Veriteko naapurustossa

Vladimir tunkeutui ukrainalaisperheen asuntoon ja alkoi murhata ihmisiä. Pakinoitsija Kuukautinen kävi jututtamassa Vladimirin naapureita.

2.7. 2:00 | Päivitetty 2.7. 9:18

Eilisen jälkeen järkyttävä naapurisurma on hallinnut uutisia. Vladimir, 69, tunkeutui naapurin ukrainalaisperheen asuntoon ja alkoi murhata siellä ihmisiä. Kuukautinen kävi jututtamassa Vladimirin naapureita.

Päällisin puolin kaikki näytti naapurustossa rauhalliselta. Kun puhuu ihmisten kanssa, tunnelmat ovat kuitenkin edelleen hämmentyneitä ja pelokkaita.

Juristi Tarja, 78, on pihalla ulkoiluttamassa kissaansa. Hän on asunut Vladimirin naapurina vuodesta 2000.

”On tämä shokki”, silmin nähden järkyttynyt Tarja sanoo. ”Juttelimme usein, ja minusta hän oli mukava naapuri. Hän kävi myös mökillämme Naantalissa. Jossain vaiheessa Vladimir muutti neljäksi vuodeksi pois, mutta kyllä häntä silloinkin täällä näkyi.”

Diplomi-insinööri Juha, 59, korjaa kiveystä talon pihalla. Hän toimi vuosina 2015-2019 taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Juhalla ei ollut juuri kontaktia Vladimiriin.

”Ihan asiallinen kaveri”, Juha sanoo. Hänkin sanoo olleensa jollain tasolla tietoinen Vladimirin väkivaltaisuudesta. ”Hänestä liikkui puheita. Mutta meillä oli silloin taloyhtiössä täysi remontti päällä.”

Erkki, 75, lukee kirjaa penkillä pihalla. Hän on talon pitkäaikaisimpia asukkaita.

”Nyt nähdyt tapahtumat ovat totta kai järkyttäviä, mutta meidän olisi hyvä muistaa, että nämä asetelmat ovat monenkeskisiä, ja toivoisinkin, että tällaisia tapauksia voitaisiin käsitellä koko taloyhtiön tasolla, ja meillähän on kirjattu sekä yhtiöjärjestykseen että taloyhtiön järjestyssääntöihin että suorastaan järjestyslakiin tietyt periaatteet erilaisia tilanteita varten. ”

Kaja, 45, tulee vastaan rappukäytävässä. Hän on virolainen ja asuu pienessä yksiössä. Kaja sanoo aina pelänneensä Vladimiria.

”Vladimir on seinänaapurini. Hänen sukulaisena änkesivät asuntooni kauan sitten, mutta onnistuin häätämään heidät pois. Sitä Vladimir ei hyväksy. Hän on vuosikaudet jyskyttänyt seinää, karjunut ja uhkaillut.”

Vähän kauempana Kuukautista vastaan kävelee sympaattinen vanhempi herrasmies. Kalle Kustaa, 76, ei asu aivan Vladimirin naapurissa vaan välissä on yksi talo.

”Lyckligtvis!”, ruotsinkielinen herrasmies sanoo.

Kalle asuu talonsa ylimmässä kerroksessa perintöasunnossa.

”Voi melkein sanoa, että norsunluutornissa”, mies naurahtaa mutta vakavoituu sitten. ”Vladimirin hirmutekojen jälkeen olemme alkaneet taloyhtiössä vakavasti pohtia, pitäisikö meidän asentaa ulko-oveen ihan lukko.”

Paavo, 75, muutti taloon Keminmaalta jo silloin, kun Vladimirin asunnossa asui vielä tämän vanhempi sukulainen Leonid.

”Leonidin kanssa meillä oli naapureina tosi mutkaton ystävyys, yhteistyö ja avunanto. Häneltä opin, että koska heillä on niin valtava kämppä, niin heillä on legitiimi oikeus välillä käydä tappamassa yksiöissä asuvia naapureitaan.”

Kissaa ulkoiluttavalla Tarjalla oli omat epäilyksensä Vladimirin suhteen jo pitkään. Varoitusmerkkejä oli nähty.

”Vladimir kävi jo vuonna 2008 georgialaisten kotona riehumassa. Myöhemmin hän sulki 15 vuodeksi kaappiin riitapukarinsa Navalnyin. Ajattelin, että se nyt on sellaista miesten keskustelukulttuuria.”

Taloyhtiön pihalla on Teslaan astumassa Jyrki, 50, jolla on kiire töihin.

Jyrki toimi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana keväällä 2014, kun Vladimir ensimmäisen kerran tunkeutui väkivaltaisesti ukrainalaisperheen asuntoon. Hän muistaa tuon kevään selvästi.

”Se oli fantastinen kevät! Päätin silloin lähteä töihin Brysseliin!”

kuukautinen@hs.fi

Kuvitus: Jukka Pylväs

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite