Kuukausiliite

Lordi Ameria ostamassa

Kaksikymmentä vuotta sitten suomalaiselle monialayritykselle ilmaantui salaperäinen ostaja.

Kaukaa katsoen voisi kuvitella, että yrityksissä vakavamieliset ihmiset tekevät harkittuja ja järkeviä päätöksiä. Niinhän sitä luulisi.

Maanantaina 2. kesäkuuta 1997 Amer lähetti pörssitiedotteen. Se kertoi, että yhtiön K-osakkeista on tehty ostotarjous. Ostaja oli brittiläinen Jonathan Bryan Guinness eli lordi Moyne.

Myyjinä olivat Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta, Ekonomiliitto, Tekniikan akateemiset sekä Maa- ja vesitekniikan tuki. Nämä järjestöt olivat perustaneet Amerin vuonna 1950. Silloin sen nimi oli Amer-Tupakka.

Amerilla oli Tuusulassa tupakkatehdas, jossa valmistettiin legendaarista Boston-tupakkaa. Sitä keuhkoissa kirvelevää Bostonia, josta Juice Leskinen lauloi Marilyn-kappaleessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amerin perustajien K-osakkeilla oli enemmän äänivaltaa kuin muilla osakkeilla. Siksi lordi Moyne ne K-osakkeet halusikin. Niillä hän saisi vallan yhtiössä.

Amer on kiehtova yritys. Monilla yhtiöillä on rönsyjä – pääbisneksen sivussa aivan toisella alalla toimivia yrityksiä. Amer on aina ollut pelkkää rönsyä. Tupakkatehtaan rinnalle se osti 1970-luvun alussa kalenteri- ja kirjankustantaja Weilin & Göösin. Sittemmin siitä tuli laivanvarustaja, autojen maahantuoja ja kasvuturpeen jalostaja. Hetken Amer omisti Marimekonkin.

Kaappauksen aikaan toimialat olivat urheiluvälineet, autokauppa ja tupakka. Se myi Suomessa Marlboroa, Belmontia ja LM-savukkeita.

Osto-operaatio eteni vauhdikkaasti.

Lordi Moynen edustajat, uusiseelantilainen Lindsay Smallbone ja ruotsalainen Thomas Jisander, kertoivat maksavansa K-osakkeista noin 2,5-kertaisen hinnan päivän kurssiin nähden eli yhteensä 301 miljoonaa markkaa, nykyrahassa lähes 70 miljoonaa euroa.

Omistajat sanoivat saman tien joo – ja tekivät kaupasta aiesopimuksen. Vaikka eivät edes tienneet, kenen kanssa neuvottelivat.

Tekniikan akateemisten toiminnanjohtaja Heikki Kauppi kertoi jälkikäteen lehtihaastattelussa, että hänen luokseen saapunut ostaja oli nimeltään Smallbone – mutta toisen neuvottelijan nimeä hän ei tullut kysyneeksi.

Ekonomiliiton Markku von Hertzen ei ilmeisesti tiennyt kummankaan neuvottelijan nimeä. He olivat kuulemma esittäytyneet niin nopeasti, ettei hän ei saanut nimistä selvää.

Mutta olihan ostaja sentään lordi!

Viestimet ryhtyivät kilvan kaivamaan salaperäisestä lordista tietoja – ja löytyihän niitä. Selvisi, ettei kyseessä ollut ihan peruslordi.

Lordi Moyne oli toki opiskellut Etonissa ja Oxfordissa. Hän oli Guinnessin olutsukua, mutta vuonna 1997 hän ei ollut enää missään tekemisissä olutyhtiön kanssa, sillä suvun omistus oli huvennut.

Rahaa lordi Moynella ei ihmeemmin ollut. Työuransa hän oli tehnyt toimittajana ja pankkivirkailijana.

Poliittisilta näkemyksiltään lordi oli rapsakka.

Hän kannatti kuolemanrangaistusta. Hän oli esittänyt, että murhaajien selleihin pitäisi jakaa partakoneenteriä, jotta he voisivat itse päättää päivänsä. Hän kuului oikeistolaisena pidettyyn maanantaikerhoon, joka puolusti luokkayhteiskuntaa ja vastusti maahanmuuttoa.

Lordi Moyne oli naimisissa, mutta sen lisäksi hänellä oli 25 vuotta kestänyt suhde Shoe Taylor -nimiseen naiseen. Shoe Taylor oli 1960-lukulainen hippi, joka kierteli paljain jaloin ympäri maailmaa.

Lordi Moyne kirjoitti rakastajattarestaan
The Odyssey of a Sixties -nimisen kirjan kuultuaan, että eräs brittilehti aikoi paljastaa salasuhteen.

Ja sitten 2. kesäkuuta 1997 lordi Moyne saapui Suomeen tiedotustilaisuuteen. 67-vuotiaalla Moynella oli pitkät harmaat hiukset. Hän kertoi kauniilla brittiaksentillaan, miten vahvasti hän on sitoutunut Amerin kehittämiseen. Kuulijoita kuitenkin ihmetytti, että lordi Moyne ei vaikuttanut juurikaan tuntevan Ameria. Hän ei esimerkiksi tiennyt, että Atomic on yksi Amerin suksibrändeistä.

Amerin hallitus huolestui ja palkkasi lontoolaisen lakiasiaintoimiston selvittämään lordi Moynen taustoja. Löytyi kaikenlaista.

Kesäkuun lopussa K-osakkaat ilmoittivat, että eivät haluakaan myydä.

Lordi Moyne ei saanut Ameria, mikä oli yhtiön onni. Aiemmin keväällä lordi Moyne oli kavereineen ostanut Ruotsista Trustor-sijoitusyhtiön. Saatuaan vallan he olivat tyhjentäneet yhtiön ja siirtäneet rahat omille tileilleen veroparatiiseihin.

Saman he olisivat tehneet Amerissakin.

Lordi Moyne ja kumppanit joutuivat Trustorista Ruotsissa oikeuteen, mutta ainoastaan Thomas Jisander sai tuomion.

Amer luopui tupakasta vuonna 2004 ja keskittyy nykyisin ainoastaan urheiluvälineisiin. Yhtiön nimi on nyt Amer Sports.

Sen tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa Wilson, Suunto, Salomon ja Peak Performance, jonka Amer osti viime keväänä. Helsingin pörssiin listatun konsernin liikevaihto oli vuonna 2017 lähes 2,7 miljardia euroa ja liiketulos 215 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Yrityksiä
 • Amer Sports
 • Marko Junkkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  8. 8

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  9. 9

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää