”Kuka tuo porkkana on?” Lentämistä pelkäävä maailmankuulu rocktähti saapui Moskovasta junalla ja sytytti savukkeen hotelli Hesperian pihalla - Kuukausiliite | HS.fi

”Kuka tuo porkkana on?” Lentämistä pelkäävä maailmankuulu rocktähti saapui Moskovasta junalla ja sytytti savukkeen hotelli Hesperian pihalla

Mannerheimintie 50

Tässä hotelli Crowne Plazan kulmalla David Bowie poltti savuketta. Tarkka paikka on 6O°1O'48,2" P 24°55'39,9" I­

2.1. 2:00 | Päivitetty 16.1. 8:49

Laiha britti seisoi asfaltilla hotelli Hesperian nurkalla ja tupakoi. Oli kylmä huhtikuinen lauantai, lumet olivat sulaneet, ja Helsinki oli paljas ja kalvas. Talven jälkeen ihmisetkin näyttivät kalpeilta.

David Jones piteli savuketta vasemmassa kädessään. Sormet olivat pitkät, ohuet ja valkoiset, ja niiden kynnet oli lakattu. Hiuksensa hän oli kammannut suoraan taakse pitkin päätä, ja siinä hotelli Hesperian pihalla kevään kovassa valossa niiden oranssinkeltainen väri pisti silmään kuin ensimmäinen leskenlehti.

David Jones oli saapunut Moskovasta Helsinkiin junalla. Hän pelkäsi lentämistä, ja junamatkan takia hän oli vuoro­kauden myöhässä. Sen takia rautatie­asemalla vastassa oli odottanut vain kourallinen faneja. He olivat tunteneet hajuveden tuoksun, kun hän astui junasta asemalaiturille.

”Kuka tuo porkkana on?” joku utelias ohikulkija kysyi.

Musta jatkettu Mersu oli kuljettanut hänet Mannerheimintietä ohi Eduskunta­talon ja Finlandia-talon. Hän oli istunut takapenkillä punaisella nahkaistuimella kuljettajan takana. Kun tultiin perille hotellin ulko-ovelle, hän oli jakanut nimikirjoituksia auton ikkunasta.

David Jones imaisi savukettaan. Hän näytti kovin laihalta seisoessaan siinä pitkässä mustassa nahkatakissaan ja löysissä vaaleissa suorissa housuissa.

Hänellä oli jalassaan samat mukavat mokkasiinit kuin Moskovassa. Siellä hänen seuranaan oli ollut Iggy Pop. He olivat saman ikäisiä, 29-vuotiaita, ja Punaisella torilla Iggy oli ottanut valokuvia Polaroid-kamerallaan.

David Jones eli muusikko David Bowie piti lehdistötilaisuuden hotelli Hesperian aulassa ja esiintyi Messukeskuksen UKK-hallissa lauantaina 24. huhtikuuta 1976. Sen jälkeen hänet ja rocklaulaja Iggy Pop nähtiin Kasarmikadun Natsa-klubilla. Helsingistä Bowie lähti ruotsinlaivalla Tukholmaan. Helsingin-vierailun aikana hänellä oli paha huumeongelma, ja hän oli riippuvainen kokaiinista. Hotelli Hesperia on nykyisin hotelli Crowne Plaza.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite