Kuukausiliite

Riisuminen-elokuvan ja Blondi tuli taloon -tv-sarjan Eeva Eloranta jätti näyttelemisen ja muutti päähänpistosta maalle

Kuukausiliitteen Missä hän on nyt -juttusarjassa on vuorossa näyttelijä Eeva Eloranta

Vuonna 1996 näyttelijä Eeva Eloranta oli suosionsa huipulla. Hänet tun­nettiin suositun Blondi tuli taloon -tv-sarjan Margit Haukkamaana.

Eräänä päivänä Eloranta näki lehdessä il­moituksen, jossa kaupiteltiin kirjailija Aarne ”Outsider” Haapa­kosken rakennuttamaa Hornanlinnaa Pieksämäellä. Työt olivat Helsingissä, mutta jokin järvenrantaan rakennetussa kar­tanossa veti niin, että Eloranta ja hä­nen miehensä Hannu Lappalainen ostivat sen.

”Se oli hullu päähänpisto! Päätimme vain muuttaa sinne, kun löysimme kasvavalle perheellemme soveliaan talon.”

Eloranta halusi keskittyä perheeseensä, parivuotiaaseen Matiakseen ja Essi-vauvaan. Se tuntui onnistuvan parhaiten 300 kilometrin päässä Helsingistä ja tutuista työkuvioista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blondi tuli taloon-sarjaa tehtiin kahdessa vuodessa kaikkiaan 148 jaksoa, ja sitä seurasi parhaimmillaan miljoona ihmistä. Elorannalle katsojaluvut jäivät kuitenkin etäisiksi, vaikka toki suosio oli työryhmästä kannustavaa.

Kuvaukset Spede-tuotantojen studiolla Hel­singin Pasilassa olivat tiukkatahtisia. Päivät alkoivat usein aamukahdeksalta ja kestivät iltakuuteen. Välillä käytiin myös Espoon ­Tapiolassa, jossa varsinainen talo sijaitsi.

Tv-sarjan suosiota enemmän Elorannan uraa muutti kuitenkin juuri maisemanvaihdos.

”Julkisuus hiipui pikku­hiljaa ja sen mukana kaikki. Mutta en halunnut keskittyä mihinkään muuhun kuin lapsiini. En ole ikinä tehnyt ratkaisuja niin kutsutun urani näkökulmasta.”

Näyttelijäkollegat otaksuivat maalaisromantiikan haihtuvan nopeasti ja Elorannan palaavan muuttokuorman kanssa pian takaisin. Turhaan, sillä häntä ei yli 15 vuoteen juuri nähty tv:ssä, valkokankaalla tai teatterilavalla.

Ennen suosikkisarjaa Eloranta tunnettiin teatteri- ja elokuvanäyttelijänä. Teatterikoulun jälkeen hän työskenteli vierailevana näyttelijänä Helsingin, Porin ja Seinäjoen kau­punginteattereissa sekä Kansallisteatterissa.

Teatterialaa suositteli aikoinaan äiti, vaikkei tytär ollut ennen pääsykokeita ­nähnyt kuin kak­si näytelmää. ”Äiti halusi saada villikkotyttärensä järke­vöitymään ja hakeutumaan ammattiin.”

Opiskelu Teatterikoulussa oli rankkaa, sillä 17-vuotiaana kritiikin kestä­minen tuntui vä­lillä murskaavalta. Sinäkin menet alaspäin kuin lehmänhäntä, sanoi näytte­lijän­työn­opettaja yhtenä päivänä oppilaalleen.

”Tottahan se olikin. Olin niin ruumenina niistä ammatillisista paineista ja koulun ­tuomitsevasta ilmapiiristä, etten kyennyt antamaan parasta opinnoissani.”

1980-luvulla Eloranta nähtiin muun muassa Anssi Mänttärin, Pekka Parikan ja Lauri Törhösen ohjauksissa. Yksi kuuluisimmista on pääosa Törhösen Riisuminen-elokuvassa, jossa Eloranta esiintyi Eevan asussa. Alastomuus oli vaikea asia, joka valvotti öitä.

Eloranta ei halua kommentoida seksuaalisesta ahdistelusta nousseen kohun keskellä pyörivää Lauri Törhöstä. Hän sanoo kuitenkin saaneensa aina ammattimaista kohtelua.

”Yleisemmällä tasolla haluan muistuttaa, että nämä ovat alan lieveilmiöitä. Koska ne ovat nyt nousseet keskiöön, saattaa suuri
kuva vähän hämärtyä. Totta kai niihin tulee silti suhtautua erittäin kriittisesti ja ankarasti. Pääsääntöisesti työskentely kuitenkin perustuu luottamukseen, hyvään henkilöohjaukseen ja tiimihenkeen. Tätä haluaisin muis­tuttaa väheksymättä itse ongelmaa”,
Eloranta sanoo.

Vaikka Eloranta jätti Margit Haukkamaan roolin yli 20 vuotta sitten, Blondi tuli taloon ei ole jättänyt häntä. Elorantaan suhtaudutaan yhä toisinaan kuin Haukkamaahan, joka ­tiukkana opettajana herätti paljon tunteita.

”Osa katsojista kaipaa valtavasti sitä illuu­siota, että näyttelijä on yhtä kuin roolinsa. Siihen pitää osata suhtautua ja ikään kuin lempeästi palauttaa katsoja todellisuuteen.”

Toimettomana Eloranta ei ole ollut uudella kotiseudullaankaan. Hän ohjasi Pieksämäellä ja Mikkelissä, kunnes perusti miehensä kanssa tapahtumatuotantoyrityksen. He ovat tuottaneet muun muassa kiertäviä teatteriesityksiä.

Syksyllä hänet nähdään pitkästä aikaa tv:ssä, pienessä sivuroolissa rikossarja Sorjosessa.

Mieleenpainuvimmat työt ovat kuitenkin kauempaa. Toinen on nimirooli Niskavuoren He­tassa, toinen Saara-äidin rooli Solveigin laulussa.

”Molemmat herättävät tunnekuohua, koska he eivät pyri miellyttämään ketään vaan haastavat koko ajan ympäristöään. He ovat suoraan sanoen epämiellyttäviä ihmisiä. Liittyisikö se jotenkin naisen roolin miellyttämishaluisuuteen? Kun pääsee roolissa haistattelemaan kaikille, se on terapeuttista ja vapauttavaa.”

Eeva Eloranta-Lappalainen, 63, on näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja ja ääninäyttelijä. Eloranta on saanut kaksi Jussi-palkintoa, elokuvista Yö meren rannalla (1981) ja Palava enkeli (1984). Lisäksi hänet on nähty muun muassa tv-sarjoissa Rauta-aika, Vihreän kullan maa, Lentsu ja Blondi tuli taloon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Missä hän on nyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa

  3. 3

   Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”

  4. 4

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  5. 5

   Ilja Janitskin on maahanmuutto­vastainen ja Johan Bäckman ihmisoikeus­puolustaja, kertoo Venäjän media – keskiverto­venäläiselle he ovat ”hyviä ihmisiä”

  6. 6

   Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa

  7. 7

   Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin

  8. 8

   Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita

  9. 9

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee kaikki reitit

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkaako Cristiano Ronaldo maalitehtailua, entä kukistaako Luis Suarezin Uruguay kisaisäntä Venäjän? – lue päivän otteluiden ennakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  3. 3

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  4. 4

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  6. 6

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  7. 7

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  8. 8

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  9. 9

   Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

  10. 10

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS:n miniristikossa on tänään auringonpaistetta ja draamasarjoista tuttuja paikkoja – Ratkaisetko ristikon?
  3. Etyj: Oppositi­opuolueet eivät saaneet reilua mahdollisuutta vaali­kampanjointiin Turkissa
  4. Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita
  5. Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa
  6. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  7. Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”
  8. ”Jos haluat loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja” – Jukolan viestin ratamestari sai tunnetulta suunnistusmieheltä jyrkkää arvostelua
  9. Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
  10. Turkki haastaa länsimaat yhä aggressiivisemmin luisuessaan kohti diktatuuria
  11. Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin
  12. Näytä lisää