Sieluun sattuu, kun autovuokraamo kirjoittaa: ”Olemme sitoutuneet kulkemaan ylimääräisen mailin”

Älkäämme antako ulkomaisille kotkotuksille periksi, kirjoittaa toimittaja Heikki Aittokoski.

7.8.2021 2:00

Autovuokraamo Hertziltä tuli sydänkesällä sähköpostiin asiakasviesti: ”Me täällä Hertzillä olemme sitoutuneet kulkemaan ylimääräisen mailin saadaksesi sinut perille sinne, missä voit olla turvallisin ja luottavaisin mielin.”

On toki kiva, kun muistetaan. Mutta kyllä tuo virke alkoi särkeä päätä. Se oli ilmeinen konekäännös. Näin voi päätellä jo virheellisestä omistusliitteestä (”saadaksesi sinut perille”).

Pahiten sieluun sattui kuitenkin tuo amerikanismi, jossa ”kuljetaan ylimääräinen maili”.

Ylimääräinen maili, the extra mile, on yhdysvaltalaista asiakaspalvelukieltä. Se tarkoittaa venymistä, jotakuinkin tässä hengessä: ”Meillä ollaan valmiita venymään, jotta asiakas olisi tyytyväinen.”

Suomeksi tuommoiset mailijutut eivät sitä paitsi toimi. Meillähän on metrinen järjestelmä, joka on osoittautunut varsin toimivaksi.

Jos on pakko ”kulkea ylimääräinen maili”, niin ainakin voisi sitten ajatella suomalaista kuluttajaa ja muuttaa ilmauksen täkäläiseen muotoon: ”Me täällä Hertzillä olemme sitoutuneet kulkemaan ylimääräiset 1,609 kilometriä.”

Nyt kun tälle puhdasoppisuuden linjalle on kerran lähdetty, niin todettakoon, että kauniiseen kieleemme on ujuttautunut muitakin vaikeasti hahmotettavia mittayksiköitä.

”Parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa”, kuuluu sanonta.

Siis mitä? Täysin käsittämätöntä nykyihmiselle!

Virsta on muinainen slaavilainen laina, eikä vaaksakaan sano enää kellekään mitään.

Ymmärrettävyyden nimissä, muutettakoon sanonta muotoon: ”Parempi 1069 metriä väärää kuin levitetyn kämmenen peukalon ja etusormen päiden väli vaaraa.”

Todella omituinen on myös ihmettelyä osoittava tokaisu ”kappas vaan!”

Liekö siinä alkuperänä ruotsalainen tilavuusmitta kappe, suomeksi ”kappa”? Oli miten oli, tokaisu olisi nykyihmiselle ymmärrettävämpi muodossa ”4,58-litrainen tilavuusmittas vaan!”

Suomen puhujat! Olkaamme tarkkoja näissä. Älkäämme antako vierasmaalaisille kotkotuksille 2,54:ää senttimetriäkään periksi!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite