Kirjailija L. Onerva oli 27-vuotias, juuri eronnut ja kuolemanväsynyt, kun hän muutti Kaivopuistoon ja kirjoitti isälleen epätoivoisen kirjeen - Kuukausiliite | HS.fi
Kuukausiliite|Tässä paikassa

Kirjailija L. Onerva oli 27-vuotias, juuri eronnut ja kuolemanväsynyt, kun hän muutti Kaivopuistoon ja kirjoitti isälleen epätoivoisen kirjeen

Neitsytpolku 2 a, ensimmäinen kerros

Tämän talon ensimmäisestä kerroksesta L. Onerva vuokrasi huoneen ja katseli merta.

Julkaistu: 1.8. 2:00

Isä oli sairas, mutta ymmärsikö tytär sittenkään, miten sairas. Tytär kirjoitti hänelle Helsingistä. Hän oli löytänyt vuokra-asunnon Kaivopuiston reunasta kaupungin laidalta. Talo oli koko korttelin ensimmäisiä.

”Minulla on ihana asunto ja kovin halpa”, tytär kirjoitti. Asuntoon kuului oma eteinen, suuri työhuone ja makuukammio, pianokin. Siivous ja aamukahvit sisältyivät vuokraan.

Asunto oli talon ensimmäisessä kerroksessa. Ikkunoista näkyi meri. Hänestä oli mukavaa, että kun hän istui huoneessaan ja kirjoitti, oli hiljaista ja rauhallista.

Tammikuussa vuonna 1910 Hilja Onerva Lehtinen eli L. Onerva oli 27-vuotias. Hän oli vasta eronnut ensimmäisestä aviomiehestään. Taidehisto­rian ­opinnot yliopistossa takkusivat, gradu oli tekemättä.

Rahat olivat loppu, ja velkaakin oli. Onerva yritti ansaita vuokrarahoja kirjoittamalla lehtiin ja antamalla yksityistunteja tyttökoululaisille, mutta se ei riittänyt, kun sairas isäkin nyt piti elättää.

”Eikö pappa kulta voisi saada jotakin työtä sieltä”, hän kirjoitti isälle ja toivoi, että tämä ryhdistäytyisi, mutta masentunut isä ei enää jaksanut. Onervan äiti oli mielisairaalassa, ja hän oli vanhempiensa ainoa lapsi.

Hän vei isän frakin panttikonttoriin, myi tämän turkkia torilla ja kauppasi perheen sanakirjoja. Niin epätoivoinen hän oli, että aneli lainaa vanhoilta poikaystäviltä.

Onervasta tuntui, että hän oli kuolemanväsynyt. Oli vaikea keskittyä töihin. ”Tuntuu kuin ei jaksaisi mitään enää”, hän kirjoitti isälle. ”Olen niin hermostunut siitä, että en ole saanut töitäni ajoissa valmiiksi. En ymmärrä oikein, miten suoriudun tästä keväästä.”

Kun kevät viimein koitti, isä kuoli. Onerva ehti Seinäjoelle viime hetkellä.

L. Onervan ensimmäinen romaani Mirdja ilmestyi vuonna 1908. Sitä pi­dettiin liian rohkeana naisen kir­joit­tamaksi, ja sitä paheksuttiin. Samoihin aikoihin Onerva jätti mie­hensä ja matkusti runoilija Eino Lei­non perässä Eurooppaan. Matka epäonnistui, Onerva palasi Suomeen ja yritti tulla toimeen ammattikirjailijana. Kirje­sitaatit ovat Anna Kortelai­sen kir­jasta Naisen tie — L. Onervan kapina.

Luetuimmat - Kuukausiliite

Luitko jo nämä?