12. toukokuuta: Viapori luovutetaan Suomelle ja nimetään Suomenlinnaksi – ”Nyt sininen ulappakin on Suomen”, julistaa liikuttunut Juhani Aho - Kuukausiliite | HS.fi
Kuukausiliite|Sota 1918 livenä

12. toukokuuta: Viapori luovutetaan Suomelle ja nimetään Suomenlinnaksi – ”Nyt sininen ulappakin on Suomen”, julistaa liikuttunut Juhani Aho

Viaporin valleilla toista sataa vuotta liehunut Venäjän lippu vedetään alas ja tilalle nostetaan Suomen punakeltainen leijonalippu.

Suomen punakeltainen leijonalippu liehui Suomenlinnan muureilla 12. toukokuuta 1918, kun senaatin puheenjohtaja Pehr Evind Svinhufvud piti puhetta.

Julkaistu: 12.5.2018 8:00

Sunnuntai 12. toukokuuta 1918

Helsingin Kauppatorille on kokoontunut tärkeitä herroja. Suomen ylin johto, senaatti, on taas Helsingissä. Nyt he ovat kaikki Kauppatorilla ja odottavat laivaa.

Paikalla ovat ne senaattorit, jotka tammikuussa tunteja ennen punaisten vallankumouksen alkua ehtivät junaan ja pakenivat Vaasaan. Paikalla on myös puheenjohtaja Pehr Evind Svinhufvud, joka myöhemmin pakeni jäänmurtajan kyydissä Viron, Saksan ja Ruotsin kautta Vaasaan. Myös Kyösti Kallio on torilla. Piileskeltyään pitkään punaisten hallitsemassa Helsingissä hän voi nyt sodan päätyttyä taas kulkea kaupungilla.

Luetuimmat - Kuukausiliite

Luitko jo nämä?