Kuukausiliite    |   Sota 1918 livenä

16. toukokuuta: Nuori Urho Kekkonen marssii Mannerheimin ohi Esplanadilla valkoisten voitonparaatissa – ”Taas kansa hurrasi”

Tammikuussa alkanut Sota 1918 livenä -kirjoitussarja päättyy. Toukokuun 16. päivä Mannerheim johtaa voitonparaatia Helsingissä ja julistaa päiväkäskyssään: ”Armeijan päämäärä on saavutettu. Maamme on vapaa.”

Torstai 16. toukokuuta 1918

Sodan voitonjuhla pidetään suotuisassa säässä. Torstaina 16. toukokuuta Helsingissä paistaa aurinko ja lämpötila nousee viiteentoista asteeseen. Valkoinen armeija järjestää pääkaupungissa suuren voitonparaatin. Siihen osallistuu 12 000 miestä.

Viimeiset taistelut ovat tauonneet jo puolitoista viikkoa aiemmin. Kolmen ja puolen kuukauden sota on vienyt noin 9 500 suomalaisen hengen. Lisää ihmisiä, itse asiassa enemmän, tulee kuitenkin kuolemaan lähikuukausina, kun punavankeja teloitetaan ja heitä kuolee vankileireillä nälkään ja sairauksiin.

Torstain paraatin päähenkilö on luonnollisesti kenraali Gustaf Manner­heim, valkoisen armeijan yli­päällikkö. Hän antaa päivä­käskyn:

”Teitä oli koural­linen huonosti aseistet­tuja miehiä, jotka pelkää­mättä lukuisaa vihollista aloitte vapaus­taistelun Pohjan­maalla ja Karjalassa. Lumi­vyöryn tavoin on Suomen armeija sitten kasvanut voitto­kulkunsa aikana etelää kohti.”


”Armeijan pää­määrä on saavutettu. Maamme on vapaa. Lapin tuntureilta, Ahvenanmaan ulom­maisilta luodoilta aina Siestarjokeen asti liehuu leijona­lippu. Suomen kansa on pudistanut päältään sata­vuotiset kahleet ja seisoo valmiina ottamaan sen paikan, joka sille kuuluu.”

Mannerheim ratsastaa keskustaan paraatin kärjessä Neptun-hevosensa selässä. Hän saapuu juhlakansan eteen pitkin Heikinkatua, joka myöhemmin nimetään hänen mukaansa Mannerheimintieksi. Katujen varsille on kerääntynyt runsaasti kaupunkilaisia. Tosin punaisten puolelta kaupunkia, pitkän sillan tuolta puolen, ei juhlijoita tule. Mannerheim on työväestön vihan kohde, mutta porvareiden sankari.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisö heiluttaa valkoisia liinoja ja huutaa hurraata suomeksi ja ruotsiksi

Mannerheimin juhlailoa varjostaa se, että hän itse ei saanut vapauttaa pääkaupunkia punaisista. Sen tekivät saksalaiset sotilaat jo kuukautta aiemmin. Saksalaiskenraali Rüdiger von der Goltz on nyt mahtimies Suomessa ja majoittuu hulppeassa hotelli Kämpissä Esplanadin varrella. Senaatintorilla Mannerhein ja von der Goltz kättelevät kohteliaasti.

Esplanadin varrella ihmiset kurkistelevat rakennusten avoimista ikkunoista nähdäkseen paraatin. Mannerheim asettuu ratsunsa selässä puistotielle vastapäätä Hotelli Kämpin kulmaa. On ohimarssin aika. Suojeluskuntalaiset, värvätyt, ruotsalaiset vapaaehtoiset ja muut valkoisten riveissä taistelleet sotilaat marssivat kenraalin ohi tiukasti tervehtien.

Siellä marssii myös Urho Kekkonen. Hänet on valittu Kajaanien sissien valiojoukkoon, joka on lähetetty pääkaupunkiin. Suojeluskuntajoukko majoittuu tennishalleilla Brandössä eli Kulosaaressa. Kekkonen on 17-vuotias, ja Helsinki on hänelle ihmetyksen aihe.

Kekkonen kirjoittaa paraatista kirjeen, jonka hän lähettää Kainuun lehteen julkaista­vaksi. Hän kirjoittaa:

”Kauppa­torilla levähdettiin ja juotiin Helsingin mautonta sitruuna­soodaa. Kohta tuli määräys lähteä eteen­päin ja marssimme ohi kenraali Manner­heimista, joka istui hevosen selässä Runebergin patsaan luona ja tarkasti joukkoja. Taas kansa hurrasi.”


Marssin jälkeen Kekkonen ja muut sissit saavat iltapäivän vapaaksi. He rientävät kaupungille ihmettelemään väenpaljoutta. Vaikka on juhlapäivä, Kekkosta harmittaa, että koko kaupunki ei hänen mielestään ole aidosti mukana vapausjuhlassa.

”On moitittu helsinki­läisten kylmäkiskoista suhtautu­mista valkoisen armeijan sotilaita kohtaan ja ikävä kyllä ei aivan syyttä. Samalla on pahek­suttava ilmiö, että pää­kaupungissamme näkee niin paljon nuoria kykeneviä miehiä, joilla ei ole käsi­varsissa minkään­laista nauhaa, eivätkä siis kuulu Helsingin suojelus­kuntiin.”

Koulupoika Kekkosen sota ei kuitenkaan ole vielä ohi. Hänen ryhmänsä komennetaan takaisin palvelukseen Haminaan, jonka he olivat toukokuun alussa vallanneet. Seuraavana viikonloppuna Haminassa Kekkonen komentaa teloitusryhmää, joka mestaa punaisia vankeja. Lue tästä linkistä artikkeli teloituksesta ja yhdestä Kekkosen uhrista.

Helsingin juhlahumussa on mukana myös nuori arkkitehti Salme Setälä. Sodan aikana hän avusti helsinkiläistä konekiväärikomppaniaa salakuljettamalla taistelijoille ammuksia. Viime ajat Setälä on toiminut vapaaehtoisena sairaanhoitajana.

Taisteluiden loputtua Setälä on taas ottanut ilon irti Helsingin kahviloista ja seuraelämästä. Tans­siaisiakin on taas järjestetty.

Juhla­päivästä Setälä kirjoittaa päivä­kirjaansa:

”Suuri pa­raadi. Senaatin­torilla + Ringe­grenillä [Erottajalla] seistiin 4 tuntia poly­teekin lipun turvissa.”


Suomen hallitus, eli senaatti, on tietenkin juhlassa paikalla vastaanottamassa armeijaa. Juuri senaattihan valtuutti tammikuussa Mannerheimin kokoamaan asevoimia punakaarteja ja venäläissotilaita vastaan. Senaattori Kyösti Kallio on paikalla. Hänen vaimonsa Kaisa Kallio kertoo kirjeessä, että Pohjois-­Pohjanmaalla Nivalassa mielessä on juhlimisen sijaan ruoka­pula.

”Tänään on teillä suuri juhla [voiton­paraati], vaan mikään ei tunnu miltään, kun aina vain yhtä riitai­nen kansa nousee. Mitä kaikkea tästä tulee. -- Aina täällä on yhtä kylmä ja kuiva. Kuitenkin nälkä­väestö virtaa. Eilenkin söi meillä nälkäisiä 12 ja erittäin ne jotka anovat mukaansa. Ja tämä kaikki näyttää kasvavan. Pelasta Jumala meidät nälkä­kuolemasta.”


Kyösti Kallio on käynyt Nivalassa pitämässä puheen sovinnon puolesta, mutta kansakunta on vihainen ja katkera.

Edellisenä päivänä eduskunta on kokoontunut ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun punakaarti valtasi Heimolan talon tammikuussa ja esti istunnot. Nyt paikalle tuli vain yksi sosiaalidemokraatti.

Vankeuteen on suljettu yli 80 000 punaista. Multialainen maalari Emil Pajula on yhä vankina Keuruun työväentalolla. Hänkin on kuullut, että Helsingissä on sotaväen juhlat. Pajula on saanut kotiväeltä viltin, tyynyn ja evästä. Omasta kohtalostaan Pajula ei tiedä. Valkoisten silmissä pitkä ura työväenyhdistyksessä on raskauttava seikka.

Pajula kirjoittaa taas lyijykynällä Työväen taskukirjan kalenteri­sivuille, kuten hän on tehnyt lähes päivit­täin koko vuoden ajan.

”Kova tuuli käy hiekka­mäessä. Tupakka­ostot tapissa. Ruoka vähän lisääntynyt.”


Vankina on myös Aku Valtakoski. Hän on ollut Turussa pidätettynä viisi päivää. Valtakoski voi nyt olla tyytyväinen, että hän noudatti morsiamensa Elvi Majasen toivetta eikä sodan aikana tarttunut aseeseen. Valtakoski kuitenkin toimi kirjurina punaisten vallankumousoikeudessa. Vielä ei tiedetä, kuinka raskaaksi rikokseksi valkoiset sen arvioivat.

Valtakosken kirje Elvi-morsiamelle on päivätty edel­liselle päivälle. Hän kirjoittaa:

”Toivon että ole virkeäl­lä mielellä ja voit oikein hyvin. Omasi voi huonosti, suoraan ikävästi. Et voi aavistaa sitä kärsimystä ja nälkää joka täällä vallitsee. Petyin suuresti, kun luulin ihmisenä kohdel­tavan. Se on todellakin irvi­kuva siitä kauniista jota luvattiin.”


”Kirjoittaisin sinulle mielelläni jotain kaunista ja hauskaa, mutta mieleni on todellakin murtunut ja lopuksi nälkä on paha vieras. Olen kirjoittanut kotiokin ruuasta mutta en ainakaan vielä ole saanut yhtään.”

Tammikuussa alkanut Sota 1918 livenä -kirjoitussarja päättyy tähän. Sarjan kaikki osat voi lukea täältä. Lue myös tästä jutusta, mitä sarjassa seuratuille henkilöille myöhemmin elämässään tapahtui.

Vuoden 1918 sisällissodan käsittely jatkuu edelleen muissa kirjoituksissa Helsingin Sanomissa.

Kuukausiliitteen Sota 1918 livenä -juttusarjassa sata vuotta sitten eläneet ihmiset tekevät päivityksiä, joiden kautta voi seurata sisällissodan tapahtumia. Päivitysten lähteinä ovat aidot päiväkirjat, kirjeet ja muistiinpanot.

Sarja ilmestyy osoitteessa hs.fi/sota1918livena. Lisäksi Kuukausiliitteen paperilehdessä on ilmestynyt kunkin kuun tapahtumia yhteen vetävä artikkeli.

Työryhmä: Sami Sillanpää, Anu Nousiainen, Jouni K. Kemppainen, Tuija Pallaste, Tommi Nieminen, Jaakko Lyytinen, Esa Lilja. Kuvatoimittaja Ea Vasko. Piirroskuvitukset Anja Reponen.

Lähteitä: Sylvi-Kyllikki Kilpi: Sörnäisten tyttö; Kyösti ja Kaisa Kallion kirjeenvaihto; Emil Pajulan päiväkirja Työväen arkiston vuoden 1918 kokoelmassa; Mannerheim: Muistelmat I sekä kirjeitä ja puheita; Tekla Hultin: Päiväkirjani kertoo; Von der Goltz: Toimintani Suomessa ja Baltian maissa; Salme Setälän päiväkirja SKS:n arkistossa; Jalmari Parikka: Viimeinen taisto; Urho Kekkosen muistiinpanot ja kirjoituksia UKK:n arkistossa; Jean Sibelius: Päiväkirja; Juhani Aho: Hajamietteitä kapinaviikoilta; Timo Valtakoski: Punavangin kirjeenvaihto vuodelta 1918 (omakustanne); Santeri Alkio: Päiväkirjat (santerialkio.fi); Ivar Ekströmin valokuvakokoelma Varkauden museossa

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijoiden riita väistämis­velvollisuudesta kärjistyi laajaksi rähinöinniksi Helsingin Puotinharjussa – ”Paikalla oli ainakin 200 henkilöä ja useita poliisipartioita”

  2. 2

   22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan

  3. 3

   EU puuttuu muovijätteen tuottamiseen: Komissio kieltää kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit ja vanupuikot

  4. 4

   Aggressiiviset valkoposkihanhet hyökkäilevät lasten kimppuun Korkeasaaressa – Hanhia myös ärsytetään: päälle kaadettu jopa kuumaa kahvia

  5. 5

   Kerjääjä talutti 19-vuotiaan naisen metsään Espoon Leppävaarassa, nainen ei pystynyt puolustautumaan kehityshäiriön takia – Oikeus: raiskaus jäi yritykseksi

  6. 6

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  7. 7

   Ferrarilta yllättävä uutinen: pääsuunnittelija häipyy kilpailevaan talliin

  8. 8

   Sää muuttuu rajusti, kun koulujen lomat alkavat – päättäjäisiä lämpö vielä hellii

  9. 9

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikuttiko Ramosin kyynärpää­taklaus Liverpoolin maalivahdin kömmähdyksiin Mestarien liigan finaalissa? Saksan entinen tähtimaalivahti Oliver Kahn: ”Tätä voi pohtia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  4. 4

   22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan

  5. 5

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  6. 6

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  7. 7

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – siniristi on kompromissi, jonka värit otettiin Venäjän laivastolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. EU puuttuu muovijätteen tuottamiseen: Komissio kieltää kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit ja vanupuikot
  3. Ferrarilta yllättävä uutinen: pääsuunnittelija häipyy kilpailevaan talliin
  4. Risteykseen rikkoutunut rekka ruuhkautti liikennettä Jätkäsaaren­laiturilla – ”Tilanne ei ole aivan yksinkertainen”
  5. Aggressiiviset valkoposkihanhet hyökkäilevät lasten kimppuun Korkeasaaressa – Hanhia myös ärsytetään: päälle kaadettu jopa kuumaa kahvia
  6. Autoilijoiden riita väistämis­velvollisuudesta kärjistyi laajaksi rähinöinniksi Helsingin Puotinharjussa – ”Paikalla oli ainakin 200 henkilöä ja useita poliisipartioita”
  7. Hengenvaaralliset tulvavirtaukset uhkaavat Yhdysvaltain eteläosia – tuhansia ihmisiä evakuoitu Alberto-myrskyn tieltä
  8. Tunti sitten
  9. Italian poliittinen sekasorto jatkuu – sijoittajat helpottuivat populistien todennäköisesti tilapäisestä tappiosta
  10. 22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan
  11. Pormestari käytti avajaispuhetta äärioikeistolaisen sanoman levittämiseen – ja neljä muuta asiaa, jotka juuri avautuneesta Venetsian arkkitehtuuri­biennaalista on hyvä tietää
  12. Kansainvälisesti ylistetty Kokkolan oopperayhdistys lopettaa ”hyvin mielin”, Anu Komsi kertoo HS:lle
  13. Näytä lisää