Kuukausiliite

Riisuminen-elokuvan ja Blondi tuli taloon -tv-sarjan Eeva Eloranta jätti näyttelemisen ja muutti päähänpistosta maalle

Kuukausiliitteen Missä hän on nyt -juttusarjassa on vuorossa näyttelijä Eeva Eloranta

Vuonna 1996 näyttelijä Eeva Eloranta oli suosionsa huipulla. Hänet tun­nettiin suositun Blondi tuli taloon -tv-sarjan Margit Haukkamaana.

Eräänä päivänä Eloranta näki lehdessä il­moituksen, jossa kaupiteltiin kirjailija Aarne ”Outsider” Haapa­kosken rakennuttamaa Hornanlinnaa Pieksämäellä. Työt olivat Helsingissä, mutta jokin järvenrantaan rakennetussa kar­tanossa veti niin, että Eloranta ja hä­nen miehensä Hannu Lappalainen ostivat sen.

”Se oli hullu päähänpisto! Päätimme vain muuttaa sinne, kun löysimme kasvavalle perheellemme soveliaan talon.”

Eloranta halusi keskittyä perheeseensä, parivuotiaaseen Matiakseen ja Essi-vauvaan. Se tuntui onnistuvan parhaiten 300 kilometrin päässä Helsingistä ja tutuista työkuvioista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blondi tuli taloon-sarjaa tehtiin kahdessa vuodessa kaikkiaan 148 jaksoa, ja sitä seurasi parhaimmillaan miljoona ihmistä. Elorannalle katsojaluvut jäivät kuitenkin etäisiksi, vaikka toki suosio oli työryhmästä kannustavaa.

Kuvaukset Spede-tuotantojen studiolla Hel­singin Pasilassa olivat tiukkatahtisia. Päivät alkoivat usein aamukahdeksalta ja kestivät iltakuuteen. Välillä käytiin myös Espoon ­Tapiolassa, jossa varsinainen talo sijaitsi.

Tv-sarjan suosiota enemmän Elorannan uraa muutti kuitenkin juuri maisemanvaihdos.

”Julkisuus hiipui pikku­hiljaa ja sen mukana kaikki. Mutta en halunnut keskittyä mihinkään muuhun kuin lapsiini. En ole ikinä tehnyt ratkaisuja niin kutsutun urani näkökulmasta.”

Näyttelijäkollegat otaksuivat maalaisromantiikan haihtuvan nopeasti ja Elorannan palaavan muuttokuorman kanssa pian takaisin. Turhaan, sillä häntä ei yli 15 vuoteen juuri nähty tv:ssä, valkokankaalla tai teatterilavalla.

Ennen suosikkisarjaa Eloranta tunnettiin teatteri- ja elokuvanäyttelijänä. Teatterikoulun jälkeen hän työskenteli vierailevana näyttelijänä Helsingin, Porin ja Seinäjoen kau­punginteattereissa sekä Kansallisteatterissa.

Teatterialaa suositteli aikoinaan äiti, vaikkei tytär ollut ennen pääsykokeita ­nähnyt kuin kak­si näytelmää. ”Äiti halusi saada villikkotyttärensä järke­vöitymään ja hakeutumaan ammattiin.”

Opiskelu Teatterikoulussa oli rankkaa, sillä 17-vuotiaana kritiikin kestä­minen tuntui vä­lillä murskaavalta. Sinäkin menet alaspäin kuin lehmänhäntä, sanoi näytte­lijän­työn­opettaja yhtenä päivänä oppilaalleen.

”Tottahan se olikin. Olin niin ruumenina niistä ammatillisista paineista ja koulun ­tuomitsevasta ilmapiiristä, etten kyennyt antamaan parasta opinnoissani.”

1980-luvulla Eloranta nähtiin muun muassa Anssi Mänttärin, Pekka Parikan ja Lauri Törhösen ohjauksissa. Yksi kuuluisimmista on pääosa Törhösen Riisuminen-elokuvassa, jossa Eloranta esiintyi Eevan asussa. Alastomuus oli vaikea asia, joka valvotti öitä.

Eloranta ei halua kommentoida seksuaalisesta ahdistelusta nousseen kohun keskellä pyörivää Lauri Törhöstä. Hän sanoo kuitenkin saaneensa aina ammattimaista kohtelua.

”Yleisemmällä tasolla haluan muistuttaa, että nämä ovat alan lieveilmiöitä. Koska ne ovat nyt nousseet keskiöön, saattaa suuri
kuva vähän hämärtyä. Totta kai niihin tulee silti suhtautua erittäin kriittisesti ja ankarasti. Pääsääntöisesti työskentely kuitenkin perustuu luottamukseen, hyvään henkilöohjaukseen ja tiimihenkeen. Tätä haluaisin muis­tuttaa väheksymättä itse ongelmaa”,
Eloranta sanoo.

Vaikka Eloranta jätti Margit Haukkamaan roolin yli 20 vuotta sitten, Blondi tuli taloon ei ole jättänyt häntä. Elorantaan suhtaudutaan yhä toisinaan kuin Haukkamaahan, joka ­tiukkana opettajana herätti paljon tunteita.

”Osa katsojista kaipaa valtavasti sitä illuu­siota, että näyttelijä on yhtä kuin roolinsa. Siihen pitää osata suhtautua ja ikään kuin lempeästi palauttaa katsoja todellisuuteen.”

Toimettomana Eloranta ei ole ollut uudella kotiseudullaankaan. Hän ohjasi Pieksämäellä ja Mikkelissä, kunnes perusti miehensä kanssa tapahtumatuotantoyrityksen. He ovat tuottaneet muun muassa kiertäviä teatteriesityksiä.

Syksyllä hänet nähdään pitkästä aikaa tv:ssä, pienessä sivuroolissa rikossarja Sorjosessa.

Mieleenpainuvimmat työt ovat kuitenkin kauempaa. Toinen on nimirooli Niskavuoren He­tassa, toinen Saara-äidin rooli Solveigin laulussa.

”Molemmat herättävät tunnekuohua, koska he eivät pyri miellyttämään ketään vaan haastavat koko ajan ympäristöään. He ovat suoraan sanoen epämiellyttäviä ihmisiä. Liittyisikö se jotenkin naisen roolin miellyttämishaluisuuteen? Kun pääsee roolissa haistattelemaan kaikille, se on terapeuttista ja vapauttavaa.”

Eeva Eloranta-Lappalainen, 63, on näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja ja ääninäyttelijä. Eloranta on saanut kaksi Jussi-palkintoa, elokuvista Yö meren rannalla (1981) ja Palava enkeli (1984). Lisäksi hänet on nähty muun muassa tv-sarjoissa Rauta-aika, Vihreän kullan maa, Lentsu ja Blondi tuli taloon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Missä hän on nyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  2. 2

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  3. 3

   Missä on pyöräilijän paikka? Poliisi ja Pyöräliitto vastaavat – ”Välillä kannattaa omien oikeuksien lisäksi miettiä myös omaa turvallisuutta”

  4. 4

   Tunnettu olutyhtiö sijoittaa 3,7 miljardia euroa kannabikseen – Kehitteillä olevissa kannabisjuomissa vahvuudet merkitään pulloihin alkoholiprosenttien tapaan

  5. 5

   Kuljettaja ei auttanut kehitysvammaista lasta ja päätyi väärälle ovelle – Espoon koulukyytiongelmat ovat kiusanneet Jenni Lötjösen perhettä viime vuodesta lähtien

  6. 6

   Asejoukot hyökkäävät Afganistanissa nyt oppilaita vastaan – ”Olen nähnyt koulussa asioita, joita ei uskoisi näkevänsä edes taistelukentällä”

  7. 7

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  8. 8

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  9. 9

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  10. 10

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  6. 6

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  7. 7

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  8. 8

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  9. 9

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  10. 10

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Asejoukot hyökkäävät Afganistanissa nyt oppilaita vastaan – ”Olen nähnyt koulussa asioita, joita ei uskoisi näkevänsä edes taistelukentällä”
  3. Ihmisoikeusjärjestö Memorial saamassa häädön toimistostaan Pietarissa – ehti toimia rakennuksessa yli 20 vuotta
  4. Dr Bumbum -nimellä tunnettu plastiikkakirurgi sai syytteen murhasta Brasiliassa – potilas kuoli pakaroiden suurennusoperaatioon
  5. Espanjan La Liga vie pelejä Yhdysvaltoihin
  6. Kimi Räikkönen, millaista on olla kirjan päähenkilö? Mitä teet ensi vuonna?
  7. Real Madridin aika Cristiano Ronaldon lähdön jälkeen alkoi tappiolla – ”Emme voi puhua hänestä peittääksemme asioita”
  8. Kuljettaja ei auttanut kehitysvammaista lasta ja päätyi väärälle ovelle – Espoon koulukyytiongelmat ovat kiusanneet Jenni Lötjösen perhettä viime vuodesta lähtien
  9. Yllättävän kiehtova moraliteetti etsii ihmisen omatunnon rajoja – kuinka pitkälle ihminen menee ruokkiessaan sisällään asuvaa hirviötä
  10. Romanttinen komedia vie intialaisen pikkuhuijarin kiertueelle ympäri Euroopan – vaikka hän aluksi juuttuukin vaatekaappiin Ikeassa
  11. Tunti sitten
  12. Tunnettu olutyhtiö sijoittaa 3,7 miljardia euroa kannabikseen – Kehitteillä olevissa kannabisjuomissa vahvuudet merkitään pulloihin alkoholiprosenttien tapaan
  13. Näytä lisää