Ihan kuin satua

Top Gunin jatko-osa muistuttaa hämmentävällä tavalla Tähtien sotaa – tässä yhtäläisyydet.

Tom Cruise esitti Pete "Maverick" Mitchelliä elokuvassa Top Gun: Maverick (2022).

2.7. 2:00 | Päivitetty 4.7. 10:04

Hävittäjälentäjistä kertova elokuvan Top Gun: Maverickin katsominen tuntuu mukavan nostalgiselta. Ihan kuin palaisi lapseksi jälleen.

Se ei ole ihme, sillä Maverick muistuttaa hämmentävällä tavalla vuoden 1977 avaruussatua Tähtien sotaa.

Vilkaistaanpa.

Maverickissa lentäjien tavoitteena on tuhota maanalainen uraaninrikastuslaitos, jonka heikkoukseksi on jätetty maan pinnalle johtava ilmanvaihtokanava.

Tähtien sodassa hävittäjäkoneella lennetään päin jättimäistä avaruusasemaa. Sen Akilleen kantapäänä on energiareaktorin lämmönpoistokanava.

Maverickissa lähestymislento suoritetaan kapeassa laaksossa vuoristossa, Tähtien sodassa sukelletaan avaruusaseman pintarakenteiden ohkaiseen solaan.

Kumpaakin kurua vahtivat kiinteät asejärjestelmät: ilmatorjuntaohjusasemat (Maverick) ja lasertykkitornit (Tähtien sota).

Ja molemmissa hyökätään aikaa vastaan.

Maverickissa minuuttien päässä ovat vihollisen teknisesti ylivertaiset hävittäjät, Tähtien sodassa avaruusaseman joukkotuhoaseen laukaus, joka tuhoaisi kokonaisen planeetan.

Kyky irtaantua ilmavoimien ohjeista erottaa ässät rivilentäjistä. Maverickissa täytyy luottaa "intuitioon" ja Tähtien sodassa "tunteisiin".

Ja niinpä, kun ilmapommien laukaisupiste taitolennon päätteeksi saavutetaan, sivuuttaa kummankin tarinan pilotti ohjaamonsa tähtäyslaitteen ja puristaa liipaisinta vanhan kunnon silmäsihdin varassa.

Maalitkin kuuluvat samaan kokoluokkaan: leveyttä muutamia metrejä.

Tuloksena ovat viime hetken täysosumat, tarkalleen ottaen ”ihme” (Maverick) ja ”yksi miljoonasta” (Tähtien sota).

Mark Hamill esitti Luke Skywalkeria elokuvassa Tähtien sota (1977).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite