Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kuukausiliite    |   Yrityksiä, osa 7: Lassila & Tikanoja

Ei saa juoda viinaa, unohtakaa paikalliset naiset! opasti Lassila & Tikanoja idänkauppamiehiään

Nylonpaitojen, leninkien ja pukujen vienti Neuvostoliittoon kasvatti Lassila & Tikanojasta merkittävän vaatefirman.

Portti itään avautui Leningradin kautta. Lassila & Tikanojan vientimiehet matkustivat tapaamaan kulutustavaroiden rajakauppaa hoitaneen Lenfintorgin edustajia vuonna 1963. Neuvostoliitossa oli kova pula kulutustavaroista, kuten puvuista, paidoista ja kengistä, joten Lassila & Tikanojan ensimmäinen vientierä koostui niistä.

Idänkaupan avainkäsite oli bilateraalinen clearing-kauppa, kahdenvälinen vaihtokauppa, jossa ei liikuteltu valuuttoja vaan tavaraa. Tuonnin ja viennin piti olla yhtä suuria. Suomi vei Neuvostoliittoon esimerkiksi vaatteita ja toi vastineeksi enimmäkseen raakaöljyä – tai sitten jotain muuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Loppuvuodesta 1964 Lassila & Tikanojan vaatetehdas Tiklas sai Neuvostoliitosta jätti­tilauksen: 100 000 nylonpaitaa. Vastineeksi tarjottiin sementtiä, mutta lopulta Suomeen tuotiin vaihtokaupassa vaunu­kaupalla froteepyyhkeitä ja pellavalakanoita.

Leningradin kautta Lassila & Tikanoja pääsi ensimmäisenä suomalaisena valmisvaatettajana Moskovan markkinoille. Se oli merkittävä läpimurto, joten törttöilyyn ei ollut varaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Martti Laitinen laati alaisilleen tiukan etiketin:

1. Ei puhuta politiikasta. 2. Ei juoda viinaa – juokaa ne kesämökillä. 3. Ei saa vaihtaa pimeästi valuuttaa. 4. Ei saa myydä mitään eikä ostaa mitään. Ainoa tehtävämme on hoitaa firman myynti­asioita. 5. Paikalliset naiset, ne unohtakaa kokonaan! 6. Jos joku näissä töppää, matka jää aina viimeiseksi.

Moskovassa kuri oli tarpeen. Kutsu neuvotteluihin saattoi tulla yöllä. Toisinaan Tiklaksen vientimiehet odottelivat kutsua hotellissa neljän päivän ajan. Heillä oli mukanaan kaksi matkalaukkua, jotka olivat täynnä näytevaatteita: leninkejä, pukuja, takkeja, paitoja.

Tiklaksen joukko oli huolella valittu. Karjalaistaustainen Erkki Hakamies oli sutki kauppamies, joka ei paljastanut venäjän tai­toaan vastapuolelle. Vaasan oopperassakin esiintynyt Esa Uusitalo saattoi kajauttaa illallisella italialaisen kansanlaulun kauniilla tenorillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kauppa alkoi vetää niin, että sitä rajoitti lähinnä tuotantokapasiteetti. Vuonna 1966 toimitukset nelinkertaistuivat. Lassila & Tikan­ojan tehtailta rahdattiin Neuvostoliittoon muun muassa 500 000 paitaa, 30 000 puseroa ja 50 000 paria Topman-kenkiä. Jalkineita myytiin berjozka-valuuttamyymälöissä, joissa kävivät hallintoeliitti ja turistit.

Lassila & Tikanoja oli perustettu vuonna 1905, kun Jooseppi (Josef) Lassila ja Frithjof Tikanoja olivat avanneet tukkukaupan Vaasassa. Tuotesortimenttiin kuului kaikenlaista saippuasta makeisiin ja kankaista silakkaan.

Lassila & Tikanoja laajensi vähitellen toimi­alaansa tekstiileihin. Yhtiön piti vaatettaa Suomen joukkue Helsingin olympialaisiin vuonna 1940. Sitä varten luotiin pukumerkki Stadion, mutta kisat peruttiin maailmansodan takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Idänkaupan ja kasvun vuodet alkoivat 1960-luvulla. Tiklaksesta tuli yhtiön tärkein osa. Vielä 1980-luvun alussa Lassila & Tikanoja oli käytännössä puhtaasti tevake- eli tekstiili-, vaatetus- ja kenkäyritys, mutta vuosikymmenen aikana yhtiö muuttui merkittävästi.

Vuonna 1982 Lassila & Tikanoja osti nakkilalaisen J. W. Suominen oy:n. Kokoomusjohtaja Ilkka Suomisen isoisän perustama yritys valmisti kuitukankaita ja vanuja. Vuonna 1988 Lassila & Tikanoja osti puolestaan Amerplastin, joka valmisti muovituotteita. Ja keväällä 1989 Lassila & Tikanoja osti siivousalan yrityksen, Säkkivälineen. Tiklas oli jo ajautunut raskaasti tappiolliseksi, samoin Topman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1990 loppui clearing-kauppa, ja vuonna 1991 hajosi Neuvostoliitto. Lassila & Tikanoja myi enemmistön Tiklaksesta Teks-Investille. Vuonna 1995 Lassila & Tikanoja luopui lopullisesti vaateteollisuudesta ja siirtyi lähes kokonaan ympäristöhuoltobisnekseen.

Se oli jälleen onnistunut muodonmuutos kahden miehen tukkukauppana aloittaneelta yhtiöltä, joka listautui Helsingin pörssiin jo vuonna 1961. Jätehuolto ja kierrätysbisnes kasvattivat Lassila & Tikanojan liikevaihdon viime vuonna 710 miljoonaan euroon. Yhtiön palkkalistoilla oli 8 700 henkilöä.

Lähteet: Anu Koskivirta: Tarina arjesta –Lassila & Tikanoja 1905–2005; HS:n arkisto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrityksiä
 • Yrityshistoria
 • Idänkauppa
 • Jaakko Lyytinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  2. 2

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  8. 8

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  9. 9

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  10. 10

   Suomessa riidellään siitä, saako natsiliput kieltää – Saksassa natsisymbolien kielto on niin tiukka, että Hitler-viiksetkin oli kielletty viime elokuuhun asti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi
  3. Vakituisten työpaikkojen väheneminen taidealoilla huolettaa ohjaaja Maarit Ruikkaa – hän itse vaihtoi alaa 30-vuotiaana ja työskentelee nyt Teatterikorkeakoulun dekaanina
  4. Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla
  5. Suomen sisällissodan jälkipyykkiä on edelleen syytä pöyhiä
  6. Nämä juomat saivat täydet viisi tähteä HS:n testeissä vuonna 2018 – viinien lisäksi hurmasivat oluet, lonkerot ja kotimainen kuohujuoma ilman alkoholia Tilaajille
  7. Kun savusumu valtaa Katowicen, Patryk Białas pukee ylleen hengityssuojan – Ilmansaasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  8. Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista
  9. Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen
  10. Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta Tilaajille
  11. Suomessa riidellään siitä, saako natsiliput kieltää – Saksassa natsisymbolien kielto on niin tiukka, että Hitler-viiksetkin oli kielletty viime elokuuhun asti
  12. Näytä lisää