Kuukausiliite

Yhtiö vakavasti sairaana

Nuoren lääkärin Arvo Ylpön piti 1920-luvulla pelastaa paitsi Suomen lapset myös lääkeyhtiö Orion.

Arvo Ylppö lähti Berliiniin yksinkertaisesta syystä. Silloin 1910-luvulla Saksan pääkaupunki oli lastentautien tutkimuksessa maailman kärjessä.

Sitten alkoi maailmansota ja Ylppö jäi Berliiniin. Keväällä 1918 saksalaiset joukot marssivat Helsinkiin ja Suomen sisällissota päättyi. Samana vuonna 31-vuotias Arvo Ylppö nimitettiin berliiniläisen Kaiserin Auguste Viktoria Hausin ylilääkäriksi.

Ylilääkäri Ylppö oli paitsi eturivin tutkija myös taitava kliinikko. Kerran Oberarzt Ylppö oli suorittamassa vastasyntyneelle lumbaalipunktiota eli ottamassa neulalla selkäydinnestettä, kun eräs hoitajatar kulki Ylpön takaa. ”Ach, du mein liebes Stachelschweichen”, hoitaja sanoi ja rapsutti tämän 154-senttisen ”rakkaan piikkisikansa” harjastukkaa.

Vuonna 1920 Ylppö palasi Suomeen – ja järkyttyi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaiset naiset saivat 1900-luvun alkuvuosina keskimäärin viisi lasta naista kohden. Melkein joka kymmenes lapsi kuoli ensimmäisen elinvuotensa aikana. Lapsia tappoivat esimerkiksi kurkkumätä, tulirokko, kolera, influenssat, tuhkarokko, hinkuyskä, ripuli ja keuhkokuume.

Lastenlääkäri Arvo Ylppö avasi vastaanoton Fredrikinkadulla Helsingissä. Hänen luokseen tuotiin kananrintaisia ja vääräsäärisiä lapsia Kemistä ja Paltamosta asti. Lapset kärsivät riisitaudista, luuston pehmenemistä aiheuttavasta sairaudesta.

Tarmokas Ylppö löysi elämäntehtävänsä. Hän kirjoitteli lehtiin ja kiersi maata valistamassa vanhempia. Kiertueillaan Ylpöllä oli mukanaan saksalaisia vahakuvia, jotka havainnollistivat lastentautien karmeutta.

Suomessa Ylpöstä tuli tuota pikaa professori ja Helsingin yleisen sairaalan lastentautiosaston eli Lastenklinikan johtaja. Tarmoa riitti muuhunkin. Vuonna 1920 Ylppö oli perustamassa sairaanhoitaja Sophie Mannerheimin ja tämän veljen, kenraali C. G. E. Mannerheimin kanssa Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliittoa. Kalliossa sijainnut liiton ensimmäinen hoitokoti nimettiin Lastenlinnaksi, ja vuonna 1922 siellä avattiin Suomen ensimmäinen neuvola.

Arvo Ylppö ajautui myös liike-elämään. Vuonna 1922 hän osti viisi kappaletta Osakeyhtiö Orionin osakkeita. Proviisorit Onni Turpeinen, Eemil Tuurala ja Wikki Walkama olivat perustaneet Orionin syyskuussa 1917. Yhtiön lääketehdas toimi Helsingissä Mariankadulla kivitalon pihasiivessä.

Orion joutui kriisiin ja hoippui jo konkurssin partaalla 1920-luvun lopussa. Perustajista Walkama ja Turpeinen olivat kuolleet vuonna 1928. Ylppö valittiin Orionin johtokunnan puheenjohtajaksi huhtikuussa 1929, ja hänen johdollaan yhtiö ryhtyi markkinoimaan osakkeitaan maaseudun suomenmielisille lääkäreille ja apteekkareille.

Osakeanti pelasti yhtiön. Yhtiön hittituote syntyi vuonna 1934, kun Orion toi markkinoille riisitaudilta suojaavan D-vitamiinivalmisteensa Vitolin. Se oli kampelan maksasta valmistettu ihmeaine, kalanmaksaöljy. Maku oli lapsista kamala, mutta Vitolista tuli silti vuosikymmeniksi Orionin myydyin tuote. 1950-luvulla Orion toi markkinoille Vitol-pastillit ja Vitol-suklaan. Sitten Vitol-tipat keksittiin pakata liivatekuoreen. Vitol-helmet solahtivat lasten kurkusta alas, ja pahanmakuinen öljy vapautui vasta vatsalaukussa.

Lopulta neuvolat ja D-vitamiini nitistivät riisitaudin. Vuonna 1962 riisitautioireita oli Helsingissä enää seitsemällä prosentilla lapsista.

Arkkiatri Arvo Ylppö ehti 104-vuotisen elämänsä aikana nähdä Suomen nousun kehitysmaasta hyvinvointivaltioksi. Orionin luottamustehtävissä hän oli mukana 83-vuotiaaksi. Orionin kasvu teki Ylpöstä miljonäärin, ja Ylpön jälkeläiset kuuluvat edelleen yhtiön suuromistajiin.

Vuonna 1995 Orion listautui Helsingin pörssiin. Lääkärit ovat pysyneet mukana yhtiössä. HS selvitti vuonna 2017, että Orionilla on yli kaksituhatta lääkäriomistajaa. Heidän omistuksensa arvo oli tuolloin yli 300 miljoonaa, joka on 12 prosenttia kaikkien tiedettyjen henkilöomistajien Orion-potista.

Päälähde: Antti Parpola ja Timo Joutsivuo: Hyvinvointia rakentamassa – Orionin vuosisata.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Arvo Ylppö
 • Jaakko Lyytinen
Luetuimmat - Kuukausiliite

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  4. 4

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  5. 5

   Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epäsäännöllisiä verbejä 70 euron tuntihintaan – maailmalla miljardiluokkaan paisunut yksityisopetusbisnes on rantautumassa Suomeenkin

  6. 6

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hietaniemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turvamiehiä karkuun

  7. 7

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  8. 8

   Lukittu mökkitie voi maksaa ihmishengen – pelastus­viranomaisten kulkua ei tule estää

  9. 9

   Tee päivän terveysteko ja nauti hitaasta lounaasta – Ruuan kunnollinen pureskelu on avain hyvinvointiin

  10. 10

   Anttilan konkurssin jäljiltä saataviaan kaipaa edelleen 1 500 kuluttajaa, sadat jäämässä ilman rahojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  3. 3

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  4. 4

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   ”Menetin 25 Facebook-kaveria, kun sanoin sen” – Ruotsidemokraateille vyöryy ääniä Ruotsin ”ruostevyöhykkeeltä”, mutta kun Pär Åhrlin kertoi yhden niistä olevan hänen, kaverit kaikkosivat

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  8. 8

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  8. 8

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää