Liikemiehen lohturuokaa

Harry Harkimo lopetti lihansyönnin, mutta vain ja ainoastaan itsensä vuoksi. Hänen ruokabravuurinsa on kokonainen ateria: bataattikeittoa ja paistettuja ahvenia ankanrasvaperunoilla.

Liike Nytin kansanedustaja Harry Harkimo kokkaa Töölön-kotinsa keittiössä.

4.6. 2:00 | Päivitetty 5.6. 9:57

Kansanedustaja Harry Harkimo julkaisi helmikuussa 2018 Youtube-videon, jonka otsikko oli ”Kolme viikkoa vegaanina”.

Videolla hän valitteli: ”On tää ollu silleen aika vaikeeta… Siis tarjonta vegaanisista tuotteista on hyvää, mut niitä pitää kyl oikeesti opetella valmistamaan.”

Tänään saamme tietää, kuinka hän on edistynyt kasvisruokagastronomian polulla.

Tehdään yksi asia heti selväksi: Harkimo ei jatkanut haastevideonsa jälkeen täysvegaanina. Hän syö nykyään kalaa, äyriäisiä, kananmunia ja maitotuotteita. Mutta punainen liha ja kana eivät kokeilun jälkeen enää palanneet lautaselle.

Kasvissyönnin trendikkyydestä on puhuttu viime aikoina paljon, mutta ratkaisu on silti miltei 70-vuotiaalle miehelle epätyypillinen. Onko tämä populismia? Kalasteleeko Hjallis ruokavaliollaan nuoria äänestäjiä?

Ilmeisesti, ainakin aluksi.

”Siis kyllähän tää kasvissyönti lähti ihan vaan siitä, että kun mun piti keksiä sinne YouTubeen jotain uusia ideoita. Aattelin, et tää kiinnostaisi ihmisiä. Mutta sit mä huomasin, että kun en syönyt lihaa, niin mulla oli koko ajan parempi olo. Kevyempi”, Harkimo kertoo nyt, yli neljä vuotta myöhemmin.

Hän siis löysi uuden elämäntavan vähän vahingossa. Minkäänlaista kasvissaarnaajaa hänestä ei silti ole tulossa.

”Ei mulla tässä mitään eettistä juttua ole. En aattele, että kasvissyönnillä maailma pelastuu.”

Siitä todistaa myös töölöläisen keittiön saarekkeen päällä nököttävä purkki, jota on tarkoitus käyttää päivän ruuanvalmistuksessa. Se sisältää ranskalaisten connoisseurien suurta herkkua, ankanrasvaa.

”No joo, toi on vaan niinku rapeuden takia”, Harkimo kuittaa.

Kiireinen kansanedustaja kokkaa itse yleensä vain viikonloppuisin.

Ahvenfileen kylkiruodot voi poistaa ennen tai jälkeen kypsennyksen.

Missäs ne pellit nyt olivatkaan? Ja Jolle, ostitko sä sitä persilladea? Tililililiii, taas se hemmetin kännykkäkin soi.

Harkimo on hieman hukassa kakkoskotinsa keittiössä, eikä ihme. Täällä on viime kuukausina asustellut seuraava sukupolvi: Joel Harkimo ja tämän kihlattu Janni Hussi. Nuorenparin tulevan Sipoon-talon rakennustyöt kun ovat vielä kesken.

Harkimon oli kuitenkin kätevämpää poiketa eduskunnasta keittiöhommiin Töölöön kuin varsinaiseen kotiinsa Sipooseen. Niinpä Jolle on joutunut hoitamaan sekä kaupassakäynnin että ruuanlaiton esivalmistelut.

”Potatis on kuutioitu, ja tossa on toi ruskistettu voi. Loput saat kyllä tehä ite”, hän sanooisälleen.

”Meillä on se ero Jollen kanssa, että mä tykkään, et keittiö on siisti. Mut hän jättää sen näin”, isä kuittaa takaisin ja levittelee käsiään.

Oikeasti isä ja poika taitavat olla aika läheisiä, myös ruoka-asioissa. Edellisenä viikonloppunakin Joel ja Janni ovat käyneet Harkimon luona Sipoossa syömässä. Muutenkin Harkimo valmistaa ruokaa nimenomaan viikonloppuisin. Syömään saapuu usein myös oma äiti.

”Pelkästään itselleni mun on aika vaikea motivoitua kokkaamaan”, Harkimo myöntää.

Hänen normaali ruokajärjestyksensä etenee näin: aamulla puuroa tuoreiden marjojen kanssa, lounas eduskunnassa (”Pikkuparlamentissa on parempaa ruokaa kuin päätalossa”) ja kotona illalla vaikka noutosushia tai valmisfalafeleja. Mutta pyhäpäivinä sitten panostetaan: paistetaan omilla verkoilla nostettua kalaa ja askarrellaan erilaisia perunoita.

Kiireinen kansanedustaja kokkaa yleensä vain viikonloppuisin. Pyhäpäivinä Harkimo saattaa paistaa myös itse pyydystämiään kaloja.

Harkimo soseuttaa bataattikeiton patakintaan päällä.

Puhelin keskeyttää kokkaamisen.

Tänään ruokalistalla on bataattikeittoa, paistettuja ahvenia ruskistetun voin kera ja niitä ankanrasvaperunoita. Ja vähän salaattia sivuun.

”Tästä tuli ihan helvetin hyvää!” Harkimo huudahtaa.

Toden totta. Ensimmäisen lusikallisen jälkeen on selvää, että hän on oppinut kasvisruuasta paljonkin.

Aterialle asetutaan keittiön suuren taulun alle.

Siinä komeilee valtava, naivistinen kuva jääkiekkoareenasta. Kyseessä on taiteilija Markus Forssin teos nimeltä Homma hanskassa. Teoksen aiheesta ei voi erehtyä: se esittää Hartwall-areenaa, tai siis paikkaa, jota ennen kutsuttiin sillä nimellä.

Se homma ei ole enää ihan samalla tavalla hanskassa. Mitä Harkimo luulee, että areenalle seuraavaksi tapahtuu?

”En mä voi sanoa.”

Hjallis ei kuitenkaan tunnetusti ole mies, joka olisi pitkän aikaa hiljaa. Hetken hän lusikoi keittoaan ja alkaa sitten puhua siitä, miten kovasanaisesti media häntä Venäjän-kaupoista kritisoi. Jälkiviisautta, hän sanoo.

”Enhän mä tietenkään ois myyny Jokereita venäläisille, jos oisin tienny, että ne hyökkää Ukrainaan. Mutta mistä helvetistä mä sen oisin voinu tietää.”

Onneksi seuraavana ruokalistalla ovat ahvenet. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Harry Harkimon ruokabravuuri on kevyentuhti ateria.

Harry Harkimon bataattikeitto, paistetut ahvenet ja ankanrasvaperunat

Bataattikeitto

neljälle

700 grammaa bataattia

3 porkkanaa

2 sipulia

1 dl kermaa

4 rkl sweet chili -kastiketta

1 rkl suolaa, 1 tl mustapippuria ja 1 rkl sitruunamehua

tarjoiluun paahdettuja kurpitsansiemeniä ja maustamatonta jogurttia

■ Kuori ja pilko kasvikset. Pane kattilaan litra vettä ja ruokalusikallinen suolaa ja keitä vihanneksia, kunnes ne ovat pehmeitä (n. 20 min). Kaada vesi talteen siivilän avulla ja lisää 3–4 dl siitä takaisin kattilaan.

■ Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää kerma, pippuri ja sweet chili -kastike. Kuumenna keitto vielä nopeasti levyllä ja sekoita.

■ Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla muutama minuutti, kunnes ne ovat ruskistuneet.

■ Tarjoile keitto maustamattoman jogurtin ja siementen kanssa.

Paistetut ahvenet ruskistetun voin kera

neljälle

600 g ahvenfileitä

100 g voita + 2 rkl paistamiseen

1 tl suolaa

■ Valmista ensin ruskistettu voi. Paloittele 100 grammaa voita paksupohjaiseen kattilaan. Sulata ja kuumenna voi, sekoita välillä. Voin paahtuminen kestää 7–10 minuuttia. Voi on valmista, kun se on paahtuneen ruskeaa. Ota kattila liedeltä.

■ Paista ahvenfileet. Voit poistaa kylkiruotorivin kypsästä kalasta syödessä tai v-leikkauksella ennen paistamista.

■ Kuumenna 2 rkl voita pannulla. Kun se hieman vaahtoaa, asettele ahvenfileet pannulle. Käännä fileet, kun reunat ovat hieman ruskistuneet. Ahvenet kypsyvät muutamassa minuutissa. Ripottele fileiden pinnalle suolaa. Ahvenfileet kannattaa paistaa juuri ennen tarjoamista. Valuta lopuksi fileiden päälle ruskistettua voita.

Ankanrasvassa paistetut perunat

neljälle

600 grammaa perunoita

1 tlk ankanrasvaa

2 rkl suolaa

tuoretta rosmariinia ja timjamia

oliiviöljyä

suolaa ja cayennepippuria

■ Kuori perunat ja pilko ne neljään osaan. Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Pane uuni kuumenemaan 220 asteeseen.

■ Kaada vesi pois ja anna kosteuden haihtua hetki. Pane kansi kattilan päälle ja ravistele kattilaa.

■ Pane n. 2 dl ankanrasvaa uunipannulle leivinpaperin päälle ja nosta uuniin. Kun rasva on sulanut, kaada joukkoon perunat. Kääntele perunoita, jotta rasva levittyy niihin tasaisesti.

■ Ripottele päälle suola, cayennepippuria sekä rosmariinin- ja timjaminlehdet.

■ Nosta pannu uuniin ja paista perunoita noin 35 minuuttia. Kääntele välillä lastalla.

Reseptit: Harry Harkimo

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite