Kuukausiliite

Kun Iivari Suosalo pääsi alaikäisenä soittamaan bändiin, näyttelijäisä Martti Suosalo varmisti, ettei kukaan tarjoa pojalle keikoilla alkoholia

Kuukausiliitteen Perhesiteitä-sarjassa kertovat toisistaan Iivari ja Martti Suosalo

Martti Suosalo:

Istuin yksin Manalan baaritiskillä ja mietin, mitä täällä oikein teen. Olin 33-vuotias, ja kapakkamaailma oli nähty. Sitten tiskille tuli toimittaja Virpi Suutari, ja olin myyty. Tarjosin hänelle bloody maryn,
ja kohta jo suutelimme. Olin kypsä hedelmä poimittavaksi, ja pian muutin taiteilijakommuunista Kampista Kruununhakaan vuokrakaksioon Virpin kanssa. Ajattelimme, että lapsi saa tulla, jos on tullakseen, ja vuoden kuluttua tapaamisestamme syntyi Iivari.

Työskentelin tuolloin freelancenäyttelijänä kuten nykyäänkin. Vapaalla pelasin jääkiekkoa näytteli­jöiden ja toimittajien Zoom-joukkueessa. Kun Iivarin synnyttyä menin ensimmäisiin harjoituksiin, Arvi Lind tuli luokseni ja sanoi: ’Kuuntele tarkkaan, kerron sulle nyt siskonmakkarakeiton ohjeet.’ Muut joukkueen isät taas antoivat vinkkejä vauvan mahavaivojen hoitoon. Kyllä miehet osaavat auttaa toi­siaan muussakin kuin autonkorjaamisessa.

Iivarin ollessa pieni työtahtini oli melko verkkainen. Minulla oli yksi tai kaksi esitystä viikossa, kun nyt niitä on joka päivä. Osittain tahti oli tietoinen valinta, sillä Virpi teki silloin lopputyötään Taideteollisen korkeakoulun dokumenttilinjalta ja aloitteli dokumentaristin uraansa. Olin paljon kotona ja hoidin Iivaria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viihdyin kotona niin hyvin, että kun pääsin kolmeksi viikoksi unelmareissulle Japaniin kuvaamaan fiktiivistä dokumenttia runoilija Matsuo Bashōsta, olinkin itku kurkussa. ­Minulla oli järkyttävä ikävä perhettäni ja koiraani Jäppistä. Pyysin Virpiä faksaamaan minulle Iivarin kuvia hotellin vastaanottoon.

Kun Iivari oli viisivuotias, muutimme omakotitaloon Tapanilaan. Iivari ja hänen pikku­siskonsa Aino ja Siiri ovat eläneet kylämäisessä yhteisössä, jossa naapurit hoitavat toistensa lapsia. Minulla oli samankaltainen lapsuus Oulussa. Asuimme puutalossa Tuiran työväenkaupunginosassa, osuuskaupan yläkerrassa.

Isäni Kalle eteni E-liikkeessä juoksupojasta tavaratalon johtajaksi, äitini Eine taas oli kenkäkaupassa töissä. He olivat maailman ihanimmat vanhemmat. Taiteilijalla pitäisi olla jotain traumaattista lapsuudessa, mutta minulla ei ole mitään. Kotonamme ei koskaan korotettu ääntä, ja opinkin vasta teatteri­koulussa Jouko Turkalta, miten raivostutaan.

Iivari taas on saanut tottua siihen, että tunteet näytetään kodissamme avoimesti. Varsinkin kotimme naiset ovat kovaäänisiä ja temperamenttisia, ja heidän kanssaan on pakko puhua lujaa välillä itsekin.

Lapsena olin hiljainen, tahdoton ja usein omissa oloissani. Herkkänä poikana rupesin alisuorittamaan jo toisella luokalla kansa­koulussa, kun opettaja torui, että olin kirjoit­tanut aineeni aiheen vierestä. Kun olin teini-iässä, asuimme Turussa, ja jostain syystä osallistuin koulun teatterikurssille. Sitten menin Turun nuorisoteatteriin ja päätin, että tähän sirkukseen minä rupean. Vasta myö­hemmin tajusin, että suvussani on muitakin alan ihmisiä. Isoisäni Martti Suosalo oli Rovaniemen Työväen Näyttämön johtaja ja hänen siskonsa Tyyne harrastelijanäyttelijä. Marttia en koskaan tavannut, mutta luulen, että sukulaiseni ovat autelleet minua urallani taivaan teatterista. Olen tällä tavalla uskovainen.

Iivari oli pienenä poikakuoro Cantores Mino­resissa. Bachin oratorioiden laulaminen oli hyvä musiikin peruskoulutus. Virpi vei Iivarin myös neljävuotiaana pianotunneille,
ja naapurissa asuva Elias opetti hänet soittamaan rumpuja. 17-vuotiaana Sibelius-lukiossa Iivari pääsi perkussionistiksi Roope Salminen & Koirat -bändiin. Kaikki muut bändissä olivat vanhempia, ja kun he lähtivät keikkamatkoille, minun piti muistutella, että Iivarille ei sitten anneta alkoholia. Muistin kyllä omasta nuoruudestani, että se kuuluu tuossa iässä jo asiaan, mutta uskon, että Iivari oli kiltisti.

Iivari on aina ollut hirveän sosiaalinen ja ihmisiä pelkäämätön, erilainen kuin minä. Hän solahtaa helposti porukoihin mukaan ja saa kavereita. Suhteeni Iivariin on mutkaton. Olen halunnut opettaa hänelle, että kavereista pidetään huolta, rahan perässä ei kannata juosta ja periksi ei saa antaa. Koska olemme molemmat freelancereita, olen neuvonut häntä myös sopimusten tekemisessä ja muistuttanut, että kiusallisuuden kestäminen on bisnesneuvotteluissa tärkeintä.

Viime vuosina roolimme ovat kääntyneet. Jossain lentokentillä tunnen olevani pikku­poika, jolle Iivari näyttää, kuinka asiat hoidetaan. Käymme edelleenkin reissuilla koko perheen voimin, viimeksi jouluna Kanarian­saarilla. Minua ilahdutti katsella siellä lapsia yhdessä, sillä he tulevat niin hyvin keskenään toimeen. Ajattelen sen osoittavan, että emme ole Virpin kanssa totaalisen epäonnistuneet.

Iivari on minua paljon valveutuneempi monissa jutuissa. Ensinnäkin hän on muoti­tietoisempi, ja saatankin kysellä häneltä hy­­vistä putiikeista. Ja jos länkytämme Virpin kanssa ihmisten selän takana asioita, joita emme kehtaa sanoa päin naamaa, hän kan­nustaa meitä puhumaan suoraan. Iivari on aina niiden puolella, jotka eivät ole paikalla.

Työasioissa Iivari pitää langat hyvin käsissään. Soittamisen lisäksi hän tekee kyky­jen­etsijän hommia levy-yhtiö Warnerille.

Kerran Iivari järjesti biisintekoleirin mö­killämme Turun saaristossa. Ajattelin etu­käteen, että jumankauta ne hajottavat kaiken, mutta siellä ne olivat jakautuneet kolmeen ryhmään ja tehneet säntillisesti musaa. En ollut Iivarin ikäisenä itse yhtä kypsä, vaan teatterikoulu­aikana lähinnä sei­soskelin tukka jäässä Ank­kuri-kapakan jonossa ja elin hyvin jäsenty­mätöntä elämää.

Iivari asuu yhä omakotitalomme kellari­kerroksessa. Koen, että olemme tasavertaisia aikuisia, ja myös kotona isän roolini on ny­kyään taka-alalla. Tuntuu kuin eläisin jälleen kommuunissa, jossa Iivari on yksi kommuunimme jäsen.”

Iivari Suosalo:

En tiedä, miten isä voisi olla parempi vanhempi. Hän on aidoin tuntemani ihminen ja ikuinen optimisti. Hän on opettanut muun muassa sen, että pettymyksiä ja vastoinkäymisiä voi surra, mutta niihin ei kannata jäädä vellomaan. Hänen eteenpäin­katsovasta asenteestaan on ollut minullekin paljon hyötyä elämässä.

Kun olin pieni, isä oli arjessani tiiviisti läsnä. Hän oli esimerkiksi futisjoukkueeni apuvalmentaja, ja oli siistiä, että hän oli vahvasti mukana. Yksi hienoimmista yhteisistä muistoistani on se, kun kävimme katsomassa Mestareiden liigan ottelun Roomassa. Kiinnostus futikseen yhdistää meitä edelleen.

Pienenä pyörin usein isän mukana Helsingin kaupunginteatterin käytävillä Iiro Rantalan pojan Topi Rantalan kanssa ja ystävystyin meikkitaiteilijoiden kanssa. Teatteri oli pojalle puvustamoineen ja näyttämöineen jännä taikamaailma, josta minulla on vain hyviä muistoja. ´


Kun olin kuusivuotias, menin vanhempieni kanssa Rentun ruusu -elokuvan ensi-iltaan. Isä esitti Irwin Goodmania. Oli koskettava ja absurdi hetki kokea, mitä isä tekee ammatikseen, kun näin hänen kuolevan valkokankaalla pakettiauton takapenkille. Se itketti.

Muille ihmisille isän ammatti on aina ollut silti ihmeellisempi kuin minulle. Pikkupoikana kummastelin, miksi ihmiset tuijottivat isää kauppakeskuksessa kävellessämme. Isä ei ole juuri puhunut työasioistaan kotona eikä tee ikinä numeroa itsestään. Hän herää edelleen lähes joka aamu tekemään 12-vuotiaalle sis­kolleni aamupuuron, kantaa mehua pöytään ja huolehtii tämän kouluun, vaikka olisi ollut myöhään teatterilla.

Olen halunnut tehdä pienestä saakka ammatikseni jotain musiikkiin liittyvää. Ylä­asteella aloin soittaa rumpuja eri bändeissä,
ja lukiossa luokkakaverini isoveli pyysi minua Roope Salminen & Koirat -bändiin. 17-vuotiaalle jätkälle oli iso juttu päästä soittamaan loppuunmyydylle Tavastialle, varsinkin, kun alaikäisenä en olisi päässyt sinne itse sisään. Kerran olimme Silja Europalla esiintymässä viisi päivää putkeen. Yritin lueskella hytissä uskonnon ylppäreihin, mutta ei se ollut hir­veän motivoivaa. Juhlimme paljon, ja meno oli villiä. Pääsin kuitenkin ihan kivoin paperein pois lukiosta seuraavana kesänä.

Valmistuttuani minua alettiin pyytää rumpaliksi ja perkussionistiksi eri bändeihin. Olen soittanut niin JVG:n, Anna Abreun, räppäri View’n kuin Robininkin kanssa. Lukion jälkeen menin opiskelemaan Pop- & jazzkonservatorion muusikkolinjalle, mutta jätin sen kesken, sillä minulla oli niin paljon töitä.

Isä on aina ollut ymmärtäväinen valintojani kohtaan. Hän ei ole tuputtanut minulle mitään eikä yrittänyt työntää minua mihinkään.

Teini-iässä ajauduin kiistoihin läksyjen teosta ja kotibileisiin menosta useimmiten äidin kanssa, joka on vanhemmistani tempe­ramenttisempi. Isä oli se hyvä poliisi, joka ratkoi kiistojamme ja löysi kompromissin.

Nyt soitan Koirien lisäksi Benjamin Peltosen bändissä ja kirjoitan ja tuotan biisejä eri artisteille. Olen ollut mukana kirjoittamassa esimerkiksi Roope Salminen & Koirat -bändin hittiä Madafakin darra sekä Benjaminin tulevaa levyä. Tuntuu etuoikeutetulta tehdä töitä Suomen kovimpien tyyppien kanssa isossa levy-yhtiössä. Keikkailusta on tullut ammattimaista, ja juhliminen on jäänyt. Olen 22-vuo­tiaana kuin keski-ikäinen mies ja menen keikan jälkeen suoraan nukkumaan.

Asun edelleen vanhempieni kanssa, sillä säästän omaan kämppään. Minulla on oma­kotitalomme kellarikerroksessa oma sisäänkäynti, vessa ja täysin oma rauha. Kotona asuminen tuntuu tosi kivalta. Näemme isän kanssa kuitenkin varsin harvoin, vaikka asumme saman katon alla, sillä hänellä on paljon esityksiä myös maakunnissa.

Juttelen vanhempieni kanssa paljon muun muassa töidemme yhtäläisyyksistä, ja soitan heille tekemiäni biisejä. He osaavat antaa rakentavaa palautetta, ja voin luottaa heidän mielipiteisiinsä. Isä on erityisen hyvä kommentoimaan kappaleiden tulkintoja. Minä taas pyrin käymään aina isän ensi-illoissa ja kommentoin äidin elokuvien raakaleikkauksia. On kivaa huomata, että voimme ruokkia toinen toistemme luovuutta.”

Martti Suosalo, 55, on helsinkiläinen näyttelijä. Iivari Suosalo, 22, on helsinkiläinen muusikko, biisinkirjoittaja ja levy-yhtiön kykyjenetsijä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Perhesiteitä
Luetuimmat - Kuukausiliite

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Trump ei ole yksin mielipiteidensä kanssa

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Keskelle Tamperetta rakennettiin vuonna 1925 kaunis sininen talo – nyt se on kadonnut, ja tontista riidellään oikeudessa

  7. 7

   Ylipainoon on monia syitä, eikä huomauttelu asiasta auta

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää