Rakennuttaja Oskari Vilamon jättiasunto Etu-Töölössä sai välimerellisen sisustuksen

Oskari Vilamo rakensi 1920- ja 1930-luvuilla Helsinkiin kymmeniä taloja. Nyt hänen vanhassa kodissaan vallitsee eteläeurooppalainen koreus.

Hämmentävä! Hämmästyttävä!
Upea! Uskalias!
Charlotta Vilamon perheen koti herättää tosiaankin tunteita.

”Monen meillä vierailevan on vaikea nauttia tällaisesta miljööstä, koska sisustus ei ole virtaviivainen ja täällä on liikaa kaikkea. Mutta minusta tämä on juuri siksi mielenkiintoinen.”

Ensin Vilamo ajatteli pitävänsä asunnon valkoisena. Kymmenessä vuodessa sisustus on kuitenkin mennyt vähän toiseen suuntaan.

”Kodin julkisemmat tilat ovat tällaista hullunkurista värien ja kuosien tanssia.”

Sisustuksen koreografian hän on luonut suurilla kattokruunuilla, valtavilla tekokukka-asetelmilla, täytetyillä eläimillä, höyhenillä, taljoilla, lasikuvuilla, ruseteilla, risteillä, paljeteilla, strasseilla, kimalteilla ja kynttilöillä.

”Olen ihastunut jokaiseen täällä olevaan esineeseen. Ei ole väliä, onko se arvokasta antiikkia vai halpaa romua, kunhan esine puhuttelee minua.”

Vilamo tekee visualistin töitä, mutta oman kotinsa sisustukseen hän ei suhtaudu turhan vakavasti. ”Välillä kun katson, mitä olen saanut aikaiseksi, minua itseänikin naurattaa.”

Charlotta Vilamon miehen isoisän isä Oskari Vilamo oli briljantti liikemies. Hän oli rakennusurakoitsija ja Lemminkäinen oy:n hallituksen puheenjohtaja ja merkittävä omistaja. Rakennusliike Oskari Vilamo rakensi 1920-luvulla monta asuintaloa Etu-Töölöön ja myöhemmin muita suuria rakennuksia, kuten taiteilijakoti Lallukan, Postitalon, Mehiläisen sairaalan ja Lastenlinnan.

1920-luvulla valmistui tämäkin kerrostalo Eduskuntatalon naapuriin. Charlotan kuusivuotias Enzo-poika on jo viidennen polven Vilamo tässä talossa.

Asunto on suuri, suorastaan grandioosi, ja rakennusurakoitsijan oma koti tehtiin tietenkin viimeisen päälle. Asunnon eteiseen tehtiin hienostuneet puupaneelit, ja ovia koristavat talon tyyliin sopivat art deco -henkiset puuleikkaukset.


Astuessaan ensi kerran asuntoon Charlotta Vilamo ajatteli, että olohuone ja ruokasali ovat kuin tanssiaissali. Ehkä siksi hän sisusti huoneiston niin, että siellä näyttää olevan menossa ikuiset juhlat.

Asunnossa jo Oskari Vilamon aikaan ollut ruokapöytä on erityinen nähtävyys: vähän kuin kimalteleva ja ylenpalttisesti kuorrutettu marenkitorttu. Pöydän koristelut vaihtuvat emännän inspiraatioiden mukaan. Viuhkojen, joulukuusen koristeiden ja ilmapallojen lisäksi pöytään on joskus katettu myös pieniä käsilaukkuja, kengät tai täytetty metso.

”Tykkään vähän šokeerata. Yksi vieraani sanoi kerran, että hänestä on ihanaa, kun ei voi pöytään istuessaan arvata, millainen kattaus on. Ja voiko lautaselta syödä, vai onko se tällä kertaa osa somistusta.”

Ruokaa emäntä ei vierailleen laita. ”En osaa kokata, mutta tykkään kyllä syödä.”

Sen sijaan isäntä, it-alalla toimiva Lauri Vilamo, on taitava ruuanlaittaja. Häntä varten kotiin tehtiin selkeä ja käytännöllinen keittiö.

”Myös kylpyhuone on moderni, vaikka sisustuksella onkin luotu rakentamisajan­kohdan eli 1920-luvun tunnelmaa.”


Koska koti on Vilamon luovuuden leikkipaikka, hän muuttaa sille tuulelle sattuessaan asunnon sisustusta ja järjestystä hetkessä.

”Saatan aloittaa yhdestä simpukasta, josta kasvaa merellinen maisema ruokapöydän keskuskoristeeksi.”

Tuliaisten tuominen Vilamon kotiin on kuitenkin haastavaa.

”Moni sanoo minulle, ettei sulle voi tuoda mitään, kun sulla on jo koko maailma.”

Ei sentään.

”Olin hirveän otettu, kun tuttavamme toivat kukkien sijasta pallokalakokoelman. He tajusivat, kuka minä olen.”

Nyt yksi pallokaloista kruunaa olohuoneen sivupöydän koristelun. Päähänsä pallokala on saanut pienen tiaran.

Mutta miksi Vilamo sisustaa kotiaan ylenpalttisella tyylillä?

”En itsekään ihan tiedä, mutta ihannoin italialaisten eleganttia runsautta ja arjen ylellisyyden tuntua. Firenzen rakennusten kauniita portteja, kirkoissa lasikupujen alle aseteltuja pieniä madonnia ja kukkia.”

Vilamo opiskeli nuorena muotisuunnittelua Firenzessä, ja hän uskoo eläneensä siellä edellisessä elämässään.

”Olen vanha sielu, ja todennäköisesti olen elänyt 1700-luvulla Medicien mahtisuvun upeissa tanssisaleissa.”

Vilamo on tehnyt töitä vaatealalla, mutta yhä enemmän häntä kiinnostaa muiden ihmisten juhlien stailaaminen, näyteikkunoiden suunnitteleminen ja kotien sisustaminen.

”Vaikka kotimme näyttää tältä, asiakkaille teen heidän näköisensä sisustukset.”

Eikä omakaan koti ole enää ihan sellainen, jollaiseksi Vilamo sen suunnitteli.

”Kun poikani Enzo syntyi, rakensin hänelle 1800-luvun maailman. Enzo nukkui pitsihattu päässään 1800-luvun italialaisessa rautakehdossa, jossa oli silkkiverhot.”

Nyt poika on sisustanut itse huoneensa.

”Sinne ovat tulleet Legot, Darth Vader -naamiot, -viitat ja -valomiekat”, Charlotta Vilamo sanoo ja nauraa.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  4. 4

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  5. 5

   Ravintolaan unohtui Helsingin Maunulassa reppu, jossa oli käsiase ja satoja lääketabletteja – poliisi väijytti reppua hakemaan tulleen kaksikon

  6. 6

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  7. 7

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  8. 8

   Kilpisjärvelle satoi ensilumi – loppuviikolla lunta luvassa muuallekin

  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää