Sodan keskeltä suosikiksi

Euroviisuhistorioitsija ei kuitenkaan usko Ukrainan voittoon.

Kalush Orchestra on Ukrainan edustaja vuoden 2022 euroviisuissa.

7.5. 2:00

Toukokuussa puhutaan aina tästä: voittaako euroviisuissa musiikki vai politiikka? Tänä vuonna selvä ennakkosuosikki on Ukraina, jos vedonvälittäjiä on uskominen. Voiton todennäköisyys alkoi kasvaa Venäjän helmikuisen hyökkäyksen myötä. Eurovision World -sivusto kokoaa vedonlyöntitoimistojen kertoimia, ja Voiton todennäköisyys alkoi kasvaa Venäjän hyökkäyksen myötä, ja pari viikkoa ennen viisuja Ukrainan voiton mahdollisuus oli yli 40 prosenttia.

Dean Vuletic Wienin yliopistosta on tutkinut euroviisujen poliittista historiaa. Totta kai politiikka on läsnä kilpailussa, hän toteaa. ”Vaikka viisuja järjestävä Euroopan yleisradioyhtiö väittäisi mitä.”

Alkuvuosina kisattiin pelkillä artistien ja kappaleiden nimillä. Sitten maita ryhdyttiin korostamaan pistelaskussa, jotta kilpailuun saatiin jännitettä.

Tänä vuonna viisuissa mukana on 40 maata. Valko-Venäjä ja Venäjä on suljettu kisasta. Ukrainalle satanee tukea kisaviikolla. Ennusteista huolimatta Vuletic ei usko, että se lopulta riittää voittoon.

”Näkemykseni mukaan politiikka yksin ei ole koskaan ratkaissut voittajaa. Kun Ukraina edellisen kerran voitti vuonna 2016, Venäjän hyökkäys Krimille saattoi edesauttaa, mutta myös Ukrainan kappale oli ainutlaatuinen”, hän sanoo.

”Tuomaristo korostaa erityisesti musiikillisia ansioita juuri siksi, että kyse on laulukilpailusta.”

Euroviisuissa puolet äänistä tulee maiden ammattiraadeilta ja puolet yleisöltä. Eurovision World -sivuston yleisöäänestys on neljänä edellisenä vuotena osunut oikeaan voittajasta. Sen kärjessä ovat nyt Italia ja Ruotsi.

Euroviisufinaali järjestetään Torinossa 14. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite