Leena Lehtolaisen mustavahakas-savulohikohokas - Kuukausiliite | HS.fi

Leena Lehtolaisen mustavahakas-savulohikohokas

Kohokas on kuninkuuslaji, mutta onneksi painosten kuningatar on myös kokenut kohokaskokki.

4.1.2020 2:00 | Päivitetty 5.1.2020 8:29

Neljälle hengelle

 

  • 1 ½ rkl

    rasvaa

  • 2 ½ rkl

    vehnäjauhoja

  • 2 ½ dl

    maitoa

  • 1 dl

    silputtuja mustavahakkaita (tai muita metsäsieniä, esimerkiksi kantarelleja)

  • 1 dl

    silputtua kylmäsavulohta

  • ½ tl

    suolaa

  • ½ tl

    mustapippuria

  • 3

    munaa

  • voita ja korppujauhoja vuokien jauhottamiseen

Sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot. Lisää jauho-rasvaseokseen kylmä maito ja sekoita tasaiseksi. Anna kastikkeen kiehua noin 5 minuuttia. Ota kastike liedeltä, lisää sienet ja savulohi. Mausta.

Voitele ja korppujauhota neljä pientä kohokasvuokaa sillä aikaa kun kastike jäähtyy. Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen jäähtyneeseen kastikkeeseen, sekoita hyvin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele varovasti kohokasmassan sekaan.

Kaada massa varovasti neljään jauhotettuun annosvuokaan.

Kypsennä uunin alatasolla 180 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkkaile paistumista, sillä uuneissa on eroja. Älä avaa uuninluukkua, muuten kohokkaat saattavat lätsähtää. Tarjoile heti.

Lisukkeeksi sopii vihreä salaatti. Lohen makua täydentää hienosti myös ohuiksi viipaleiksi leikattu ja paahdettu mallaslimppu.

Resepti: Leena Lehtolainen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite