Perustetaan patsaspuisto Meilahteen

Mitä tehdä Lenineille ja muille neuvostopatsaille? Jaakko Lyytinen ehdottaa, että niille perustetaan oma patsaspuisto.

Tallinnan patsaspuistoon on koottu neuvostoaikaista kuvataidetta.

2.7. 2:00 | Päivitetty 3.7. 17:00

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomessa alkoi jälleen patsaskeskustelu. Tällä kertaa se ei jäänyt keskusteluksi, sillä esimerkiksi Turku päätti keväällä poistaa V. I. Leninin patsaan kaupungin keskustasta. Kotka puolestaan päätti siirtää oman Lenin-patsaansa museoon.

Helsinkiläisiä on kuohuttanut Hakaniemen massiivinen Maailman rauha -veistos, jonka Moskovan kaupunki lahjoitti Helsingille. Veistos paljastettiin tammikuussa 1990, kun koko neuvostojärjestelmä horjui jo savijaloillaan.

Identtisiä veistoksia levitettiin lukuisiin Neuvostoliiton kaupunkeihin. Tiettävästi Helsinki oli ainoa Neuvostoliiton ulkopuolinen Maailman rauhan pystytyspaikka.

Ukrainan sodan aikana Maailman rauhan jalustaan on kirjoitettu teksti ”maailman räyhä” ja patsaan ympärille on kiedottu Ukrainan lipun värit. Veistos siirretään syksyllä syrjään Kruunusiltojen rakennustyömaan tieltä, mutta remontin jälkeen patsas on ilmeisesti tarkoitus palauttaa paikalleen.

Hakaniemessä sijaitseva Maailman rauha -patsas koristeltiin vappuna Ukrainan lipuilla.

Virossa patsaskysymys on ollut huomattavasti polttavampi kuin Suomessa. Neuvostoliiton aikana Viroon ehdittiin pystyttää Lenin-patsaiden lisäksi useiden muidenkin neuvostojohtajien patsaita sekä liuta erilaisia muistomerkkejä, kuten Tallinnan Pronssisoturi, jonka siirtämisestä nousi kohu keväällä 2007.

Virossa patsaskysymys on ratkaistu kekseliäästi. Viron historiallisen museon käytössä olevan tallinnalaisen Maarjamäen linnan pihalle on koottu neuvostoaikaisten patsaiden pysyvä ulkoilmanäyttely, eräänlainen patsaspuisto, jossa on 21 neuvostokauden patsasta. Yhdessä niistä muodostuu näyttely, joka kuvastaa neuvostokauden yhtä näkyvää ulottuvuutta.

Jos Suomessa halutaan poistaa Neuvostoliittoon liittyvät patsaat katukuvasta, niistä voisi koota samaan tapaan historiallisen patsaspuiston.

Sopiva paikka voisi olla esimerkiksi Meilahdessa, jossa Helsingin kaupungin taidemuseolle kuuluva Meilahden taidemuseo on seissyt tyhjillään jo kymmenen vuotta.

Naapurissa olisi sopivasti Urho Kekkosen virka-asuntona tunnettu Tamminiemi, joka on museokäytössä ja linkittyy monin tavoin Suomen ja Neuvostoliiton pitkään ja mutkikkaaseen yhteiseen historiaan.

Meilahden taidemuseo sulki ovensa kymmenen vuotta sitten. Olisiko sille uutta käyttöä?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite