Kuukausiliite    |   Sota 1918 livenä

10. toukokuuta: Koulutyttö Sylvi-Kyllikki Sinervo etsii töitä mutta saa huomata, että ”punikkeja” karsastetaan

Punavankeja teloitetaan, ja lisää pidätyksiä tehdään. Huolissaan ovat myös ne punaisten tukijat, jotka eivät ole tarttuneet aseeseen.

Perjantai 10. toukokuuta 1918

Punaisten toiminnassa mukana olleet elävät nyt pelokkaita aikoja. Huolissaan ovat myös ne, jotka eivät ole tarttuneet aseeseen, mutta ovat muuten osallistuneet vallankumousyritykseen. Esimerkiksi punaisten vallankumoushallinnossa toimineita otetaan kiinni.

Punavankeja on lähes satatuhatta eri puolella Etelä-Suomea.

Sodan voittaja valkoinen armeija on alkanut teloittaa punavankeja. Päätöksiä teloituksista tehdään nyt ilman oikeudenkäyntejä ennen kuin toukokuun lopussa määrätään perustettavaksi valtiorikosoikeudet. Monet teloitukset ovat kostoa punaisten aiemmin tekemistä teloituksista.

Helsingissä 18-vuotias Sylvi-Kyllikki Sinervo on huolissaan. Eräs tuttava, valkoisten tukija, on kehottanut Sinervoa ilmoittautumaan sotilaille, koska hän työskenteli vähän aikaa konekirjoittajana punaisten vallankumousoikeudessa ja piti käsivarressaan punaista nauhaa. Sinervo ei ole mielestään tehnyt mitään väärää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinervo on joutunut kuitenkin huomaamaan, että häntä karsastetaan ja haukutaan. Jotkut entiset ystävät ovat alkaneet vältellä. Sinervoa etsii töitä, mutta saa vastaukseksi kuulla vain punikiksi tai ryssäksi nimittelyä. Sinervo viettää aikansa turhautuneena kotonaan Vallilassa. Siellä hän pohtii, vieläkö hän saisi palata kouluun ja uskaltaisiko hän ottaa yhteyttä entiseen suomen kielen opettajaansa.

Päiväkirjaansa Sylvi-Kyllikki Sinervo kirjoittaa:

”Olen miet­tinyt, mistä saisin rohkeutta mennä Ilmari Jää­maan luo. Ojentaisin hänelle käteni ja kysyisin, uskaltaako hän tarttua siihen, uskaltai­siko hän tervehtiä sellaista rikollista kuin minä. Hän huomaisi heti, että “maailman on ollut Sinervolle hiukan tylynlainen”, niinhän hän kerran sanoin jonkin asian yhteydessä. - - Mutta entäs, jos hän ei olisikaan minulle ystäväl­linen. Jos hänkin puhuisi isänmaan kavaltajista ja puna­ryssistä, niin sydämeni murtuisi.”


Porvarien sanomalehdet ilmestyvät taas. Sen sijaan Työmiehen ja monen muun punaisten lehden ilmestyminen on estetty. Porvarilehdissä on ilmoitettu, että kaikkien asevelvollisuusikäisten juristien pitää ilmoittautua, elleivät he ole sotapalveluksessa. Heitä tarvitaan tutkimaan punavankeja.

Epätietoisuus vaivaa myös maalari Emil Pajulaa. Hänet on otettu vangiksi, koska hän on vuosia toiminut työväenliikkeessä. Punakaartiin Pajula ei kuitenkaan ole kuulunut.

Pajulaa pidetään Keuruun työväentalolla. Päivät kuluvat pakkotöissä. Viime päivät vangit ovat tyhjentäneet santaa junavaunuista. Pajulalla on yhä mukanaan musta­kantinen Työväen tasku­kirja, johon hän kirjoittaa lyijy­kynällä.

Edellinen päivä oli hela­torstai, eikä vankeja komennettu pakko­työhön. Vangit saivat silakoita keittääk­seen. Eräs omainen toi Pajulalle maitoa. Nyt perjantai­na Pajula kuulee taas puheita, että hänet siirret­täisiin toisaalle.

”Ratanmuutto työt. Multialaisia pääsi vapaaksi suurin osa. Taas huhu, että Seinäjoelle lähdetään.”

Helsinkiläinen kansanedustaja Tekla Hultin on lähtenyt matkalle. Siviilit pääsevät taas liikkumaan junilla, kunhan heillä on matkustus­lupa. Se ei ole porvari­kansanedustajalle ongelma. Hän lähtee junalla kohti Viipuria. Matkalla Hultin näkee paljon sodan tuoreita jälkiä.

”Elämä rauta­tieasemilla on vielä sodan­aikaista. Ei ole vielä mitään tarjoilua. Kouvolassa on ravintola muutettu sairaalaksi. Sotilas­junia tulee vastaamme, toisia seisoo asemilla, missä sotamiehiä, omia talon­poikiamme, kulkee toime­liaina edes takaisin. Monta kesken­kasvuista, jopa poikas­takin näkee niiden joukossa. Tapaan monta tuttavaa sotilas­pukimissa.”


”Lahden kohdalla kuljemme vaunu­jonon ohi, josta vain pyörät ja akselit on jäljellä, kaikki muu on palanut. Aseman ympärillä on myös useita tulen hävittämiä rakennus­tontteja. Tavarajunan avonaisissa vaunuissa seisoo sata­määrin punaisten Hämeen ja Uuden­maan taloista ryöstämiä hevosia. Sota­saaliista näkyy monta tykkiä aseman luona.”

”Kouvolassa näemme sotavankien kantavan isoja puulaatikoita, joiden sanotaan sisältävän punikkien murhaamien satojen henkilöiden ruumiita. Vangit on komennettu kaivamaan ne suosta, johon ne aikoinaan oli peitetty.”

Turussa Aku Valtakoski kirjoittaa jälleen uskollisesti morsiamelleen Elvi Majaselle Tampereelle. Sota tuli nuoren parin rakkauden väliin, mutta Aku on Elvistään kiitol­linen.

”Tänään illalla kello 6 olemme siis olleet kih­loissa kolme kuukautta. Mikä suloinen tunne täyttää sydä­meni, kun ajattelen niitä hetkiä, jolloin teimme ikuisen liiton keske­nämme. Monta kovaa ja katkeraa hetkeä olemme saaneet kokea. Siksipä uskonkin, että tule­vaisuus on meille hellempi, kärsi­mykset taukoavat.”


Kirjeessä Aku päivittää tilannettaan. Hän on toiminut punaisten hallinnossa kirjurina ja joutunut siksi tutkintaan. Alustavasta tutkinnasta hän pääsi kuitenkin vapaaksi.

”Mitään muita ‘rikoksia’ ei minul­la olekaan kuin se, että olin siellä kirju­rina. Tosin tuomari sanoi, että minua kohtaan on tehty paljon ilmi­antoja, mutta käsitti kai hänkin niiden valheel­lisuuden ja alhaisuuden, koska ei ruvennut edes kaikkia tutkimaan­kaan. Lopuksi lausui, ettei hänellä ole aihetta, tai oikeammin syytä pidättää minua. Muuten täytyy minun antaa taas tunnustus valko­kaartilaisille pidättäjilleni, sillä ne olivat gentle­manneja alusta loppuun asti. Meidän talon akkoja epäilen ilmi­antajiksi, sillä kuulemani mukaan täällä maksetaan 10:- jokaisesta ilmi­annosta.”

”En ole vielä liik­kunut kaupungilla, sillä olen lepäillyt ja syönyt mitä on saatavissa, saadak­seni vähänkin takaisin niitä voimia mitä matkalla menetin. Ja tiedätkös, minulla onkin hirveä ruoka­halua. Kun pääsen syömästä, on nälkä heti uuestaan. Äiti on ihan pääse­mättömissä poikansa kanssa, ja toivoo, että sinä olisit emän­tänä jotta näkisit miten suuri syömäri olen.”

Aku on yrittänyt löytää töitäkin. Toisaalta myös armeijan kutsunnat odottavat, vaikka graafisen alana työntekijöiden liitto on pyytänyt, että kirjaltajat vapautettaisiin asevelvollisuudesta. Armeija tarkoittaa siis sisällissodan voittanutta valkoista armeijaa, jota edelleen vahvistetaan yleisillä kutsunnoilla. Aku on kuitenkin halukas liittymään joukkoon.

”Kutsun­taan aion mennä ensi lauantaina, meidän kaupungin­osan vuoro on tosin mennyt umpeen silloin kun vielä olin matkalla, mutta toivon että jälkeen­kin päin kelpaa.”

Lue tästä linkistä kaikki sarjan aiemmat osat. Sarja on ilmestynyt tammikuun 12. päivästä alkaen.

Lue tästä linkistä esittelyt kirjoitussarjan henkilöistä

Kuukausiliitteen Sota 1918 livenä -juttusarjassa sata vuotta sitten eläneet ihmiset tekevät päivityksiä, joiden kautta voi seurata sisällissodan tapahtumia. Päivitysten lähteinä ovat aidot päiväkirjat, kirjeet ja muistiinpanot.

Sarja ilmestyy lähes päivittäin osoitteessa hs.fi/sota1918livena. Lisäksi Kuukausiliitteen paperilehdessä ilmestyy kunkin kuun tapahtumia yhteen vetävä artikkeli.

Työryhmä: Sami Sillanpää, Anu Nousiainen, Jouni K. Kemppainen, Tuija Pallaste, Tommi Nieminen, Jaakko Lyytinen, Esa Lilja. Kuvatoimittaja Ea Vasko. Piirroskuvitukset Anja Reponen.

Lähteitä: Sylvi-Kyllikki Kilpi: Sörnäisten tyttö; Kyösti ja Kaisa Kallion kirjeenvaihto; Emil Pajulan päiväkirja Työväen arkiston vuoden 1918 kokoelmassa; Mannerheim: Muistelmat I sekä kirjeitä ja puheita; Tekla Hultin: Päiväkirjani kertoo; Von der Goltz: Toimintani Suomessa ja Baltian maissa; Salme Setälän päiväkirja SKS:n arkistossa; Jalmari Parikka: Viimeinen taisto; Urho Kekkosen muistiinpanot ja kirjoituksia UKK:n arkistossa; Jean Sibelius: Päiväkirja; Juhani Aho: Hajamietteitä kapinaviikoilta; Timo Valtakoski: Punavangin kirjeenvaihto vuodelta 1918 (omakustanne); Santeri Alkio: Päiväkirjat (santerialkio.fi); Ivar Ekströmin valokuvakokoelma Varkauden museossa

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

  3. 3

   Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

  4. 4

   Tuomari: Trumpin rajoitukset Twitterissä ovat perustuslain vastaisia

  5. 5

   Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

  6. 6

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  7. 7

   Veroparatiisiin 50–60 miljoonaa piilottaneet selvisivät 0,8 miljoonan euron veronkorotuksella – Oikeus määräsi tiedot julkisiksi

  8. 8

   WSJ: Yhdysvallat harkitsee 25 prosentin tuontiveroa ulkomaisille autoille

  9. 9

   Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

  10. 10

   Sote-uudistuksen lykkääntyminen alkaa näyttää selvältä – valinnanvapaus­laista löytyi pari­kymmentä ongelmaa ja maakunta­vaaleja voidaan ”justeerata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  3. 3

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  4. 4

   Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

  5. 5

   Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

  6. 6

   Näin suomalaisten työajat voivat muuttua – HS kokosi 5 tärkeintä uudistusta, joita hallitus esittää kiisteltyyn työaikalakiin

  7. 7

   Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

  8. 8

   Oluen myynnin kellonaika­rajoitukset ovat pelkkä vitsi

  9. 9

   Tiedon rakentama järjestelmä sekoitti Helsingin hammashoidon ajanvarauksen täysin – nyt se on niin sekaisin, että iltapäivisin puhelimet täytyy sulkea kokonaan

  10. 10

   Mutaa tihkuva Porsche nostettiin merenpohjasta Helsingin Vuosaaressa – viime kesänä samalta paikalta löytyi vuosikymmeniä sitten kadonnut Mazda

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää