Kuukausiliite

Islamkiistoja, naisten alistamista, kannabista ja uhkean presidentin bikinikuvat – jalkapallon MM-kisoissa on kysymys muustakin kuin voitoista ja maaleista

Jalkapallon maailmanmestaruuskisat alkavat Venäjällä. Kuukausiliitteen kisaopas esittelee kutkuttavat lähtökohdat ensimmäisen viikonlopun kuumiin kohtaamisiin.

Venäjä–Saudi-Arabia


Kisojen odotettuun avaukseen lähdetään täysin uusista asetelmista. Naisia alistava ja muitakin ihmisoikeuksia polkeva Saudi-Arabia on perinteisesti ollut Yhdysvaltain liittolainen. Nyt tähän ystävän rooliin kuitenkin pyrkii Venäjä. Tänä keväänä solmittu öljyntuotantosopimus kertoo uuden ajan alkamisesta kahden autoritaarisen maan välillä.

Kohtaamiseen Moskovassa odotetaan paikalle myös Vladimir Putinia ja useampiakin edustajia saudihovin parintuhannen ylimmän prinssin joukosta.

Egypti–Uruguay


Luvassa on rentoa pössyttelymeininkiä,
kun kaksi kuuluisaa kannabismaata kohtaa Siperiassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo muinaiset egyptiläiset käyttivät kannabista sekä lääkkeenä että huumeena. Jopa faarao Ramses II:n muumiosta löytyi jälkiä kannabiksesta. Viisauden jumalatar Seshat kuvattiin maalauksissa usein marihuanalehti päänsä päällä.

Nykyisin edelläkävijän lippua liehuttaa Uruguay. Siitä tuli vuonna 2013 ensimmäinen nykyaikainen valtio, joka laillisti kannabiksen. Nyt kannabista voi ostaa apteekeista ilman reseptiä, ja jo yli 8 000 uruguaylaista on rekisteröitynyt kotikasvattajaksi.

Näitä hippihenkisiä maita yhdistää myös rauhanaate. Vuosina 2016–17 Egypti ja Uruguay toimivat samaan aikaan YK:n turvallisuusneuvostossa.

Marokko–Iran


Arabien ja persialaisten yhteenotto on aina kiihkeä, mutta tällä kertaa asetelmat eivät voisi olla jännittävämmät.

Juuri kisojen alla toukokuussa Marokko julisti katkaisevansa diplomaattiset suhteet Iraniin. Eli suurlähetystö Teheranissa kiinni ja lähettiläs kotiin! Marokko syyttää Iranin tukevan Polisario-kapinallisliikettä, joka ajaa Länsi-Saharan itsenäisyyttä Marokosta.

Kun tähän vielä lisätään islamin ikuinen sunni–shiia-kiista, on käsikirjoitus kuumaan näytelmään valmis. Marokko on sunnienemmistöinen maa, kun taas Iran on shiiamaailman johtaja. Marokon tuki Iranin veriviholliselle Saudi-Arabialle ei jääne unohduksiin tässäkään kohtaamisessa.

Portugali–Espanja


Näiden juonittelijoiden kanssa lopputuloksesta ei koskaan tiedä. Sehän nähtiin jo Fernão
de Magalhãesin tapauksessa. Portugalilainen merenkävijä myi itsensä kilpailijalle. Niinpä kun hänen retkikuntansa purjehti ensimmäisenä maapallon ympäri vuonna 1522, kunnia meni Espanjalle. Magalhães kuoli matkalla, mikä portugalilaisten mielestä oli petturille ihan oikein. Maat selvittävät välinsä Mustanmeren rannalla Sotšissa.

Ranska–Australia


On jännittävää nähdä, miten kiitollisuudenvelka vaikuttaa ranskalaisiin tässä välienselvittelyssä. Toisessa maailmansodassa Australia ehti Tyynenmeren kiireiltään pommittamaan myös Saksaa, ja Normandian maihinnousuun osallistui 3 000 aussia.

Argentiina–Islanti


Maiden välimatka on noin 12 000 kilometriä. Islannissa on ravintola nimeltään Argentína (Barónsstíg 11, Reykjavík). On suositeltavaa varata pöytä etukäteen.

Peru–Tanska


C-lohkon kohtaamisessa on klassikon ainekset. Vastakkain on nimittäin kaksi maata, joiden kummankin lippu on punavalkea.

Kroatia–Nigeria


Kroatia on kuuluisa sotarikollisistaan ja Nigeria pakolaisistaan. Nämä asiat yhdistyivät kauniisti nigerialaisen Prince Wale Soniyikin tarinassa, joka kerrottiin kroatialaisessa dokumenttifilmissä Putnici.

Uskonnollista vainoa Nigeriassa kohdannut Soniyiki löysi uuden elämän Kroatiassa. Töitä hänelle tarjosi itse kenraali Ante Gotovina. Vuonna 2011 Gotovina tuomittiin YK:n tribunaalissa rikoksista ihmisyyttä vastaan, mutta valituksen jälkeen hänet vapautettiin. Nykyisin hän pyörittää yritystä, joka harjoittaa kalanviljelyä. Pakolaismies Soniyikin mielestä Gotovina on mainio pomo.

Kroatia on muutenkin innoittanut nigerialaisia. Kroatian uhkean presidentin Kolinda Grabar-Kitarovićin bikinikuvat levisivät laajasti nigerialaisessa lehdistössä. Tässä yhteydessä julkaistu nettikysely sai enemmistön vastaajista sanomaan, että myös Nigeriassa aika olisi kypsä naispresidentille.

Kohtaamispaikka Kaliningrad sijaitsee irrallaan äiti-Venäjästä.

Costa Rica–Serbia


Iso kysymysmerkki on Costa Rican puolustus. Maa lakkautti asevoimansa vuonna 1948, ja armeijattomuus on kirjattu perustuslakiin. Aiemmin sotilasbudjettiin käytetyt rahat sijoitetaan koulutukseen, kulttuuriin ja turvallisuuteen. Riskinotto voi kostautua, kun vastaan asettuu kovana hyökkääjänä tunnettu Serbia.

Saksa–Meksiko


Käykö viimein niin, että Saksa juhlii Moskovassa?

Meksiko on kuitenkin tuottanut ikäviä yllätyksiä, kuten vuonna 1917, kun se maailmansodassa kieltäytyi ryhtymästä Saksan liittolaiseksi Yhdysvaltoja vastaan, vaikka Saksa lupasi Meksikon saavan takaisin Texasin, Arizonan ja Uuden Meksikon.

Myöhemmin yhteistä on löytynyt lähinnä populaarikulttuurista. Tässä yhteydessä ei voi aliarvioida Hubertus von Hohenlohe-Langenburgin merkitystä. Tämä saksalaisesta aatelissuvusta polveutuva prinssi-poplaulaja-liikemies on edustanut Meksikoa alppihiihdossa kuusissa olympialaisissa. Harvoin on menevä meksikolainen poljento yhdistynyt tiukkaan saksan kieleen yhtä sulavasti kuin von Hohenlohen kappaleessa Ich Will Verlezt Werden.

Näistä asetelmista kumpikin lähtee pelaamaan omaa peliään.

Brasilia–Sveitsi


Tämä ottelu on vaikea hetki unohdetulle vähemmistölle, jolla jo ennestään on haastava identiteetti. Brasiliansveitsiläisiä (helveto-brasileiros) elää Brasiliassa noin puoli miljoonaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Lapissa paukahti kaikkien aikojen helle-ennätys rikki – myös Suomen tämän kesän huippulukema meni taas uusiksi

  4. 4

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  5. 5

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  6. 6

   Naton huippu­kokouksessa hoiperrellut Juncker: ”Pyydän kunnioitusta”

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  9. 9

   Pyhärannassa Varsinais-Suomessa roihuaa laajalle levinnyt maasto­palo, jota ei ole saatu hallintaan

  10. 10

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  3. 3

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  4. 4

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää