Kuukausiliite

Mihail Gorbatšov haluttiin viedä Tampereen Lenin-museoon, mutta Gorba halusikin Oulun Teknologiakylään

Kuukausiliitteen juttusarjassa muistellaan tunnettujen yritysten dramaattisia vaiheita.

Mustien mersujen saattue oli kolme varttia aikataulusta myöhässä, kun se saapui Teknologiakylään Oulun Linnanmaalle. Arvovieraita olivat vastaanottamassa Teknologiakylän toimitusjohtaja Pertti Huuskonen ja Oulun kaupungin yhteyspäällikkö Seppo Mäki.

Isännät olivat etukäteen sopineet, että pitkiä puheita ei ruveta pitämään. Niinpä Neuvostoliiton päämiehelle Mihail Gorbatšoville vain ojennettiin lahjaksi sykemittari.

Huuskonen lähti esittelemään Gorbatšoville Teknologiakylää. Gorbatšovilla olikin paljon kysymyksiä elektroniikkayritysten toiminnasta. Seppo Mäki kulki kierroksella heidän perässään Raisa Gorbatšovan kanssa.

Syynä vierailuun oli Seppo Mäen lobbaus. Vuotta aiemmin venäläinen akateemikkoryhmä oli vieraillut Teknolo­giakylässä. Se oli tehnyt vaikutuksen mukana olleeseen Gorbatšovin neuvonantajaan, joka suositteli vierailua Neuvostoliiton päämiehelle.

Suomen valtiojohdolle Gorbatšovin halu päästä Ouluun oli tullut täytenä yllätyksenä.

Presidentti Mauno Koivisto ja muut suomalaisisännät olivat kaavailleet, että valtiovierailun päätteeksi Gorbatšov vietäisiin tuttuun tapaan Tampereelle Lenin-museoon. Muutamaa viikkoa ennen vierailua tuli tieto, että Gorbatšov haluaa mennä Ouluun.

Gorbatšovia ilmeisesti kiinnosti enemmän länsimainen elektroniikka kuin kopio V. I. Leninin koulutodistuksesta museon vitriinissä. Tampereelle Gorbatšovin päätös oli šokki. Yön pimeinä tunteina Tampereen rautatie­asemalla oli ehditty jo harjoitella vastaanottoseremonioita.

Aamulehti kirjoitti, että Gorbatšovin haluttomuus vierailla Tampereella johtui ilmeisesti juuri Lenin-museosta, joka ei enää sopinut glasnostin ja perestroikan aikaan. Aamulehden mukaan Lenin-museo alkoi olla rasite kaupungille ja se pitäisi lakkauttaa.

Valtiovierailu Suomeen lokakuussa 1989 oli monin tavoin historiallinen. Suomen ja Neuvostoliiton päämiehet allekirjoittivat julistuksen, jossa Suomi määriteltiin puolueettomaksi maaksi. Sen jälkeen Gorbatšov piti puheen, jossa hän kertoi Neuvostoliiton tunnustavan Suomen puolueettomuuden varauksetta. Se oli Suomelle iso juttu, sillä tunnustamista oli toivottu vuosikymmeniä.

Vierailun aikana Gorbatšovin käteen lykättiin Nokian uunituore Mobira Cityman 900 -puhelin, jolla hän soitti salamavalojen räiskeessä puhelun Moskovaan.

Myös Oulun Teknologiakylälle vierailu oli valtava pr-voitto. Neuvostoliiton valtalehti Pravda uutisoi sen etusivullaan. Myös amerikkalaisviestimissä se huomioitiin laajasti.

Gorbatšovin vierailu Teknologiakylässä oli vähällä jäädä väliin aikataulujen pettämisen takia. Presidentti Koiviston adjutantti ehdotti Oulun kaupunginjohtaja Ilmo Paanaselle, että Gorbatšov vierailisi vain Oulun yliopistolla.

Paananen totesi tiukkaan sävyyn, että suunnitelmaa ei muutettaisi. Gorbatšov oli tullut Ouluun nimenomaan Teknologiakylän vuoksi, ja sinne hänet myös vietäisiin.

Teknologiakylä-yhtiö

perustettiin vuonna 1982, kun joukko elektroniikka-alan yrityksiä ryhtyi toimimaan Valion entisessä meijerissä Oulun keskustassa. Ensimmäinen asiakas oli TSV-insinöörit oy, joka myöhemmin muutti nimensä Nestix oy:ksi. Yritys toimii edelleen Oulun Teknologiakylässä.

Sittemmin Teknologiakylä laajensi toimintaansa. Se ryhtyi tarjoamaan kiinteistöjä, toimitilojen vuokrausta ja niihin liittyviä palveluita yrityksille ei puolilla Suomea. Vuonna 1999 yhtiö listautui Technopolis-nimellä Helsingin pörssiin.

Nykyisin Technopoliksella on 17 kampusta, joissa toimii 1 600 asiakasyritystä ja niiden 50 000 työntekijää. Se toimii kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa sekä Norjassa, Virossa, Venäjällä, Liettuassa ja Ruotsissa.

Viime vuonna pääomasijoittaja Kildare Partners teki Technopoliksesta 730 miljoonan euron ostotarjouksen. Yhtiön noteeraus pörssissä päättyi helmikuussa 2019.

Lähteet: Mika Kulju: Oulun ihmeen tekijät (Ajatus-kirjat, 2002); Marjaleena Blåfield: Gorban vierailu nosti maailmanmaineeseen (Kaleva 22.3.2002)
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  8. 8

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  9. 9

   Historioitsija varoittaa: Hitti­sarja The Crown sisältää harhaan­johtavia hahmoja ja ”idioottimaisia kohtauksia”

  10. 10

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää