Nuoruuden Pariisi kattilassa

Kansanedustaja Juhana Vartiaisen kalasoppa syntyy taloustieteen menetelmin.

Julkaistu:

Kun kansanedustaja Juhana Vartiainen esittelee keittiöbravuurinsa, on päivänselvää, että ruuassa on ranskalainen makumaailma.

Vartiaisella on nimittäin pitkä viha-rakkaussuhde Ranskaan. Jopa hänen Twitter-tilinsä käyttäjätunnus on @filsdeproust, siis Proustin poika. Vartiainen on kertonut lukeneensa Marcel Proustin kuuluisan Kadonnutta aikaa etsimässä -kirjasarjan kolme kertaa peräkkäin, tietysti alkukielellä. Miten lempiruokakaan voisi olla peräisin mistään muualta kuin Ranskasta?

Mutta Vartiainen taitaakin olla ovela. Hän on sekoittanut soppaan myös toisen suuren rakkautensa, taloustieteen.

”Ekonometriassa tunnetaan sellainen käsite kuin kitchen sink, suomeksi tiskiallas”, Vartiainen sanoo ja alkaa kuoria jokirapuja.

”Se tarkoittaa, että jos halutaan selittää tai ennustaa jotain ilmiötä, tutkimukseen viskataan selittäjiksi mukaan kaikki mahdolliset asiat, joiden kanssa kohteen voidaan ajatella korreloivan.”

Tätä metodia Vartiainen aikoo nyt käyttää, mutta tutkimuksen sijaan valmistumassa on keitto. Tarkemmin sanottuna eräänlainen bouillabaisse, siis kala- ja äyriäiskeitto. Kattilaan plumpsautetaan kaikkea mahdollista, mitä kansanedustaja on Hakaniemen hallista saanut haalittua vetokärryynsä: turskaa, ahventa, siikaa, kuhaa, jokirapuja, jättikatkarapuja, kampasimpukoita, mätiä...


Tämä on Juhana Vartiaiselle tyypillinen tapa laittaa ruokaa. Hän ei juurikaan käytä keittokirjoja, vaan kokeilee ja improvisoi.

Tällä kertaa kokkaaminen tosin tuntuu himpun verran vaikeammalta kuin yleensä.

”Apua, nyt mä vaan unohduin juttelemaan. Mihin mä laitoin ne ravut? Nehän mun piti laittaa kiehumaan eikä nämä toiset. Kyllä tässä alkaa ihan eri tavalla arvostaa tv-kokkeja”, hän sanoo ja singahtelee hermostuneesti lieden äärellä.


Jotta voisi syvällisemmin ymmärtää Vartiaisen ruokasuhdetta – tai maailmankuvaa ylipäätään – on siirryttävä vuoteen 1969.

Silloin taloustutkija Henri Vartiainen sai työpaikan Pariisista. Mukaan lähti kielten­opettajavaimo, kolme tytärtä ja 11-vuotias Juhana. Perhe vietti Ranskassa kolme vuotta. Ne olivat monella tavalla hienoja vuosia, mutta yksi mieleenpainuvimmista asioista oli ruoka – ainakin lasten mielestä.

”Suomessahan kauppojen tarjonta oli aika ankeaa tuohon aikaan. Oli kahta juustoa ja lauantaimakkaraa. Ja sitten yhtäkkiä olin Pariisissa koulussa, jossa tarjoiltiin joka päivä pöytiin useamman ruokalajin ateria! Arkeen kuului ihmeellisiä herkkuja, kuten erilaiset jogurtit tai rommilla maustetut leivonnaiset”, Vartiainen muistelee.

Ranska oli hänelle kokemuksena niin räjähtävän aromikas, että maailmankuva muuttui pysyvästi. Vartiainen onkin miltei koko elämänsä yrittänyt tavoitella nuoruutensa ruokaelämyksiä myös kotikeittiössä. Niin nytkin. Hän käristää ravunkuoret öljyssä, jotta niistä saadaan kaikki maku irti.


”Yritän saada aikaan mahdollisimman tiivistyneitä, syviä aromeja. Perhe aina nauraa, että keittoni ovat ennemminkin muhennoksia. Se johtuu siitä, että minua ahdistaa lisätä ruokaan vettä. Mieluummin laitan erilaisia mausteöljyjä, liemiä ja viiniä.”

Kruununhaassa sijaitsevan asunnon tilava keittiö on huippuvarusteltu aamiaiskaappeineen ja jäätelökoneineen. Täällä näkyy myös Vartiaisen puolison Johanna Mäkelän kädenjälki, erityisesti keittokirjapinoissa, jotka hipovat huoneen kattoa.

Mäkelä on Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaani ja ruokakulttuurin professori. Keittokirjojen lisäksi hän kerää mausteita, ja kaappien kätköistä löytyykin kymmeniä, jollei satoja purkkeja. Vartiainen pohtii, tohtiiko penkoa kumppaninsa aarreaittaa. Sahrami ja chili löytyvät kuitenkin suhteellisen helposti.


Kun pariskunta kokkaa yhdessä, pääosassa ovat aina laadukkaat raaka-aineet: kalat, lihat (Vartiainen pitää erityisesti sisäelimistä) tai kasvikset, joita he ovat viime aikoina valmistaneet usein julkkiskokki Yotam Ottolenghin resepteillä.

Näin siis kotona. Mutta entäpä töissä? Millaista ruokaa eduskunnassa tarjotaan?

Vartiainen aprikoi vastaustaan tovin.

”Niin, ne saattaa nyt pikkuisen loukkaantua, mutta siellä on liikaa erilaisia raakaraasteita. Pitäisihän kasviksetkin valmistaa jotenkin, muuten ruoka muistuttaa ennemmin eläinten rehua. Ja eduskunnassa on aina kotimaista broileria, joka ei maistu yhtään miltään. Kokonaisuutena voisi sanoa, että se on ok, mutta liian kouluruokamaista.”

Ja sanomattakin on selvää, että nyt ei puhuta ranskalaisesta kouluruuasta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

    2. 2

      Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

    3. 3

      HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

      Tilaajille
    4. 4

      Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

    5. 5

      Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

    6. 6

      Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

    7. 7

      Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

    8. 8

      Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

    9. 9

      Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

      Tilaajille
    10. 10

      Kuuluuko tarpeiden tekeminen toisen metsään jokamiehen oikeuksiin?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

    2. 2

      Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

    3. 3

      HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

      Tilaajille
    4. 4

      Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

      Tilaajille
    5. 5

      Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

    6. 6

      Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

    7. 7

      Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

    8. 8

      Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

      Tilaajille
    9. 9

      Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

      Tilaajille
    10. 10

      Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

    2. 2

      Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

      Tilaajille
    3. 3

      Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

      Tilaajille
    4. 4

      Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

    5. 5

      ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

      Tilaajille
    6. 6

      Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

    7. 7

      Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

    8. 8

      Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

    9. 9

      Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

      Tilaajille
    10. 10

      Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

    11. Näytä lisää