Rakennuttaja Oskari Vilamon jättiasunto Etu-Töölössä sai välimerellisen sisustuksen

Oskari Vilamo rakensi 1920- ja 1930-luvuilla Helsinkiin kymmeniä taloja. Nyt hänen vanhassa kodissaan vallitsee eteläeurooppalainen koreus.

Hämmentävä! Hämmästyttävä!
Upea! Uskalias!
Charlotta Vilamon perheen koti herättää tosiaankin tunteita.

”Monen meillä vierailevan on vaikea nauttia tällaisesta miljööstä, koska sisustus ei ole virtaviivainen ja täällä on liikaa kaikkea. Mutta minusta tämä on juuri siksi mielenkiintoinen.”

Ensin Vilamo ajatteli pitävänsä asunnon valkoisena. Kymmenessä vuodessa sisustus on kuitenkin mennyt vähän toiseen suuntaan.

”Kodin julkisemmat tilat ovat tällaista hullunkurista värien ja kuosien tanssia.”

Sisustuksen koreografian hän on luonut suurilla kattokruunuilla, valtavilla tekokukka-asetelmilla, täytetyillä eläimillä, höyhenillä, taljoilla, lasikuvuilla, ruseteilla, risteillä, paljeteilla, strasseilla, kimalteilla ja kynttilöillä.

”Olen ihastunut jokaiseen täällä olevaan esineeseen. Ei ole väliä, onko se arvokasta antiikkia vai halpaa romua, kunhan esine puhuttelee minua.”

Vilamo tekee visualistin töitä, mutta oman kotinsa sisustukseen hän ei suhtaudu turhan vakavasti. ”Välillä kun katson, mitä olen saanut aikaiseksi, minua itseänikin naurattaa.”

Charlotta Vilamon miehen isoisän isä Oskari Vilamo oli briljantti liikemies. Hän oli rakennusurakoitsija ja Lemminkäinen oy:n hallituksen puheenjohtaja ja merkittävä omistaja. Rakennusliike Oskari Vilamo rakensi 1920-luvulla monta asuintaloa Etu-Töölöön ja myöhemmin muita suuria rakennuksia, kuten taiteilijakoti Lallukan, Postitalon, Mehiläisen sairaalan ja Lastenlinnan.

1920-luvulla valmistui tämäkin kerrostalo Eduskuntatalon naapuriin. Charlotan kuusivuotias Enzo-poika on jo viidennen polven Vilamo tässä talossa.

Asunto on suuri, suorastaan grandioosi, ja rakennusurakoitsijan oma koti tehtiin tietenkin viimeisen päälle. Asunnon eteiseen tehtiin hienostuneet puupaneelit, ja ovia koristavat talon tyyliin sopivat art deco -henkiset puuleikkaukset.


Astuessaan ensi kerran asuntoon Charlotta Vilamo ajatteli, että olohuone ja ruokasali ovat kuin tanssiaissali. Ehkä siksi hän sisusti huoneiston niin, että siellä näyttää olevan menossa ikuiset juhlat.

Asunnossa jo Oskari Vilamon aikaan ollut ruokapöytä on erityinen nähtävyys: vähän kuin kimalteleva ja ylenpalttisesti kuorrutettu marenkitorttu. Pöydän koristelut vaihtuvat emännän inspiraatioiden mukaan. Viuhkojen, joulukuusen koristeiden ja ilmapallojen lisäksi pöytään on joskus katettu myös pieniä käsilaukkuja, kengät tai täytetty metso.

”Tykkään vähän šokeerata. Yksi vieraani sanoi kerran, että hänestä on ihanaa, kun ei voi pöytään istuessaan arvata, millainen kattaus on. Ja voiko lautaselta syödä, vai onko se tällä kertaa osa somistusta.”

Ruokaa emäntä ei vierailleen laita. ”En osaa kokata, mutta tykkään kyllä syödä.”

Sen sijaan isäntä, it-alalla toimiva Lauri Vilamo, on taitava ruuanlaittaja. Häntä varten kotiin tehtiin selkeä ja käytännöllinen keittiö.

”Myös kylpyhuone on moderni, vaikka sisustuksella onkin luotu rakentamisajan­kohdan eli 1920-luvun tunnelmaa.”


Koska koti on Vilamon luovuuden leikkipaikka, hän muuttaa sille tuulelle sattuessaan asunnon sisustusta ja järjestystä hetkessä.

”Saatan aloittaa yhdestä simpukasta, josta kasvaa merellinen maisema ruokapöydän keskuskoristeeksi.”

Tuliaisten tuominen Vilamon kotiin on kuitenkin haastavaa.

”Moni sanoo minulle, ettei sulle voi tuoda mitään, kun sulla on jo koko maailma.”

Ei sentään.

”Olin hirveän otettu, kun tuttavamme toivat kukkien sijasta pallokalakokoelman. He tajusivat, kuka minä olen.”

Nyt yksi pallokaloista kruunaa olohuoneen sivupöydän koristelun. Päähänsä pallokala on saanut pienen tiaran.

Mutta miksi Vilamo sisustaa kotiaan ylenpalttisella tyylillä?

”En itsekään ihan tiedä, mutta ihannoin italialaisten eleganttia runsautta ja arjen ylellisyyden tuntua. Firenzen rakennusten kauniita portteja, kirkoissa lasikupujen alle aseteltuja pieniä madonnia ja kukkia.”

Vilamo opiskeli nuorena muotisuunnittelua Firenzessä, ja hän uskoo eläneensä siellä edellisessä elämässään.

”Olen vanha sielu, ja todennäköisesti olen elänyt 1700-luvulla Medicien mahtisuvun upeissa tanssisaleissa.”

Vilamo on tehnyt töitä vaatealalla, mutta yhä enemmän häntä kiinnostaa muiden ihmisten juhlien stailaaminen, näyteikkunoiden suunnitteleminen ja kotien sisustaminen.

”Vaikka kotimme näyttää tältä, asiakkaille teen heidän näköisensä sisustukset.”

Eikä omakaan koti ole enää ihan sellainen, jollaiseksi Vilamo sen suunnitteli.

”Kun poikani Enzo syntyi, rakensin hänelle 1800-luvun maailman. Enzo nukkui pitsihattu päässään 1800-luvun italialaisessa rautakehdossa, jossa oli silkkiverhot.”

Nyt poika on sisustanut itse huoneensa.

”Sinne ovat tulleet Legot, Darth Vader -naamiot, -viitat ja -valomiekat”, Charlotta Vilamo sanoo ja nauraa.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  4. 4

   Pääsykoehuijaus järkytti Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin: ”Valtavan mittaluokan huijaus, hiuksia nostattava tapaus”

  5. 5

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  8. 8

   ”Älä murehdi kulta, kyllä me vielä joskus ulos löydetään” – Kalasataman uuden kauppakeskuksen labyrinttimaisuus lietsoi somen vitsiniekat hurmokseen

  9. 9

   HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla

  10. 10

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  6. 6

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pääsykoehuijaus järkytti Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin: ”Valtavan mittaluokan huijaus, hiuksia nostattava tapaus”
  3. HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla
  4. Raaseporin tasoristeys­turmasta ei nosteta syytettä – Kuorma-autoa kuljettanut varus­mies ei voinut nähdä lähestyvää junaa
  5. Hovioikeus piti asianajaja Heikki Lampelan erottamisen voimassa – taustalla tuomio naisystävän pahoinpitelystä
  6. Selittämätöntä vandalismia Espoossa: Joku murtautuu valokeskuksiin ja sammuttelee katuvaloja laajoilta alueilta – ”Tältä näyttää typeryys, itsekkyys ja piittaamattomuus”
  7. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  8. Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää
  9. Naisen epäillään valmistelleen perheensä surmaamista Pohjois-Karjalassa – suunnitteli tuli­palon sytyttämistä perheen yhteisessä kodissa
  10. Tunti sitten
  11. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  12. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  13. Näytä lisää