Missä ne 32 000 ovat nyt?

Vuonna 2015 Suomeen tuli ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Kuinka moni heistä on saanut jäädä Suomeen?

Julkaistu: , Päivitetty:

Kolme ja puoli vuotta sitten syksyllä Euroopassa oli epätavalliset ajat. Ennennäkemättömän suuri joukko turvapaikanhakijoita saapui muutaman kuukauden aikana Eurooppaan. Useimmat olivat lähtöisin konfliktimaista Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. He tulivat pääasiassa Turkin kautta meren yli Kreikkaan ja sieltä maitse Länsi-Balkanin kautta pidemmälle Eurooppaan.

Suomeenkin asti turvapaikanhakijoita tuli ennätysmäärä, runsaat 32 000 ihmistä:


Se oli poikkeuksellista, sillä siihen asti 2000-luvulla turvapaikanhakijoita oli tullut Suomeen verrattain vähän, yleensä noin kolme neljä tuhatta vuodessa.

Syksyllä 2015 Suomeen tulleissa ylivoimaisesti eniten oli irakilaisia: 20484. Muut suuremmat ryhmät olivat afganistanilaiset, somalialaiset ja syyrialaiset.

Ennätysluvusta 32 000 puhutaan Suomessa edelleen. Mutta kuinka moni heistä lopulta on saanut jäädä Suomeen?

Maahanmuuttovirastossa hakemusvyöry aiheutti ruuhkan. Hakemusten käsittelijöitä palkattiin lisää – pian heitä oli seitsemän kertaa enemmän kuin syksyllä 2015. Käsittelyurakka saatiin valmiiksi lopulta vasta kolme vuotta myöhemmin eli viime vuoden syksyllä. Silloin viimeinenkin vuonna 2015 turvapaikkaa hakenut ihminen sai maahanmuuttovirastolta ensimmäisen päätöksen asiassaan.

Maahanmuuttovirasto ajoi Kuukausiliitteen pyynnöstä tilaston tehdyistä päätöksistä. Nyt siis tiedetään ensi kertaa, miten tälle paljon puhutulle turvapaikanhakijajoukolle kävi.

Tilastosta selviää, että turvapaikanhakijoista karsiutui pois huomattava osa saman tien jo syksyn 2015 aikana:


  

Tässä joukossa oli ihmisiä, jotka olivat tulleet väärien huhujen perässä. Suomessa he huomasivat, että ei täältä olekaan helppo saada turvapaikkaa. Moni lähti nopeasti pois, ja heidän hakemuksensa raukesivat. Kaikkiaan vuoden 2015 turvapaikkahakemuksista raukesi 6 473 eli noin joka viides. Valtaosa heistä oli irakilaisia.

Muista lainvoimaisista ratkaisuista suurin ryhmä ovat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet:


Sen sijaan turvapaikan sai 5 677 ihmistä. Se on vain 17 prosenttia vuoden 2015 ennätyksellisestä hakijamäärästä. Vajaa jäähallillinen ihmisiä. Lisäksi Suomeen on saanut tilapäisesti jäädä ihmisiä, joille annettiin määräaikainen oleskelulupa esimerkiksi humanitäärisen tai toissijaisen suojelun perusteella:
Edellä mainitut ovat siis ihmisiä, joiden asia on lainvoimaisesti ratkaistu. Osalla vuoden 2015 hakijoista prosessi kuitenkin jatkuu.

Jotkut kielteisen päätöksen ovat valittaneet hallinto-oikeuteen ja osa edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lisäksi runsaat kaksi vuotta sitten alkoi uusi ilmiö: vuonna 2015 tulleiden uusintahakemukset. Se tarkoitti, että lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneet ihmiset uusivat hakemuksensa uusin tai täydennetyin perustein. Yleisiä perusteita olivat, että hakija on kääntynyt kristinuskoon tai kuuluu seksuaalivähemmistöön. Uusintahakemuksia tuli maahanmuuttovirastolle vuosina 2017 ja 2018 yhteensä 3 997, suurin osa irakilaisilta.

Kaikkiaan vuonna 2015 jätetyistä hakemuksista on vireillä hallinto-oikeuksissa tai maahanmuuttovirastossa vielä 5904 tapausta:


”Olemme laskeneet, että vielä vuonna 2020 teemme päätöksiä ihmisistä, jotka ovat tulleet Suomeen vuonna 2015”, sanoo maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Mutta missä vuoden 2015 turvapaikanhakijat oleskelevat nyt? Se ei suoraan selviä tilastoista. Tilannetta voi kuitenkin arvioida viranomaislukujen ja asiantuntijanäkemysten avulla. Alla oleva arvion pohjana ovat maahanmuuttoviraston, poliisin, vastaanottokeskusten ja kansainvälisen siirtolaisuusinstituutin IOM:n tilastoja ja asiantuntijoiden lausuntoja.

Lähtötilanne oli siis runsaat 32 000 turvapaikanhakijaa vuonna 2015.

Heistä Suomessa on luvallisesti edelleen vajaat puolet, noin 15 600 ihmistä. Lukuun kuuluvat oleskeluluvan saaneet (9 200) ja ne, joiden asia on yhä vireillä (5 904). Lisäksi poliisin jonossa palautusta odottaa noin 500 kielteisen päätöksen saanutta ihmistä.

Suomesta on melko varmasti lähtenyt arviolta ainakin 12 500 ihmistä. Joukkoon on laskettu rauenneet hakemukset (6 437) ja lähes saman kokoinen joukko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, jotka ovat poistuneet tai poistettu maasta. Näistä vapaaehtoisesti kotimaihinsa on palannut 4184 ihmistä IOM:n avustuksella kolmen viime vuoden aikana. Lisäksi poliisi on poistanut maasta arviolta 2 000 kielteisen päätöksen saanutta.

Sitten on vielä yksi ryhmä: he joiden olinpaikkaa ei tiedetä. Tällaisia ihmisiä on vuoden 2015 turvapaikanhakijoista karkeasti arvioiden runsaat 4 000. He ovat joko lähteneet Suomesta viranomaisille ilmoittamatta tai jääneet maahan elämään ilman lupaa, eli paperittomana.

Aiemmin selvityksissä on huomattu, että yli 40 prosenttia Suomessa kadonneista turvapaikanhakijoista on päätynyt viranomaisten tietoon muissa Euroopan maissa. Todennäköisesti Suomesta lähteneiden osuus on kuitenkin suurempi.

Siitä, kuinka moni vuoden 2015 turvapaikanhakijoista elää nyt Suomessa paperittomana, on vain arvauksia. Ne vaihtelevat muutamasta sadasta pariin tuhanteen.

Lopputulema vuoden 2015 turvapaikanhakijoista selviää vasta lähivuosina.

Jotkut nyt Suomessa olevat voivat joutua vielä lähtemään. Edes turvapaikan saaneet eivät välttämättä saa jäädä Suomeen pysyvästi. Ensimmäinen oleskelulupa myönnetään aina määräajaksi, korkeintaan neljäksi vuodeksi. Eli ne, jotka saivat turvapaikan vuonna 2016, joutuvat hakemaan jatkolupaa ensi vuonna. Jos oleskeluluvan on saanut muulla perusteella, jatkoa on saattanut joutua jo hakemaan.

Vuoden 2015 jälkeen lakeja on kiristetty. Oleskelulupaa ei voi enää saada humanitäärisen suojelun perusteella ja toissijaisen suojelun ehtoja on tiukennettu. Kaikki jatkolupaa hakevat tuskin tulevat sitä saamaan.

Samaan aikaan näyttää siltä, että paperittomien määrä voi kasvaa. Se johtuu siitä, että kielteisen päätöksen saaneiden ihmisten palauttaminen pakolla Irakiin, Somaliaan ja Afganistaniin on vaikeaa puuttuvien tai puutteellisten sopimusten vuoksi.

Vuoden 2015 hakijoiden osalta tilanne koskee etenkin irakilaisia, koska heitä oli eniten. Irakin valtio kieltäytyy vastaanottamasta pakkopalautettavia.

Vuonna 2015 tulleista irakilaisista 3243:n asia on yhä vireillä hallinto-oikeuksissa tai vastaanottokeskuksissa. Heidän joukostaan tulee lisää kielteisen päätöksen saaneita. Jos he eivät lähde vapaaehtoisesti, eikä heitä pystytä palauttamaan, he saattavat jäädä Suomeen paperittomiksi. Tilanne voi tietenkin muuttua nopeastikin, jos pakkopalautukset Irakiin alkavat pyöriä paremmin.

Vuoden 2015 jälkeen turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa romahti.

Syyriassa, Afganistanissa ja Irakissa on edelleen levotonta, mutta Suomeen näistä maista ei nyt juurikaan tulla turvaa hakemaan. Yksi iso syy siihen, on, että vuonna 2015 useimpien käyttämä reitti Turkin, Kreikan ja Balkanin kautta ei ole enää auki. Monet EU-maat ovat myös kiristäneet rajatarkastuksiaan.

Suomeen tulee turvapaikanhakijoita nyt poikkeuksellisen vähän. Mutta vuonna 2015 tulleiden uusintahakemusten vuoksi kokonaismäärä näyttää suuremmalta. Viime vuonna jätettiin 4 548 turvapaikkahakemusta, mutta niistä puolet oli uusintahakemuksia. Uusia hakijoita oli vain 2 409. Toissa vuonna heitä oli vielä vähemmän.

”Uusien hakijoiden määrä on nyt koko 2000-luvun pienimpiä”, maahanmuuttoviraston Repo sanoo.

Grafiikan lähde Maahanmuuttovirasto, tilanne 20. tammikuuta 2019. Vuonna 2015 rekisteröitiin 32477 turvapaikkahakemusta. Grafiikassa on kuitenkin käytetty lukua 32761, joka on tilastoissa nyt näkyvä ratkaistujen ja vireillä olevien tapausten yhteismäärä. Pieni ero luvuissa johtuu tilastoteknisistä syistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  2. 2

   14-vuotiaan raiskannut tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen Oulussa

  3. 3

   Stam1na esiintyy Casino Helsingissä, HS näyttää keikan suorana tilaajilleen ja ilmaisen näyte­tilauksen ottajille alkaen kello 19

   Tilaajille
  4. 4

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  5. 5

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  6. 6

   Antti Rinne myönsi Ylen tentissä olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän syrjäytti Jutta Urpilaisen

  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Tutkimus: Tasa-arvo ei muuta sitä, mistä naiset ja miehet pitävät toisissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  2. 2

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  5. 5

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  8. 8

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  9. 9

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  10. 10

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää