Kuukausiliite

Vain kutsuvieraille – näin juhannusta vietetään Ingrid Bergmanin salaisella saarella Länsi-Ruotsissa

Kokkimme Paavo Turtiainen palaa Länsi-Ruotsiin saarelle, johon filmitähtipariskunta toi hänet 1970-luvun alussa. Hän valmistelee Kuukausiliitteen juhannusaterian ja kattaa pöydän, johon istuvat saaren nykyinen emäntä Yanne Norup-Schmidt ja Ingrid Bergmanin poika Roberto Rossellini.

Ruotsin länsirannikolla noin 120 kilometriä Göteborgista pohjoiseen on Fjällbackan pikkukaupunki. Se on juuri niin sievä kuin länsiruotsalainen rantakaupunki voi olla. Mukulakivikujia, pieniä punatiilikattoisia puutaloja, herttaisia kuisteja, sisustettuja venevajoja.

Keskellä Fjällbackan rantakatua on Ingrid Bergmanin aukio, ja juuri nyt aukiolla on ulkoilmanäyttely tästä alueen kuuluisimmasta kesäasukkaasta.

Ingrid Bergman osti Dannholmenin saaren Fjällbackan edustalta yhdessä aviomiehensä Lars Schmidtin kanssa vuonna 1958 ja vietti saaressa lapsiensa kanssa kesät – ilman juoksevaa vettä ja filmitähtimaailman ylellisyyksiä.

Kokkimme Paavo Turtiainen aloitti Bergmanin ja Schmidtin palveluksessa vuonna 1971, ja sen jälkeen hän on käynyt Dannholmenissa yli 40 kesänä. Tänäkin juhannuksena hän valmistaa siellä vierasjoukolle seisovan pöydän meren ääreen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juhannukseen on muutama viikko. Rantaudumme Turtiaisen kanssa Bergmanin kesäparatiisiin valmistelemaan ateriaa.

Keittiö on pieni, mutta ikkunan takana meri jatkuu horisonttiin. Sinne kokkimme on lukemattomia kertoja katsellut, kun hän on tehnyt ikkunan ääressä kesäruokaa.

Saari on vartin päässä mantereesta katseiden ulottumattomissa. Vehreä tasanko, paljaita kallioita. Saareen oli 1940-luvulla rakennettu yksinäinen mökki, joka sai vuosien myötä vierelleen kaksi mökkiä.

Luksusta ovat vain isot ikkunat, joista kesäasukkaat voivat keskittyä pääasiaan. Siis mereen.

Saaren mökit ovat yhä Schmidtin ja Bergmanin perillisten kesäpaikkoja. Kun Bergman kuoli 1982, hänen tuhkansa ripoteltiin Dannholmenin rantaveteen ja kallioon kaiverrettiin hänen nimensä. Lars Schmidtin nimi kaiverretiin samaan kallioon vuonna 2009.


Turtiainen kokkaa Kuukausiliitteen juhannuspöydän ruokia ja muistelee Lars Schmidtin 70-vuotispäiviä. Niitä vietettiin saaressa 1987.

Keittiössä oli silloin nämä samat vanhat keittiönkaapit ja samat eripariset astiat. Käsin kuvioiduissa keraamisissa lautasissa, jotka Ingrid Bergman oli tuonut Italiasta, oli jokunen lohkeama vähemmän.

Turtiainen oli 1980-luvulla jo muuttanut Yhdysvaltoihin, kun Schmidt soitti ja pyysi perheen vanhaa apuria ja ystävää juhlien järjestäjäksi.

Schmidt oli sitä tyyppiä, joka ”tuntee kaikki”. Saarelle, joka on pitkän venematkan päässä rannasta ja johon ei tule juoksevaa vettä, ei voi kutsua kaikkia.

Schmidt aikoi kutsua 30 vierasta.


Lopulta illallisvieraita oli sata, ja toiset sata söi seuraavana päivänä noutopöytä­lounaan.

Oli kesäkuun alku. Sade uhkasi. Mökin terassin viereen viritettiin teltta, joka porattiin tuulessa kiinni kallioon.

Turtiainen kokosi kaappien astiat. Hän haki mantereelta hotellista lisää.

Hän keräsi saarelta pieniä luonnonkukkamättäitä multineen ja asetteli ne folioiden päällä pöytiin. Istuvan illallisen pöydissä piti tietenkin olla kukkakoristeet.

Alkuruuaksi oli merirapuja ja katkarapuja, jotka ravustaja nosti merestä ja keitti. Pääruuaksi Turtiainen annosteli terassilla lohta, uusia perunoita, sulaa voita ja munahakkelusta. Juustot hän leikkeli yhdessä makuuhuoneista. Kakku oli yllätyslahja suurelle teatterimiehelle: se koristeltiin näyttämöksi.

Illallisen jälkeen astiat pakattiin likaisina laatikoihin, vietiin mantereelle hotelliin pestäväksi, ja niin juhlat jatkuivat seuraavana päivänä puhtain lautasin.

Kun ei hienostella, on hauskinta, sanoo juhliin osallistunut Roberto Rossellini, Bergmanin poika, joka nytkin viettää saarella kesää.

Hän on nähnyt seurapiirejä, mutta viihtyy tuulen tuivertamalla saarella niin hyvin, että oli siellä toissa vuonna yksin koko talven.

Kuusikymppisen kosmopoliitin mielestä mikään maailmassa ei voita Länsi-Ruotsin saariston ihmeellisen kaunista valoa.


Saarella ja tässä keittiössä on vuosien saatossa käynyt silmäätekeviä Ruotsin kuninkaallisista amerikkalaisiin filmitähtiin ja eurooppalaisiin poliitikkoihin. Mökillä kaikki ovat kuin – mökillä. Ilman krumeluuria.

Turtiainen on vakiovieras. Hän tulee aina juhannukseksi ja loihtii saaristolaispöydän omaan tapaansa.

Saaren nykyinen emäntä, Lars Schmidtin leski Yanne Norup-Schmidt, on tuttu aisapari aterioiden suunnittelussa.

Nyt Norup-Schmidt starttaa veneen ja viilettää mantereen kauppaan ostamaan jauhelihaa ja puolukkahilloa, jotta Turtiainen voi tarjoilla lihapullat kuten äitinsä. Siis puolukoiden kera. Turtiaisen evakkoäidin tapaan maustetaan myös kurkut, niihin tulee mustaherukan tuoreita lehtiä.

Kuukausiliitteen juhannusateria alkaa olla valmis (reseptit ovat ohessa).

Paavo tutkii ajopuun palasia, nostelee kauniita kiviä ja koristelee pöydän kuten on tehnyt yli 40 kesänä.


Kuukausiliitteen kokki Paavo Turtiainen on tehnyt elämäntyönsä tähtien keittiöissä. Hän päätyi näyttelijä Ingrid Bergmanin palvelukseen parikymppisenä. New Yorkissa hänen pitopalve­luaan käyttää kaupungin kerma.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin – järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta

  2. 2

   Isännöitsijä uhkasi: ”Joko koirat lähtevät tai te” – Voiko koiran haukunta todella viedä kodin alta?

  3. 3

   Useita ihmisiä loukkaantunut kerrostalon räjähdyksessä Saksan Wuppertalissa

  4. 4

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  5. 5

   Ruotsi ja Saksa ajautuivat kuumaan käsirysyyn loppuvihellyksen jälkeen – ”He hieroivat tappiota kasvoihimme”

  6. 6

   Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi

  7. 7

   FBI kertoo raportissaan, kuinka joukkoampujia voisi tunnistaa jo etukäteen

  8. 8

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  9. 9

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  10. 10

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Oudot pamaukset ovat hämmentäneet Munkkiniemessä – Äänet kuuluvat Suomen syvimmästä reiästä

  3. 3

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  4. 4

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  5. 5

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  6. 6

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksen juhannuksessa myrskysi kuin viimeistä päivää, ja hävityksen keskellä raikasi paluun tehnyt Tiktak – reportaasi rankkasateen pieksemiltä festareilta

  8. 8

   Yhdysvaltojen rajalla vallitsee kaaos: kukaan ei osaa saattaa erotettuja siirtolais­perheitä yhteen – ”Meidän on sanottava, että emme tiedä, missä lapsesi on”

  9. 9

   Verkkokeskustelut paljastavat suomalaisten lääkkeiden käytöstä puolia, joita lääkäri ei kuule – 19 miljoonaa Suomi24:n viestiä odottaa tutkijoiden syyniä

  10. 10

   Trump ilmoitti Pohjois-Korean aiheuttavan ”poikkeuksellisen uhan” Yhdysvalloille – vain viikko aiemmin presidentti vakuutti ydinaseuhan olevan ohi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  6. 6

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  7. 7

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  8. 8

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä loukkaantunut kerrostalon räjähdyksessä Saksan Wuppertalissa
  3. FBI kertoo raportissaan, kuinka joukkoampujia voisi tunnistaa jo etukäteen
  4. Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi
  5. Tunti sitten
  6. Etiopian pääministerin puhe­tilaisuudessa räjähti, kaksi kuoli ja yli 150 loukkaantui – Poliisipäällikkö pidätettiin turvallisuus­puutteiden takia
  7. Yksi laukaus lisäajalla muutti lähes kaiken – Saksan täpärä pelastuminen pani F-lohkon asetelmat uusiksi
  8. Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin – järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta
  9. Juhannusfestivaalit ylsivät kävijätavoitteisiinsa epävakaasta säästä huolimatta – Tahkon juhannusfestarilla tehtiin jopa ennätys
  10. Riita siirtolaisista ajoi Saksan ja Italian törmäys­kurssille – vaadittiin huolestunut puhelu Merkeliltä, jotta Italian pää­ministeri suostui sunnuntain hätä­kokoukseen
  11. Kortiton huumekuski kaahasi ja ohitteli moottoripyörällä juhannuksena Jämsässä – Nopeus 175 kilometriä tunnissa
  12. Video näyttää millaista on yli 100-vuotiaan ”kummitushuvilan” sisällä – keskellä Helsinkiä sijaitseva huvila on ärsyttänyt kaupunkia jo 20 vuotta
  13. Näytä lisää