Kuukausiliite    |   Muistokirjoitus

Ruokatoimittaja Mysi Lahtisella oli resepti elämään

Mysi Lahtinen kuoli 8. maaliskuuta 2019. Hänen reseptinsä jäivät elämään.

Ruokatoimittaja ja kirjailija Mysi Lahtinen nukkui rauhallisesti pois Helsingissä perjantaina 8. maaliskuuta 2019. Hän syntyi 29.1.1938 Lapualla ja sai nimen Pirkko Maria Mattila. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Seinäjoen tyttölyseosta vuonna 1959 ja muutti heti Helsinkiin.

Majuri Eino Mattilan ja kauppias Hilkka Mattilan tytär kävi Ateneumin pääsykokeissa. Hän vieraili pääsykoereissulla tuttavaperheessä, jossa keksittiin, keneltä kysyä Helsingissä töitä.

Jo seuraavana päivänä nuori esteetikko seisoi Armi Ratian edessä. Hän sai vastuulleen Marimekon tehtaan Myy C -nimisen yksikön. Kun johtaja Ratia huusi Pirkkoa paikalle, kaikki talon seitsemän Pirkkoa tulivat. Ratia hermostui ja nimesi heidät uudelleen. Myy C:n hoitaja sai nimen Mysiini. Mysiini lyheni Mysiksi, ja Pirkko vaihtoi lopulta virallisesti nimensä.

Hän piti Mysi-nimestä niin, että toivoi, ettei häntä myöhemmin Helsingin Sanomissa muuksi kutsuttaisi, ei jähmeästi sukunimellä.

Mysistä tuli osa Ratiaa ympäröivää suunnittelija- ja taiteilijayhteisöä. Hän oli itse Marityttö: luontaisesti kauneudentajuinen, kekseliäs ja täsmällinen. Hänestä huokui elämänilo.

Mysi tarttui toimiin ripeästi ja leikkisästi. 1960-luvulla hän oli Marimekon lasten- ja pikkutavaroiden myyntipäällikkö ja suunnitteli muun muassa Hanoi-kankaan. Hän opiskeli yliopistossa kansatiedettä ja arkeologiaa. Vuonna 1975 hän perusti Helsingin keskustan Vanhalle kauppakujalle Elli-nimisen lahjatavaraliikkeen, jossa hän myi 30 vuoden ajan postikortteja, nukkekodin kalusteita, itse tehtyjä paperikukkia – sellaista tavaraa, jota hänen äitinsä oli myynyt Seinäjoella omassa kaupassaan. Äiti kirjoitti lehtiin. Myös Mysistä tuli kirjoittaja.

Marimekosta jäi hänen elämäänsä muutakin kuin etunimi. Kun Marikylää suunnitteleva Ruusuvuoren toimisto kävi tutustumassa tehtaaseen, Mysi tapasi arkkitehtiylioppilas Reijo Lahtisen. Avioliitto kesti loppuelämän. Lahtiset ostivat Suomenlinnasta rapistuneen kauppiastalon ja kunnostivat kodin – juuri niin kekseliään ja satumaisen kuin he taisivat. Kodin jatke oli rannassa: purjevene S-30, Mariana. Lapset Johanna, Kustaa ja Jaakko kasvoivat saaressa ja merellä.

Jos Mysiltä kysyi, kuinka hän aloitti lähes 15-vuotisen työnsä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen ruokasivuilla, hän sanoi sen johtuvan naapuristaan. Lehden graafikko olikin puhunut toimituksessa runsaan ryytimaan vaalijasta, joka kertoi kitkiessään naapuruston lapsille ”noitajuttuja”. Mysi oli perehtynyt siihen, mihin yrttejä on ennen käytetty.

Mutta kun Mysi aloitti Kuukausiliitteessä vuonna 1986, toki hänet jo tiedettiin ruokatoimittajaksi, jolla oli erinomainen maku – joka ulottui myös kuviin. Mysi ”lavasti” kuvat niin, että siansorkilla oli pitsikaulukset ja kokilla kaalihattu.

Resepteissä Mysi välitti sukunsa perintöä: isoäidin kaalikääryleet, äidin lihapullat. Hän ei vältellyt kermaa ja voita. ”Jos oikein hirvittää, toisen purkin kohdalla voi panna silmät kiinni”, Mysi neuvoi.

Hän oli tarkka, että ainesosat olivat kaikkien saatavilla. Hän tarkisti soittamalla pikkupaikkakuntien ruokakauppoihin.

Mysi ei välittänyt ruokatrendeistä, mutta taisi luoda sellaisia. Kauppahallissa varauduttiin, kun Kuukausiliite ilmestyi. Kaupunkilaiset tekivät Mysin palstan mukaan ruokia. Mysi ei päässyt Stockmannin Herkun läpi ilman, että joku pysäytti.

Vuonna 1999 Mysi lopetti Kuukausiliitteen säännöllisen avustamisen – palatakseen vuodeksi 2017. Ensin joulun alla ilmestyi HS Kirjojen kirja Mysi kokkaa ja kertoo. Sitä kootessa toimituksessa heräsi toive, että Mysin reseptit olisivat taas myös lehden sivuilla. Grand old ladya ei haluttu kuitenkaan vaivata liikaa. Sain tehtäväkseni kirjoittaa tekstit, ja Mysi laittaisi ruuan.

Mutta kuinka kirjoittaa ihmisestä, joka itse on rakastettu ja palkittu sanankäyttäjä? Joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa ruuasta, yrteistä ja perinteistä? Kuinka kertoa raaka-aineista, joiden kuvailussa kokki itse on lyömätön. Mysin mielestä tilanne oli mutkaton.

Kun saavuin marraskuun aamuna hytisten Mysin keittiöön, hän nousi jakkaralle ja nosti keittiönkaapin päältä tölkin. Siinä maustui perheen jouluryyppy virolaisen anopin tapaan. Ylpeänä eteläpohjalaisena Mysi oli kaatanut hapankirsikoiden päälle Koskenkorvaa. Hän kaatoi lorauksen lämmikkeeksi.

Mysi kertoi muutamista periaatteistaan, noin ohimennen. Yksi on se, ettei hän arvostele muiden tekemää ruokaa. Siksi hän ei ollut suostunut tv:n kokkiohjelmien tuomaristoihin. Hän teki ruokaa välittääkseen, iloitakseen ja huolehtiakseen. Siitä hän kertoi tv-sarjassaan Kotona tehtyä (1998).

Ryytimaan kitkemisen hän mainitsi sujuvan joutuisimmin Juice Leskistä kuunnellen.

Hän oli käynyt kuuluisan pariisilaisen kokkikoulun Le Cordon Bleun peruskurssin, mutta siitä ei saanut tehdä numeroa.

Mysi oli matkustanut yli sadassa maassa, ja keittiössä oli monia tuliaisia. Hän sanoi, ettei matkusta tuodakseen reseptejä, sillä hän oli nimenomaan suomalaisen keittötaidon kirjaaja. Pyyntöön saada hänen resepteistään kasvisversiot hän suhtautui innolla.

Mysi osasi juhlia ja juhlistaa. Hän kirjoitti juhlaperinteistä. Hän ei silti ollut turhan juhlallinen. Mysin mukaan monista tiukoista paikoista selvisi kiroilemalla pitkään ja hartaasti.

Kaksi päivää ennen kuolemaansa Mysi soitti kotoaan. Hän kertoi pimeän talven jälkeen nauttineensa aivan poikkeuksellisella tavalla kevätauringosta. Hän kutsui keitolle – heti, kun kevään ensimmäiset nokkoset pilkistäisivät.

Tänä keväänä nokkoskeitot tehdään ilman Mysiä.

Mutta liedellä poriskoon. Hymyillen muistakaa: ”Nokkosella herkuttelu ei vaadi omaa puutarhaa. Naapurin tontilta voi luvan kanssa kerätä.” Ja lisäksi: ”Juuri maasta noustuaan nokkonen on niin hento ja viaton, ettei se osaa vielä polttaakaan.”

Näin kirjoitti Mysi.

Hänen nokkoskeitossaan on runsaasti nokkosia ja loraus kermaa, ja se maistuu ”sopivasti makealle, aavistuksen suolaiselle ja ihanasti herkulliselle nokkoselle”.

Taivaallinen sopankeittäjä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Ulkoministeri Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä epäillään vuonna 1967 syntynyttä miestä, poliisilla ei näyttöä teon suunnitelmallisuudesta

  3. 3

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  4. 4

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  5. 5

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  6. 6

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  7. 7

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  8. 8

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  9. 9

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  10. 10

   Saako Trumpin jatkokampanja nyt puhtia? Julkaistaanko Muellerin koko raportti? Kuusi kysymystä Venäjä-tutkinnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  5. 5

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää