovan silmän alla. Jos kuvittajat esimerkiksi piirsivät malleille minimuodin mukaiset hameet, heidät voitiin käskeä pidentämään helmat. Myös Viron värejä piti välttää – sinistä, mustaa ja valkoista ei saanut yhdistää samaan asuun. Ja kun yksi Viron parhaista muotitoimittajista laittoi kuvaan mallin kaulaan ristin, hänet siirrettiin tekemään lastenlehteä.

Muotinäytöksiä järjestettiin Moskovassa ja jopa Tallinnan Estonia-teatterissa. Mutta kuinka pukeutua muodikkaasti, kun kankaat olivat huonoja ja värivalikoima pieni?

Ankeimpina aikoina auttoi kekseliäisyys. Itse neulotusta piposta tehtiin baskeri kuumapesussa. Mustat sukkahousut saatiin värjäämällä ihonväriset. Verkkosukat tehtiin purkamalla sukkahousujen langoista puolet.

Yhteen aikaan suosikkiasuste oli länsimainen muovikassi, sillä kaikki lännestä tuotu oli harvinaista ja haluttua.

Tallinnan tv-torni rakennettiin 1980-luvun alussa. Se nousi kohti uusia ulottuvuuksia, vaikka tuohon aikaan Neuvostoliitto syöksyi jo alamäkeen.

Virolaisten pukeutuminen oli tuolloin harmaimmillaan.

Muttei ole enää. Kuvaamme tv-tornin kaarevaseinäisessä elokuvateatterissa värikästä nykymuotia – esimerkiksi Tanel Veenren suunnitteleman päähineen, joka muistuttaa satelliittia.

Liettuassa pukeudutaan muodollisesti ja Latviassa seksikkäästi, mutta virolaiset taiteilevat romanttisen venäläisen ja minimalistisemman länsimaisen muodin välissä.

Muodin ystäville riittää valinnanvaraa, sillä Tallinnassa on jo kauan ollut tarjolla kaikki herkut, Max Marat ja Guccit. Nykyisin Virossa järjestetään myös muotiviikko.

Siellä esittelevät mallistojaan esimerkiksi romanttisten iltapukujen taitajat Aldo Järvsoo ja Riina Pöldroos. Mukana on myös Viron kaupallisen muodin keskittymä, Baltika-vaatejätti. Baltika aloitti jo 1920-luvulla toisella nimellä ja keskittyi vuonna 1959 miesten pukuihin. Se oli yksi ensimmäisistä yksityistetyistä yrityksistä Virossa 1991. Sen jälkeen Baltika on ostanut monta virolaismerkkiä.

Baltika on valmistanut tehtaissaan pukuja myös Turolle, mutta valmistus on siirtynyt yhä halvempiin maihin. Kun virolainen ompelija tienaa 700 euroa kuussa, Liettuassa palkka on alle 400 euroa ja Serbiassa jopa alle 300 euroa kuussa.

Ilta on jo pitkällä. Muotijutun viimeinen kuva on kuvattu hotelli Palacessa, joka onkin komea paikka päättää tämä juhlakuvaus.

Palace avattiin Viron ensimmäisen itsenäisyyden aikana vuonna 1937. Se oli ensimmäinen varta vasten hotelliksi rakennettu rakennus Tallinnassa. Palace tarjosi asiakkailleen herkkuja, joita muissa hotelleissa ei ollut, kuten suihkut, kuuman veden, hissit, parturit ja autokaupan. Neuvostoaikana Palacesta tuli Inturistin ankea hotelli, ja 1980-luvun lopulla sen ostivat ja remontoivat suomalaiset. Heti itsenäistymisen jälkeen Palacessa toimivat monen maan suurlähettiläät.

Hotelli sijaitsee Vapaudenaukiolla. Siellä loistavat yhä kynttilät, jotka päivällä on sytytetty Siperiaan karkotettujen muistoksi.

Mieleen palaa Karl Meren isoisästään Lennart Merestä kertoma muisto. Vaikeimpinakin neuvostovuosina Lennart Meri oli kuulemma varma, että vielä hänen elinaikanaan Viro saisi takaisin itsenäisyytensä. Sen merkkinä Meri säilytti kotonaan ensimmäisen itsenäisyyden aikaista tulitikkurasiaa, jossa oli jäljellä muutama tikku. Lennart Meri sanoi, että kun Viro saa takaisin itsenäisyytensä, näillä tikuilla hän sytyttää sen kunniaksi kynttilän.


Kuvat: Elina Simonen Tyyli: Anna-Liis Vandel Mallit: Greta Ruga ja Karl Meri Meikki: Ellen Walge Hiukset: Marii Lotta

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Muoti
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  4. 4

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  7. 7

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  8. 8

   Kai Saarinen joutui päättämään joukon perääntymisestä, kun liekkimeri eteni kohisten puiden latvoissa – näin eteni vaikea operaatio Varsinais-Suomen jättipalossa

  9. 9

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  10. 10

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  10. 10

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää