Juhana Vartiaisen bouillabaisse - Kuukausiliite | HS.fi

Juhana Vartiaisen bouillabaisse

Juhana Vartiainen nauttii bouillabaissen kanssa rieslingiä ja laatujournalismia.­

5.10.2019 2:00 | Päivitetty 5.10.2019 2:00

6–8 hengelle

  • 4 dl erilaisia rapuja kuorineen, esimerkiksi joki- tai katkarapuja tai molempia

  • oliiviöljyä

  • 2 fenkolia

  • 2 porkkanaa

  • 6 kiinteää perunaa (esimerkiksi siikli)

  • 2 sipulia

  • 10 isoa valkosipulinkynttä

  • varsiselleri

  • noin 1 kg erilaisia kala-fileitä saatavuuden mukaan (esimerkiksi kuha, ahven, turska tai lohi)

  • 3 kampasimpukkaa

  • 2 dl valkoviiniä

  • noin 2 dl kalalientä

  • ranskalainen kala-, hummeri- tai simpukkakeittopurkki (säilyke)

  • 1 dl tomaattipyrettä

  • 1 dl kirjolohen mätiä

  • korianterinippu

  • lehtipersiljanippu

  • tillinippu

  • suolaa

  • mustapippuria

  • sahramia

  • chililastuja

Kuori ravut ja ota lihat talteen. Murskaa kuoret. Pane puolet kuorista pannulle ja paista muutama minuutti desilitrassa öljyä. Siivilöi kuoret pois ja ota öljy talteen.

Keitä loppuosaa kuorista kiehuvassa vedessä noin 15 minuuttia. Ota keitinvesi talteen.

Kun kuoret kiehuvat, kuori ja pilko sipuli, porkkana ja selleri pieniksi kuutioiksi. Kuori ja silppua myös puolet valkosipulinkynsistä sekä fenkoli ja peruna.

Kuullota sipuleita, porkkanaa ja selleriä öljyssä kattilan pohjalla noin 5 minuuttia ja lisää joukkoon fenkoli. Kun kasvikset ovat saaneet hieman väriä, lisää viini, rapujen keitinvesi sekä rapuliemi. Lisää perunat. Anna keiton poreilla hiljakseen noin 15 minuuttia.

Paloittele kalafileet ja kampasimpukat. Kuori ja pilko loput valkosipulinkynnet. Lisää paistinpannuun öljyä ja paista siinä hetki valkosipulia. Lisää kalat, kampasimpukat ja rapujen lihat pannulle muutamassa erässä, paista nopeasti. Lisää keittoon.

Lisää säilykekeittopurkki sekä tomaattipyre. Anna kiehua vielä 5–10 minuuttia. Maistele ja mausta chililastuilla, sahramilla, suolalla ja pippurilla.

Lisää juuri ennen tarjoilua mäti sekä tuoreet yrtit pieneksi silputtuna.

Voit tarjoilla keiton halutessasi myös valkosipulimajoneesin kanssa.

Resepti: Juhana Vartiainen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite