Kuukausiliite

Yksityisasioista ei ole paljon puhuttu

Pekka Tarkka väheksyi lapsena pikkuveljeään Jukkaa, mutta nyt he keskustelevat jo tasaveroisesti.

Jukka Tarkka:

En ole tuntenut isoveljeäni Pekkaa koskaan hyvin. Olemme olleet melko etäällä toisistamme, ja suhteemme oli pitkään vähän viileä. Minua se ei ole häirinnyt, mutta jotkut ovat ihmetelleet. Emme jaa yksityiselämän asioita toisillemme, sillä olemme vanhanaikaista tyyppiä. En ylipäänsä puhu privaateista asioistani kuin vaimoni Marin kanssa.

Pekka on esikoinen ja minua seitsemän vuotta vanhempi. Hän ja me kolme nuorinta, vuoden välein syntynyttä ipanaa olimme täysin eri kastia. Pekka pilkkasi meitä, hänen mielestään olimme täysiä turhakkeita.

Asuimme Pispalanharjun juuressa Näsijärven rannassa sijaitsevassa Enqvistin huvilassa, joka oli muutettu asuinhuoneistoiksi. Äitimme Liisa oli kotirouva, isämme Topi pappi ja Tampereen setlementin Ahjolan johtaja. Olimme Pispalassa vaurasta keskiluokkaa: meille tuli kylmä vesi sisään, oli sisävessa, emmekä nähneet nälkää.

Isä teki innokkaasti sosiaalista työtä Pispalan kommunistien parissa ja sai punapapin maineen. 1950-luvulla hän päätyi Setlementtiliiton pääsihteeriksi jatkamaan appiukkonsa Sigfrid Sireniuksen työtä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun isämme alkoi päätoimittaa Setlementtiliiton lehteä Yhdyssidettä, lehden toimitussihteerinä toimi ensin Pekka, sitten minä. Pekka kirjoitti lehteen kirjallisuudesta, ja hänen aikanaan Yhdyssiteessä ilmestyi Pentti Saarikosken kaikkein varhaisimpiin kuulunut artikkeli.

Vuonna 1952 muutimme isän työn takia Helsinkiin Hämeentien ja Mäkelänkadun kulmaan. Kirjallisuuden opinnot aloittanut Pekka häipyi elämästämme hyvin nopeasti ja muutti äidinisämme luokse Tullinpuomin pohjoispuolelle, jossa hän sai oman huoneen. Hän pyöri kirjallisissa piireissä ja hurahti aatteellisesti vasemmalle. Ihmettelin sitä, sillä minulla mitään poliittista naksahdusta ei tapahtunut, vaikka olin myöhemmin eduskunnassakin.

Sain rippilahjaksi enoltamme, Yleisradion pomolta Jussi Koskiluomalta kausikortin Ra-dion sinfoniaorkesterin tiistaikonsertteihin, joissa klassista musiikkia pienestä pitäen harrastanut Pekkakin kävi. Välillemme rupesi kehittymään jonkinlaista yhteydenpitoa. Hän kommentoi minulle joskus konserttien ohjelmia, mutten silti kuulunut hänen porukkaansa. Pekka noteerasi minut oikeastaan ensimmäistä kertaa, kun kutsuntani lähestyivät vuonna 1961.

Hänen kaverinsa Pentti Linkola oli kirjoittanut pamfletin aseettoman palveluksen puolesta. Pekka antoi sen minulle ja pyysi miettimään, onko asepalvelukseen meno järkevää, vaikka olikin itse käynyt aikoinaan armeijan. En innostunut Linkolan ajatuksista. Sen jälkeen meillä ei ollut Pekan kanssa juurikaan yhteyksiä vuosiin. Ei se ollut välirikko, mutta asuimme kaupungin eri laidoilla.

Jo ennen asevelvollisuusaikaa olin alkanut opiskella Helsingin yliopistossa poliittista historiaa. Kun Pekka meni töihin Uuteen Suomeen, hän alkoi pyytää minulta kirja-arvosteluja sota-aikaa käsittelevistä kirjoista. Samaa reittiä pääsin Helsingin Sanomien avustajaksi, kun Pekka oli siirtynyt sen kulttuuritoimitukseen. Se oli kirjoittajanurani kannalta merkityksellistä.

Vain kerran meillä oli erimielisyyksiä arvosteluistani: kirjoitin Uuteen Suomeen arvostelun Erkki Tuomiojan pasifistisesta pamfletista Tahditon rauhanmarssi. Kirjoitin vähän irvaillen, kuinka kummallista on valita rauhanliikkeen toimintatavaksi marssi, sotilaallinen eteneminen. Pekka huolestui sieluni tilasta, ja kävimme kirjeitse periaatteellisen keskustelun. Päädyin loiventamaan kirjoitukseni sanamuotoja.

Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että en ole lukenut Pekan kirjoja, paitsi Saarikoski-elämäkerran ensimmäisen osan. En ole harmi kyllä ehtinyt lukioaikojen jälkeen lukea juuri muuta kuin historiateoksia. Eipä Pekkakaan käsittääkseni ole lukenut minun kirjojani kovin ahkerasti.

1980-luvulla sain unelmatyöpaikan Elinkeinoelämän valtuuskunnasta, jota pidettiin porvarillisuuden pahamaineisimpana pesänä. Se oli aika etäällä kirjallisuuspiireistä, mutta Pekka rupesi silti noteeraamaan minua eri tavalla. Ja kun innostuin 1990-luvun alussa nuorsuomalaisuudesta, hän allekirjoitti kannattajakortin, joita tarvittiin puolueen perustamiseen. Se tuntui ihan kivalta. Etäisyydestämme huolimatta Pekka on aikuisena aina tasoittanut tietäni.

Pekka on lentänyt kukasta kukkaan, minä en. Hän on vakiintunut vasta nykyiseen, neljänteen avioliittoonsa. Minä taas olen ollut Marin kanssa yli 50 vuotta. Suoraan sanoen en kadehdi Pekkaa, sillä avioerotilanteita nähneenä ymmärrän, että se ei ole herkkua. Meillä on Marin kanssa kaksi lasta, Pekalla taas neljä.

Isänä Pekka on ollut käsittääkseni samanlainen kuin minäkin eli aika lailla työhönsä uppoutunut. Muut asiat ovat olleet olevinaan meille tärkeämpiä kuin lapset. Minun perheessäni kodin pyörittäminen on jäänyt Marin harteille. Vasta jälkeenpäin olen huomannut, kuinka kohtuuttoman raskas taakka ja suuri vääryys se oli. Onneksi suhteeni lapsiimme Krisseen ja Emmaan ovat tiivistyneet vanhemmiten, ja sama on tainnut käydä Pekalle.

Iän karttuessa sisarusparvemme on alkanut silloin tällöin istua iltaa yhdessä. Joskus Pekka soittaa kirjoitustöihinsä liittyvissä asioissa. Hän saattaa tsekata poliittisen historian yksityiskohtia tai kertoa kuulemiaan juoruja. Niitä riittää, sillä Pekalla on laaja tuttavapiiri ja hän on hyvin sosiaalinen, toisin kuin minä.

Vanhemmiten olen kokenut, että Pekka on hyväksynyt minut porukkaansa eikä enää vähättele tai syrji. Olemme pehmenneet, ja välimme ovat lähentyneet. Se tuntuu kauhean hyvältä.”


Pekka Tarkka:

Kun Jukka syntyi syyskuussa 1942, jatkosota oli käynnissä. Kerran ilmahälytyksen sattuessa lähdimme palopommien pelossa puutalostamme Pispalassa läheisen tiilirakennuksen kellariin suojaan. Jouduin kantamaan Jukan pottaa, mikä oli mielestäni hirvittävän häpeällistä. Pelkäsin, että naapurin tyttökodin tytöt näkevät, ja heitin potan metsään. Pian minut komennettiin hakemaan se takaisin.

Olin aika ilkeä isoveli. Kiusasin, pilkkasin ja tein mustasukkaisuuksissani jatkuvasti pientä jäynää. Kun kasvoin, kiusaaminen jäi pois, mutta minulle ja Jukalle ei myöskään syntynyt mitään erityistä suhdetta.

Pispalasta tuli paljon kirjailijoita. Lauri Viita oli osallistunut Ahjolan nuorisotoimintaan kerhopoikana, ja oma kerhonjohtajani oli Pentti Holappa. Osittain näiden hahmojen kautta kiinnostuin kirjallisuudesta, mutta tärkeää oli myös se, että pääsin juoksupojaksi Varma-tätini kirjakauppaan 12-vuotiaana.

Kun aloin opiskella, sisarukseni jäivät elämästäni aika pitkäksi aikaa. Se ei johtunut ristiriidoista, vaan siitä, että elin vahvasti omaa elämääni. Tulevan vaimoni Aulin boksissa Merikadulla kokoontui boheemi piiri, jossa oli tulevia kirjailijoita, muusikkoja, maalareita ja muuta taiteellista väkeä. Olimme innokasta klassisen musiikin harrastajajoukkoa, ja istuimme kaksi kertaa viikossa auktoriteettiemme Seppo Heikinheimon ja Kari Rydmanin kanssa Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin konserteissa.

Olimme aika itsetietoisia. Kun Jukka alkoi käydä konserteissa, hän oli porukan silmissä nuori tulokas. Kukaan ei ollut innokas tekemään häneen tuttavuutta. Minä ajattelin, että hän on lahjakas pikkuveli, joka alkoi kehittyä kiinnostavaan suuntaan melko nopeaa vauhtia.

Vuonna 1958 Toini Havu, Helsingin Sanomien kirjallisen osaston hoitaja ja kiistelty kriitikko, soitti ja kysyi, tulenko hänen juoksupojakseen. Se oli onnenpotku. Kun huomasin, että Jukka kirjoittaa erittäin hyvää lehtitekstiä, annoin hänelle kirjoja arvosteltavaksi. Siihen aikaan sukulaisen suosimista ei pidetty niin pahana.

Suhteeni Jukan puolueeseen oli varovaisesti myötäilevä, vaikka en ole osallistunut politiikkaan aktiivisesti. Se on 50-luvun perintöä. Silloin kulttuuripiireissä ei ollut sopivaa puhua politiikkaa, joka oli liian tavallista, arkista ja ikävää. Sen sijaan puhuttiin taiteesta ja luonnosta, harrastettiin Lappia ja lintuja, hiihdettiin, pyöräiltiin ja retkeiltiin. Jukka itse suhtautui kansanedustajan työhönsä hirmu vakavasti.

Emme ole riidelleet voimakkaasti. Suurimmat erimielisyytemme ovat olleet pasifismista. Harrastamme kyllä keskinäistä aika rohkeaakin hammastelua, mikä kumpuaa nuoruudesta. Esimerkiksi työskentely Elinkeinoelämän valtuuskunnassa teki Jukasta ”taantumuksellisen”, jota ”edistykselliset” vihasivat.

Jukka on pitkäjänteinen ja järkevä kaikissa toimissaan. Olen ollut paljon impulsiivisempi, typerämpi ja boheemisempi, mistä Jukka ei ole aina ehkä pitänyt. Jukan tohtorinkaronkka oli rauhallinen tilaisuus, mutta minä olin hankkinut väittäjäisteni illaksi kolmattasataa pulloa algerialaista punaviiniä, ja kirjallinen väki ahtautui vielä jatkoille pieneen kaksiooni. Kun juhlijoilta loppui tupakka, pyöräilin kello viisi aamulla frakki päällä rautatieasemalle ostamaan väkeviä North State -savukkeita.

Luulen, että Jukka on ollut minua paljon parempi isä. Hänelle ei ole tullut avioeroja, ja sikäli hän on ollut kiinteästi lastensa kanssa. Kun ensimmäinen avioliittoni purkautui vuonna 1969, minusta tuli lapsilleni Minnalle ja Lotelle etäisä, jonka luona he silloin tällöin kävivät. Mutta ajat ovat muuttuneet. Kun erosin 80-luvulla syntyneen tyttäreni Ullan äidistä, Ulla asui vuorotellen kummankin luona.

Minun ja Jukan suhde ei ole kauhean intensiivinen. Se on ylimääräinen herkku, jota joskus nautitaan. Molemmilla on elämä täynnä työtä ja muita ihmisiä. Kun tapaamme vaikkapa Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla, keskustelemme politiikasta, yhteiskunnasta ja musiikista.

Olemme aika pidättyväisiä, ja vaikenemme enimmäkseen henkilökohtaisista asioista. Se on sukupolvi- ja persoonakysymys. Nykyään julkisuudessa puhutaan avoimesti intiimeistä asioista, mutta ei sitä ennen harrastettu.

Mutta mitä vanhemmaksi olemme tulleet, sitä tärkeämmäksi Jukka ja muut sisarukseni ovat minulle tulleet. Varsinkin vanhempiemme sairastuminen ja kuolema ovat lähentäneet. Nyt olemme molemmat eläkkeellä ja teemme kumpikin kirjoja. Jukka tuo aina kirjansa minulle. Olen lukenut varmaan kaikki muut paitsi Päiviö Hetemäen elämäkerran.”

Jukka Tarkka, 75, on Espoossa asuva valtiotieteiden tohtori, kirjailija ja entinen kansanedustaja. Pekka Tarkka, 83, on Helsingissä asuva filosofian tohtori, kirjailija ja eläkkeellä oleva kirjallisuuskriitikko.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Perhesiteitä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  2. 2

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  3. 3

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  4. 4

   Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä

  5. 5

   Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia

  6. 6

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  9. 9

   Kaikkien aikojen lämpöennätystä Lapissa hehkutettiin tällä viikolla – ikivanhoista vuosikirjoista löytyikin merkintä vielä hikisemmästä päivästä

  10. 10

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  7. 7

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhden miehen matkatoimisto otti rahaa lomamatkoista ja palveluista, joita ei kuitenkaan ollut – bulgarialaisen toimiston vetäjä tuomittiin lähes 50 petosrikoksesta
  3. SK: Päivi Anttikosken piti olla Aamulehden seuraava päätoimittaja, mutta valinta torpattiin, koska Anttikoski on myös äiti
  4. Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta
  5. Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia
  6. Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan
  7. Suomalaisvauhti jäi vielä paitsioon Saksan GP:n harjoituksissa – Räikkönen ja Bottas eivät onnistuneet ajamaan kunnon kierrosta pehmeimmillä renkailla
  8. Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä
  9. Vapaaottelija Minna Grusander haluaa tehdä lauantaina historiaa tittelitaistossa
  10. Tunti sitten
  11. Pori Jazzin esiintyjät laidasta laitaan arvostelivat Donald Trumpin esiintymistä Helsingissä – ja soittivat oikeudenmukaisuuden puolesta
  12. ”Tyhjän tien syndrooma otti vallan”, perusteli poliisin kiinniottama kaahari toimintaansa – Vantaalaismies ajoi satasta 40 kilometrin rajoitusalueella
  13. Näytä lisää