Suomen kuningas­hanke meni 1918 aina vain hullummaksi: lopulta monarkiksi kutsuttiin vammautunut saksalais­prinssi Väinö I, joka ei edes halunnut tehtäväänsä ja jonka ulkonäköä suomalaiset kritisoivat - Kuukausiliite | HS.fi
Kuukausiliite

Suomen kuningas­hanke meni 1918 aina vain hullummaksi: lopulta monarkiksi kutsuttiin vammautunut saksalais­prinssi Väinö I, joka ei edes halunnut tehtäväänsä ja jonka ulkonäköä suomalaiset kritisoivat

Samaan aikaan, kun sisällissodan punavangit viruivat Suomenlinnassa, mantereella monarkiasta innostuneet piirit ajoivat Suomeen kuningasta. Häntä varten ehdittiin jo suunnitella kruunu, hankkia kalusteita ja valmistella Kuningasavenyyta.

Tilaajille

Taidetakoja Eric O. W. Ehrströmin suunnittelema kuninkaankruunu jäi aikoinaan tekemättä, ja sen piirustukset katosivat yli 60 vuodeksi. 1990-luvulla kultaseppä Teuvo Ypyä valmisti kruunun, joka on esillä Kemin jalokivigalleriassa. Heraldikko Tuomas Hyrskyn tekemä uusi kruunu on parhaillaan esillä Milavida-museossa Tampereella.

Julkaistu: 25.6.2018 2:00, Päivitetty 25.6.2018 6:31

Lähetillä oli kiire, mutta olihan asiakin tärkeä. Lähetillä oli matkassaan kirje, jonka oli lähettänyt Saksan keisari Vilhelm II. Kirje oli tarkoitettu Hessenin prinssille Friedrich Karlille, joka vastaan­otti sen elokuisena iltana vuonna 1918 Friedrichs­hofin linnassa lähellä Frankfurtia.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Kuukausiliite

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat