Kuukausiliite

Näyttelijä Mi Grönlund jätti Helsingin teatterit ja löysi rauhan Hangosta

Hangossa kaikki on paremmin. Kahvikuppikin maksaa vain puolitoista euroa, jos tuntee kaupungin kätketyt pihakahvilat, kuten näyttelijä Mi Grönlund, 47, tuntee.

On kulunut viisi vuotta siitä, kun Grönlund vetäytyi Helsingin teatteripiireistä Hankoon. Vuonna 2014 hän irtisanoutui Kansallisteatterista työskenneltyään siellä 11 vuotta. Hinnalla, jolla Helsingistä saisi korkeintaan yksiön, Grönlund ja hänen miehensä ostivat Hangosta tilavan ullakkoasunnon.

Grönlund ei kadu.

”Aina kun tulemme muualta takaisin Hankoon, sanon tyttärilleni: ajatella, että me asumme tässä ihanassa paikassa.”

Suuri yleisö muistaa Mi Grönlundin 15 vuoden takaisesta elokuvasta Levottomat 3. Siitä nousi kohu.

Elokuvaa luonnehdittiin rohkeaksi, sillä siinä näytettiin Grönlundia alastomana. Poikkeuksellista oli suomalaisittain laaja ennakkomarkkinointi: näyttelijöitä brändättiin suurissa julisteissa monta kuukautta ennen ensi-iltaa. Iltapäivälehdet kirjoittivat.


Grönlund oli nuori ja hämmentynyt kaikesta. ”Mulle luotiin identiteetti, jota en lähtenyt vastustamaan”, hän sanoo.

Elokuva ei kerännyt kiitosta. Henkilöt ovat pelkkiä viiluja, dialogi on kauheata ja juonesta päästään kuin koira veräjästä, kirjoitti HS:n kriitikko Helena Ylänen arviossaan.

Näyttelijää harmittaa, että ihmiset tuntuvat muistavat hänet aina vain tästä yhdestä elokuvasta.

”On tässä muutakin tehty”, Grönlund sanoo.

Kaksikielisen pikkukaupungin elämänmeno ei ole Grönlundille uutta, sillä hän on kotoisin Uudestakaupungista.

Grönlund kuvaa lapsuudenkotiaan duunari-kulttuuriperheeksi. Kun perheeseen syntyi 1970-luvun alussa kaksi tyttöä, he saivat nimekseen Mi ja Li japanilaisten prinsessojen mukaan. Jo se riitti erilaisuudeksi pienessä kaupungissa.

Isä maalasi, ja äiti oli hänen muusansa. Grönlundin mielestä hänen äitinsä oli kaunein ihminen maailmassa. Ja kun hän nyt hankolaisen pihakahvilan pöydässä katsoo omia käsiään, häntä alkaa itkettää, sillä ne ovat kuin äidin kädet.

Perheellä oli teatterituttavia Helsingissä, ja muutaman kesän Suomenlinnan kesäteatterin katsomossa henkilökuntalipulla istuttuaan Grönlund innostui. Uudessakaupungissa oli vireä harrastelijateatteri, jossa tehtiin lastennäytelmiä, kuten Pikku-Pietarin piha ja Lumikki – Grönlund esitti Jöröä.

Teatterikorkeakouluun Grönlund pääsi neljännellä yrittämällä, ja heti valmistumisen jälkeen hänet palkattiin Kansallisteatteriin. Siellä osaksi tuli esittää nuoria, kauniita ja viattomia naisia. Pitemmän päälle se ei ollut hyvä.

”En kokenut, että kehityn näyttelijänä. Kaipasin, että joku vetäisi toisesta narusta.”

Tilanne alkoi kriisiytyä, kun tyttäret syntyivät. Grönlund oli puoleen yöhön asti töissä ja tunsi suurta riittämättömyyttä.

Uusi johtaja Mika Myllyaho yritti saada Grönlundia viihtymään ja antoi hänen tehdä monologinäytelmä Norsunluunaisen käsikirjoitusta myöten omin nokkineen. Se tuntui hyvältä, mutta oli jo liian myöhäistä.

”Kai mä olin niin leipääntynyt.”

Monet pitivät Grönlundia hulluna, kun hän lähti hyvästä työstä ja jätti varman toimeentulon. Mutta hän vaikuttaa kumman tyytyväiseltä.

Viime vuosina Grönlundia on työllistänyt etenkin monitaiteellinen teatterifestivaali Le Petit Festival, jonka hän järjesti elokuun lopussa Hangossa jo viidettä kertaa. Tänä vuonna nähtiin muun muassa portugalilainen kitarataituri ja ekologisesti inspiroitunut drag-kabaree.

Ja kun Hanko näinä viikkoina jälleen hiljenee, Grönlund jatkaa teatterityötä maahanmuuttajien, oppimisvaikeuksista kärsivien ja hankolaisten lasten kanssa.

”Tämä on enemmän sitä, mitä halusin elämältä ja taiteelta.”

Juttu on osa Kuukausiliitteen Missä hän on nyt -sarjaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää