Vielä hetken Kiina on suurin

Intiasta tulee pian maailman väkirikkain maa, mutta onko sillä mitään väliä?

Kiina on maailman väkirikkain maa ehkä enää hetken ajan. Sitten on Intian vuoro. Kuva on Shenzhenin rautatieasemalta Etelä-Kiinasta lokakuussa 2020.

7.5. 2:00 | Päivitetty 8.5. 8:58

Maaliskuussa räpsähti: Intian väestönkasvua seuraavan Medindian-sivuston laskuri kertoi Intian menneen väkimäärässä Kiinan ohi. Viime vuoden lopussa Kiinassa oli maan tilastoviranomaisten mukaan 1,413 miljardia asukasta. Maaliskuun 4. päivä intialaisia oli luotettavana pidetyn sivuston väestökellon mukaan 1 415 653 821.

Twitterissä paalutettiin historiallista hetkeä. Moni lehti uutisoi. Iso uutinen se olisikin — jos tieto vain pitäisi paikkansa. Intian viranomaiset eivät ole vahvistaneet lukuja.

Väkiluku on herkkä ja kuohuttava asia sekä Kiinalle että Intialle.

Kiinassa lapsia syntyy historiallisen vähän, ja lähitulevaisuudessa vanhusväestön osuus ylikorostuu. Jo nyt yli 65-vuotiaita on YK:n tilastojen mukaan 200 miljoonaa, ja runsaan 25 vuoden kuluttua yli 400 miljoonaa. Kiinaa uhkaa eläkepommi. Syntyvyyden sääntelyn seurauksena työikäisten määrä on vähentynyt jatkuvasti.

Intiassa nuorta väkeä on paljon. Siellä kysymys on, millaista elämää nopeasti kasvava maa voi heille tarjota. Riittääkö koulutusta ja työtä? Toisaalta Intia haluaa lyödä Kiinan kaikin mahdollisin tavoin, myös nuppiluvussa.

Maiden välejä kärjistävät vanhat riidat. Vuodesta 1962 asti kiinalaiset ovat miehittäneet raja-alueita Himalajalla. Viimeksi Kiina ja Intia tappelivat pari vuotta sitten. Maiden välinen sopimus kieltää tuliaseet ja räjähteet, joten kyse on sananmukaisesti tappeluista. Niitä on käyty nyrkein, kivittäen sekä esimerkiksi naulanuijilla taistellen. Rajakiistoja ei ole edelleenkään sovittu.

On selvää, että intialaisten määrä ohittaa kiinalaisten luvun ennen pitkää. YK:n ennusteen mukaan Intiasta tulee väkiluvultaan maailman suurin vuoden 2027 tienoilla, ja maa jatkaa kasvuaan vielä vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Kiinan väkimäärä alkaa pienentyä pian.

Mutta — onko sillä mitään väliä, mikä maa on maailman suurin?

On ja ei, sanoo Helsingin yliopiston väestötieteen professori Pekka Martikainen.

”Sillä, onko jossain 1,4 vai 1,39 miljardia ihmistä, ei ole mitään väliä. Mutta yleisesti ottaen väkimäärillä voi olla paljonkin merkitystä esimerkiksi talouden voimasuhteiden ja erityisesti ympäristöasioiden näkökulmasta.”

Intian väestö lasketaan tänä vuonna. Kiinassa laskenta oli vuonna 2020. Seitsemän miljoonaa virkailijaa kiersi ovelta ovelle.

Professori Martikainen pitää väestölukuja yleisesti ottaen kohtalaisen tarkkoina.

”Kyllä niistä saa ihan hyvän kuvan väestönkehityksestä. Todellisuudessa voi olla, että 10 miljoonaa kiinalaista puuttuu. Se kuulostaa suurelta määrältä, mutta isossa kuvassa sillä ei ole merkitystä.”

Sille, ettei kaikkia saada laskettua, on monta syytä. Joskus kyse on vain vahingosta, joskus etnisten vähemmistöjen määrää aliarvioidaan tai lapsia piilotellaan.

”Esimerkiksi Saksassa väestönlaskennalla on paha historia, kun toisen maailmansodan aikaan laskentoja käytettiin juutalaisten identifioimiseen. Siksi monet eivät sodan jälkeen halunneet antaa tietojaan, ja laskennoista tuli epäluotettavia. Joistain laskennoista luovuttiin, ja uskontoa ja etnisyyttä ei yhä monen maan laskennassa kysytä.”

Suomessa viimeinen lomakepohjainen väestölaskenta tehtiin vuonna 1985. Lomake lähetettiin kaikille Suomessa asuville 15—74-vuotiaille postitse. Nykyään vastaavat tiedot kerätään eri rekistereistä.

”Mietitään sitten Suomea, Intiaa tai Kiinaa, kiinnostavinta ei ole tarkka väkiluku vaan väestön rakenne ja ominaisuudet: syntyneiden ja kuolleiden määrä, perhe- ja ikärakenne sekä koulutusaste ja työssäkäynti. Nämä ovat poliittisen suunnittelun kulmakiviä ja auttavat päättämään, minne tarvitaan vaikkapa asuntoja, sairaaloita ja kouluja.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite