Formulakuljettaja Emma Kimiläinen on nopea myös keittiössä – Arkiruokaan eivät kastikkeet kuulu, mutta hänen bravuurinsa on täydellisyyttä hipova kanacurry - Kuukausiliite | HS.fi

Gastronomian Grand Prix

Formulakuljettaja Emma Kimiläinen on Suomen nopein nainen, ja myös keittiössä hän pyrkii vauhdikkaaseen huippusuoritukseen. Kuukausiliitteen Bravuuri-palstalla hän valmistaa punaista thaicurrya.

Emma Kimiläinen remontoi keittiönsä viime kesänä. ”Ostin tämän asunnon vuonna 2017 ja silloin jo päätin, että keittiön seinä lähtee.”


31.12.2021 2:00 | Päivitetty 3.1. 6:40

Emma Kimiläistä on kutsuttu Suomen nopeimmaksi naiseksi. Hän sijoittui vuonna 2021 naisten kansainvälisen formulasarjan kolmanneksi ja on siis kiistämättömästi ansainnut nimityksensä kilparadoilla.

Mutta titteli pätee myös keittiössä.

”Tytär harmitteli pari päivää sitten, että leipä oli loppunut kotoa. Meillä on alakerrassa ruokakauppa, mutta melkein minä silti nopeammin leivon sämpylät kuin käyn siellä”, Kimiläinen huikkaa keittiöstään ja jatkaa samalla astianpesukoneen täyttämistä.

”Vrooom!”-pikasämpylöiden (kuten Kimiläinen ne Instagramissa nimesi) ensimmäinen niksi on se, että taikina kohotetaan leivinjauheella, ei hiivalla. Toinen on tietysti oma suoritus. Huippu-urheilijana Kimiläinen pyrkii tilanteesta riippumatta aina paitsi parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen myös tehokkaaseen toteutukseen.

Gastronomisia suorituksia 32-vuotias formulakuski on harjoitellut jo yli 25 vuotta.

”Vanhemmat olivat yrittäjiä ja tekivät pitkiä työpäiviä. Siksi kotona oli vapautta kokeilla kaikenlaista ruuan suhteen. Jo seitsemänvuotiaana soittelin sukulaisille, että tulisitteko kahvittelemaan, kun halusin leipoa vaikka kääretorttua.”

Juuri leipomisesta Kimiläisen ruuanlaittoinnostus saikin alkunsa. Nykyään hän taitaa lähes kaikki ruuanlaiton osa-alueet fine diningista kalapuikkoihin.

Curryyn voi käyttää melkein mitä tahansa kasviksia, mutta myskikurpitsa on Kimiläisen suosikki, ”vihannesten kruununjalokivi”.

Emma Kimiläinen hakee koneesta tehoja myös keittiössä.

”Tämän voi tehdä ihan pelkkänä kasvisversiona”, Kimiläinen sanoo ja nostelee vihanneksia saarekkeelle. On aika aloittaa bravuurin eli punaisen thaicurryn valmistus.

”Laitan urheilijana tähän myös kanaa, kun tarvitsen niin paljon proteiinia. Välillä käytän myös quornia. Se menee lapselle läpi kanana. Tämä curry on hänen suosikkiruokansa.”

Kun Kimiläinen on kotona, hän tekee ruokaa päivittäin. Jääkaapissa pitää aina olla itse tehtyä kotiruokaa lämmitettäväksi, sillä ammattilaisurheilijan pitää syödä paljon terveellisistä aineksista valmistettua ruokaa. Nytkin kylmässä on tyttären tekemän tonnikalakastikkeen jämät ja vähän harvinaisempaa herkkua: siskonmakkarakeittoa.

”Pakastin on täynnä lihaa, kalaa ja quornia ja jääkaappi kasviksia. Nopeammin minä niistä teen ruokaa kuin tilaan Woltilla.”

Ammattiurheilijan ruokavalio on tarkkaan säädelty aamusta alkaen. Kimiläinen aloittaa päivän syömällä kaksi kananmunaa ja annoksen puuroa, johon lisätään munanvalkuaista. Proteiinia on pakko tankata, sillä treenata täytyy kuutena päivänä viikossa.

Moni ei ymmärrä, miten raskasta formula-auton ajaminen on fyysisesti. Sekä auton että kuskin on pakko olla huippuunsa viritetty.

”W-series sarjan autoissa ei ole ohjaustehostinta eli jo pelkkä ratin kääntäminen vaatii paljon voimaa. Ja yli 300 kilometrin vauhdissa kuljettajaan kohdistuu mieletöntä tärinää ja g-voimia. Jos keskittyminen herpaantuu, pienikin virhe voi olla vaarallinen.”

Toinen väärinkäsitys formulamaailmasta on sen elitistisyys. Varsinkaan korona-aikana luksusta ei varikoilla ole juuri näkynyt.

”Kisoissa on catering-palvelu, mutta näin pandemia-aikana se on tarkoittanut, että meille toimitetaan take away -astiassa ruokaa, jonka itse lämmitämme mikrossa. Minulla on aina mukana omia puuropusseja.”

Kimiläisen kotiruokaan eivät yleensä kuulu kastikkeet, terveyssyistä. Bravuuricurry onkin kookosmaitoineen enemminkin ”viikonloppuruokaa”. Kisakauden ulkopuolella voi ottaa rennommin ja syödä jopa herkkuja. Mitä se tarkoittaa?

”No vaikka yhden suklaakonvehdin joka päivä. Ja voin käydä joskus ravintolassa ja ottaa jopa viinipaketin. Kauden aikana en juo juurikaan alkoholia, se vaikuttaa niin paljon palautumiseen ja uneen.”

Emma Kimiläinen kokkaa vauhdikkaasti uudessa keittiössään.

Vuosina 2010–2013 Kimiläinen piti taukoa kilpa-ajamisesta ja huomasi, että leipominen alkoi taas kiinnostaa. Tuolloin tulivat muotiin näyttävät sokerimassakakut, joiden päälle muotoiltiin erilaisia figuureja. Kimiläinen alkoi tehdä niitä — ensin huvikseen ja myöhemmin myös tilaustöinä esimerkiksi lasten syntymäpäiville.

”Olin aina ajatellut, että olen ihmisenä sellainen suurpiirteinen tyyppi. Mutta kilpa-ajaminen on pikkutarkkaa täydellisyyden hiomista. Kun en ajanut, minun piti kohdistaa tämä tarpeeni johonkin muuhun. Oli pakko päästä näpertämään!”

Kun Kimiläinen palasi kilparadoille, kakkuharrastus loppui, mutta täydellisyyden tavoittelu muilla rintamilla tietysti jatkuu. Curryn suhteen siihen ei ole enää tarvetta: se on paras mahdollinen jo nyt. Prosessia tosin voisi aina parantaa, Kimiläinen toteaa.

”Nää kanat olisi voinut tehdä myös uunissa, silloin säästäisi aikaa.”

Punaista currya voi vihertää korianterilla.

Emma Kimiläisen punainen thaicurry

6–8 hengelle

puolikas myskikurpitsa

200 grammaa varsiparsakaalia

kaksi suippopaprikaa

1 pienehkö kesäkurpitsa

kilo broilerin rintafileitä

1,5 purkkia kookosmaitoa (á 400 g)

korianteriruukun lehdet

rypsiöljyä paistamiseen

currytahna:

3 mietoa chilipalkoa

6 cm pitkä, kahden sormen paksuinen pala inkivääriä

kolme valkosipulinkynttä

iso sipuli

korianteriruukun varret

2 rkl soijaa

2 rkl ketsuppia (makeuttamatonta tai tavallista)

Red Thai currytahnaa (esim. Pirkka) ⅔ purkillista eli noin 75 g

■ Kahden limen mehu

■ Laita pieneen kasariin kiehumaan vettä. Kuori puolikas kurpitsa ja paloittele se reiluiksi kuutioiksi. Keitä kurpitsakuutioita noin 10 minuuttia.

■ Paloittele varsiparsakaali, paprika ja kesäkurpitsa suoraan isoon wokkipannuun.

■ Valmista currytahna: poista chileistä siemenet, kuori ja paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele sipuli. Leikkaa korianteriruukusta talteen varret. Purista limen mehut.

■ Siirrä kaikki currytahnan ainekset yleiskoneeseen ja aja seos tasaiseksi. Voit valmistaa tahnan myös sauvasekoittimella.

■ Wokkaa kasviksia noin kymmenen minuuttia. Sekoita joukkoon myös keitetyt kurpitsakuutiot ja loppuvaiheessa currytahna.

■ Leikkaa broilerinfileet paloiksi ja paista ne erillisessä pannussa melkein kypsiksi. Yhdistä lopuksi broileri ja vihannekset. Lisää kookosmaito, anna kiehahtaa ja tarkista maku.

■ Tarjoa riisin kanssa. Koristele annokset korianterin lehdillä.

Resepti: Emma Kimiläinen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?