Äiti ja solisti

Tyttöyhtye Tiktakin Petrasta on tullut vantaalainen perheenäiti, jonka popissa on iskelmällisiä sävyjä. Ja on hän tässä välissä ehtinyt myös optimoida vetyfosfonaattimenetelmän.

Laulaja Petra Gargano miehensä kotistudiossa.

4.6. 2:00 | Päivitetty 4.6. 6:36

Nyt korjataan korona-ajan satoa suomalaisessa pop-musiikissa.

Petra Garganon vastajulkaistu Sagrada Familia kertoo siitä, miten koronasta selvitään yrittäjäperheessä.

Gargano oli juuri ennen pandemiaa julkaissut levyn ja ostanut rumpalimiehensä kanssa omakotitalon Vantaalta. Molempien tulot loppuivat siihen paikkaan, kun sovitut keikat peruuntuivat.

Taloudellinen epävarmuus ja turvattomuuden tunne toivat Garganolle mieleen 90-luvun laman ja sen, kun isä lomautettiin. Ahdisti ja pelotti.

”Siitä selvittiin tukeutumalla ja luottamalla toiseen ihmiseen ja kirjoittamalla uutta musiikkia”, Gargano sanoo.

Tiktak -yhtyeen musiikkivideota kuvattiin hotelli Hesperian katolla vuonna 1999.

Gargano muistetaan 2000-luvun taitteen maineikkaan tyttöbändin Tiktakin solistina. Mutta vielä paljon paremmin bändistä muistetaan nyt Emppu Suhonen, joka juuri soitti Euroviisuissa Rasmuksen kitaristina.

Tiktakin maine on seurannut Garganoa kuin varjo.

Gargano tuli alalle niin nuorena, että on ehtinyt jo pitkään tehdä musaa itseään nuoremmalle ikäryhmälle. Nyt hän voi jo tunnustaa olevansa 35-vuotias ja kahden lapsen äiti. Hän on aina vain vähemmän se Tiktakin Petra.

”Olen tullut kaapista oman elämäntilanteeni kanssa”, hän sanoo. Uudessa tuotannossa on jopa iskelmällisiä sävyjä. ”Aiemmin se olisi ollut kirosana.”

Ekaluokkalaisen äitinä Garganoa hirvittää ajatella, miten on 13-vuotiaana kekkuloinut yökerhoissa ja ravintoloissa Tiktakin keikoilla. Vanhempien eron jälkeen Gargano nukkui pitkään äidin vieressä ja siirtyi siitä keikkabussiin nukkumaan bändikaverien vieressä.

”Toki äiti oli huolissaan. Alaan liittyy lieveilmiöitä. Me hypättiin aikuisten maailmaan.”

Kuvissa Tiktak-Petra esiintyy pikkuvanhassa jakkupuvussa.

”Näytin silloin vanhemmalta kuin nyt.”

Tiktak teki kiertueita Yhdysvaltoja myöten. Yläasteen työelämään tutustuminen -jaksonkin Gargano vietti keikkabussissa.

Samalla Gargano oli matemaattisesti orientoitunut suorittaja, jolle oli tärkeää olla hyvä koulussa, niin hyvä, että keskiarvo oli 9,5. ”Suvun naiset odottivat, että musta olisi tullut akateeminen”, Gargano sanoo.

Lukion jälkeen hän haki lääketieteelliseen, mutta ei heti päässyt, joten piti välivuotta Helsingin yliopistossa kemian laitoksella. Se olikin yllättävän kiinnostavaa.

Hänen gradunsa nimi on Vetyfosfonaattimenetelmä oligonukleotidisynteesissä – ”tai siis miten voitaisiin optimoida se prosessi”, Gargano selittää.

Gargano sanoo, että kemian opiskelu on kasvattanut häntä ihmisenä.

Laitoksella Gargano oppi tuottamaan luettavaa tekstiä ja olemaan pelkäämättä tietokoneita, kun piti käsitellä miljoonien eurojen analyysilaitteita. Ja myöhemmin hän saattoi ajatella pystyneensä viemään ison projektin onnistuneesti läpi.

Noihin aikoihin Gargano kuitenkin tajusi, että haluaa olla muusikko.

Pitkään hän ajatteli, ettei hänestä ole säveltäjäksi, koska ei hallitse mitään instrumenttia tarpeeksi hyvin. Mutta viime vuosina Gargano on alkanut laulaa kitaran sointukierron päälle melodioita, joista on kasvanut biisejä.

Sanoitusten aihiot putkahtavat mieleen kesken päivän, ja Gargano kirjoittaa ne äkkiä muistiin. Kolmihenkisessä sanoitustiimissä tekstejä sitten hiotaan yhdessä.

Yhä enemmän Gargano saa huomata, että vaikka oli tempaisevinaan jotain tuulesta, hän kertookin itsestään.

Gargano oli päättäväinen lapsi ja halusi laulutunneille, vaikka sitä ei tuolloin pidetty hyvänä kehittyvälle äänelle.

Hän halusi laulaa kuin Celine Dion.

Korona-aikana Garganon oli suorastaan fyysisesti vaikea olla, kun laulaminen jäi.

”Laulaminen on ollut mulle se tapa, jolla saan purettua tunteita. Kun keikat olivat tauolla, tuntui kuin sisällä olisi ollut pato.”

Garganon oli pakko alkaa laulaa itsekseen kotona. Se auttoi heti.

Hän sanoo, että on ollut aina kova suorittaja ja kontrollifriikki, ja että se on ollut tapa luoda itselle turvallisuutta. Mutta kun säveltää ja laulaa, niin silloin on pakko hypätä tyhjään ja vain katsoa, mitä sisältä tulee.

”Musa on tosi hyvä keino päästä kontrollintarpeesta irti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite