Suuria ukrainalaisia

Monet venäläisinä pidetyt kuuluisuudet ovat oikeasti ukrainalaisia.

5.3. 2:00 | Päivitetty 20.3. 20:31

Vladimir Putinin mielestä ukrainalaiset eivät ole mitään.

Häneltä on unohtunut, että monet venäläisen kulttuurin mestarit olivat ukrainalaisia. Kirjailija Mihail Bulgakov syntyi ja kasvoi Kiovassa. Ukrainalaisia olivat myös Nikolai Gogol ja Isaac Babel. Runoilija Anna Ahmatova syntyi Odessassa ja opiskeli Kiovassa.

Säveltäjäsuuruus Sergei Prokofjev oli lähtöisin Ukrainasta, samoin kuvataiteilija Ilja Repin.

Putinin kaipaamassa Neuvostoliitossa monet sankarit olivat ukrainalaisia.

Ukrainalaislähtöinen Lev Trotski johti puna-armeijan voittoon, kun Neuvostoliittoa perustettiin. Staliningradia puolustanut kenraali Andrei Jeromenko oli ukrainalainen. Ukrainalainen komentaja Semjon Timošenko pärjäsi jopa Suomen armeijaa vastaan, vaikka muuten oli puna-armeijalla vaikeaa.

Myös Neuvostoliiton poliittisessa johdossa tarvittiin ukrainalaisia vuosikymmeniä. Nikita Hruštšov kasvoi Itä-Ukrainassa ja vallassa ollessaan siirsi Krimin niemimaan Ukrainan neuvostotasavallalle. Myös seuraaja Leonid Brežnev syntyi Itä-Ukrainassa ja aloitti työuransa alueen terästehtaissa. Ukrainalainen oli myös neuvostopresidentti Nikolai Podgornyi.

Urheilussa ukrainalaiset toivat Neuvostoliitolle kunniaa. Ylivoimainen seiväshyppääjä Serhi Bubka on kotoisin Luhanskista. Neuvostoliiton parhaat jalkapalloilijat olivat ukrainalaisia: Oleg Blohin, Igor Belanov ja valmentaja Valeri Lobanovski.

Mutta kuka nyt menneitä kaipaa, varsinkaan Neuvostoliittoa, muu kuin Putin.

Itsenäisessä Ukrainassa elää 41 miljoonaa ihmistä. Siellä on aika iso joukko sankareita.

Oikaisu 20.3. kello 20.27: Artikkelissa Lev Trotskin nimi oli aiemmin virheellisesti kirjoitettu Leon Trotski.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite