Kuudelle
Marinoimiseen:
800 g
karitsan lihaa (esimerkiksi paistia tai lapaa)
2 tl
kanelia
suolaa
rouhittua mustapippuria
Pataan:
6–10
suippopaprikaa tai grillattua paprikaa purkissa
2 rkl
tomaattipyreetä
3
suurehkoa punasipulia
2
vihreää paprikaa
1
punainen chili (tai enemmän, jos tykkää tulisesta)
valkosipulia
2–3 tl
jeeraa
1 ½ tl
makeaa savupaprikaa
1
lihafondinappi tai 1 rkl nestemäistä lihafondia
3–4 dl
punaviiniä (alkoholiton punaviini käy myös)
1 prk
tomaattimurskaa
1–2 rkl
muscovadosokeria
½ prk
letšoa
Tarjoiluun:
5 kpl
kypsiä tomaatteja kuutioina
hapankermaa (tai smetanaa)
■ Pilko karitsa suupalankokoisiksi paloiksi ja marinoi liha. Hiero pintaan mustapippuria, suolaa ja kanelia.
Anna marinoitua yön yli jääkaapissa.
■ Ota liha huoneenlämpöön.
■ Paahda paprikoita 200-asteisessa uunissa kunnes ne saavat väriä pintaan. Punaiset paahtuvat nopeammin kuin vihreät.
■ Pilko punasipuli ja kuullota suuressa, paksupohjaisessa kattilassa. Lisää paahdetut paprikat, tomaattipyree, chili, tomaattimurska, valkosipuli, punaviini, fondi, muscovadosokeri ja mausteet. Anna poreilla.
■ Kuumenna paistinpannu. Ruskista lihanpalat nopeasti kuumalla pannulla. Lisää lammaspalat pataan.
■ Anna padan muhia pitkään. Jos käytät erityistä haudutuspataa, haudutusaika on 3 tuntia korkeimmalla lämpötilalla. Jos käytät tavallista valurautapataa, hauduta vähintään viisi tuntia, mutta pata voi hyvin muhia yön yli uunissa matalassa lämmössä.
■ Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja/tai jeeraa.
■ Pilko tuoreet tomaatit ja tarjoile pata tomaatti-kuutioiden ja hapankerman kanssa.
Resepti: Sofi Oksanen