Odotettavissa vaihtelevaa säätä - Kuukausiliite | HS.fi
Kuukausiliite|Kuukausiliite

Odotettavissa vaihtelevaa säätä

Kesäsään ennustaminen on vaikeaa ja tänä kesänä ehkä entistäkin vaikeampaa.

Meteorologi Anniina Valtonen muistuttaa, että sääennuste ei ole lupaus. ”Kyse on todennäköisyyksistä. Aina on epävarmuutta.”

Julkaistu: 6.6. 12:00

Kesä on saapunut, ja sen huomaa vaihtelevasta säästä. Varma kesän merkki nimittäin on se, että pienet sääilmiöt yleistyvät. Ne tarkoittavat sadekuuroja, trombeja ja ukkospuuskia, jotka vaikuttavat vain pienellä alueella.

Pienten sääilmiöiden vuoksi omalla mökkilaiturilla voi olla hyvin erilainen sää kuin järven vastarannalla. Tämä aiheuttaa päänvaivaa meteorologeille.

Suomessakin sääennusteiden pohjana käytetään Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ECMWF:n arvioita. Ne perustuvat mutkikkaisiin laskelmiin, joita tekee supertietokone Readingissä.

ECMWF:n tuottaman säämallin tarkkuus on yhdeksän kilometriä. Tätä tarkemman mutta lyhytaikaisemman arvion antaa yhteispohjoismainen säämalli, jonka tarkkuus on 2,5 kilometriä.

Mutta pienet sääilmiöt ovat vielä paljon pienempiä. Esimerkiksi sadekuuron läpimitta saattaa olla vain muutamia kymmeniä metrejä. Sääennusteen alueelle mahtuu siis koko joukko ilmiöitä, joita säämalli ei huomaa.

”Siksi kesän ennustukset saatetaan kokea epätarkoiksi”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anniina Valtonen, joka ennustaa säätä myös Ylellä.

Säähavaintoja malleihin keräävät muun muassa satelliitit, tutkat, luotaimet ja pintasääasemat. Normaalioloissa paljon säädataa lähettävät myös lentokoneet ja laivat. Nyt koronaviruspandemian aikaan tätä dataa tulee vähemmän. Ilmatieteen laitos on korvannut puutetta esimerkiksi lähettämällä taivaalle entistä useammin sääluotaimia.

”Vielä ei ole huomattu, että lentokonehavaintojen väheneminen vaikuttaisi ennusteiden tarkkuuteen”, Valtonen sanoo.

Säämallin pohjalta meteorologi työstää oman ennusteensa. Erityisesti pienten sääilmiöiden ennustaminen vaatii kokemusta ja näkemystä. Pitää tietää missä maastonmuodot aiheuttavat tuulen kanavoitumista tai millainen kasvipeite lisää kuurosateen mahdollisuutta.

Samoista tiedoista voi tehdä erilaisia tulkintoja. Jotain voi jäädä huomaamatta. Niinpä eri meteorologit voivat antaa samalle päivälle erilaisia ennusteita.

”Se on käsityötä”, Valtonen sanoo. ”Jos sinä ja minä kudomme villasukat, ei niistä samanlaiset tule.”

Luetuimmat - Kuukausiliite

Luitko jo nämä?