HS Teema syventyy EU:n suurvaltaan Ranskaan - Kuukausiliite | HS.fi

HS Teema syventyy EU:n suurvaltaan Ranskaan

Juuri ilmestynyt satasivuinen lehti avaa Ranskan politiikkaa, kulttuuria sekä Ranskan ja Suomen suhteita useista eri näkökulmista.

Uuden HS Teeman pääjuttu kertoo presidentti Emmanuel Macronin (vas.) ristiriitaisesta valtakaudesta Ranskan johdossa. Laajassa henkilöhaastattelussa on tunnettu kirjailija Édouard Louis. Myös Ranskaa tuntevat suomalaiset, kuten Ari Vatanen ja Sanna Saastamoinen-Barrois kertovat suhteestaan Ranskaan.

17.12.2021 12:15

Juuri ilmestynyt HS Teema käsittelee tällä kertaa Ranskaa. Pariisissa asuva toimittaja Pihla Hintikka kertoo laajassa artikkelissaan presidentti Emmanuel Macronin kuohuvasta kaudesta Ranskan johdossa. Ranskalaiset suhtautuvat presidenttiinsä poikkeuksellisen kaksijakoisesti: häntä yleensä joko ihaillaan tai inhotaan. Kevään 2022 presidentinvaaleissa Macronin jatkokausi on kaikkea muuta kuin varma.

HS Teeman kannessa on presidentti Emmanuel Macron.

Toimittaja Unto Hämäläinen kertoo Suomen ja Ranskan suhteista. Monipuolisten arkistolähteiden avulla Hämäläinen on selvittänyt, miten Ranska yritti painostaa Suomea 1990-luvun alussa. Suomi teki tuolloin kahta suurta päätöstä yhtä aikaa – osti torjuntahävittäjiä ja suunnitteli EU-jäsenyyttä.

Uuden Teeman laajassa henkilöhaastattelussa on Édouard Louis, yksi Ranskan suosituimmista nykykirjailijoista. Louis on ponnistanut köyhyydestä Pariisin kulttuurieliittiin ja tietää, miksi ihmiset Ranskassa ovat niin vihaisia. Hänen kirjansa ovat Ranskassa aiheuttaneet kiivasta yhteiskunnallista keskustelua.

Teemassa käydään läpi myös 200 vuotta sitten kuolleen Napoleón Bonaparten poikkeuksellisia elämänvaiheita Ranskan johtajana, esitellään ranskalaisen keittiön tunnetuimpia herkkuja sekä muistutetaan Ranskan, EU:n ainoan ydinasevallan, sotilaallisesta mahdista. Essee-teksteissä toimittajat Annastiina Heikkilä ja Paavo Rautio arvioivat ranskalaista tasa-arvoa ja Ranskan kasvanutta painoarvoa EU:ssa.

Suhteestaan Ranskaan ja Suomeen kertovat myös ralliautoilija ja poliitikko Ari Vatanen, toimittaja Helena Petäistö, Ranskan Suomen-suurlähettiläs Agnès Cukierman, sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta ja taiteilija Sanna Saastamoinen-Barrois. Vatasen ja Petäistön mukaan Ranska on suomalaisille kuin mysteeri, joka jää usein katveeseen.

HS Teema on erikseen tilattava aikakauslehti, josta vastaa Kuukausiliitteen toimitus. HS:n tilaajat saavat lehden etuhintaan osoitteesta HS.fi/teema. Ranskaa käsittelevän numeron voi ostaa irtonumerona myös lehtipisteistä.

Teema ilmestyy kuudesti vuodessa. Seuraavien numeroiden teemoja ovat kuvataiteilija Akseli Gallen-Kallelan vaiheikas elämä sekä Neuvostoliiton synty ja tuho.

Juttua muokattu 18.12. kello 12.40. Irtonumeromyynnistä kertovassa kappaleessa mainittiin aiemmin edellinen Teeman numero, joka käsitteli suomen kieltä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite