Nykyinen kukkahattutäti

Gimmel-yhtyeen Ushmasta tuli näyttelijä ja DC Super Hero Girl.

Kun tyttöbändi Gimmel hajosi, vain Ushma olisi halunnut jatkaa.

6.8. 2:00 | Päivitetty 7.8. 12:55

Vaaleanpunaisiin housuihin pukeutunut ujon oloinen nuori nainen harjoittelee videolla oikeanlaista pyörähdystä tanssisalilla.

Ei ole helppoa.

Opettaja kuulostaa turhautuneelta: ”Kun sä sanot vain treeneissä, että joo joo, niin se ei auta. Sun pitää oikeasti treenaa sitä.”

Vuonna 2002 esitetyn Popstars-ohjelman katkelmia löytyy edelleen Youtubesta. Popstars oli laulutähtiä etsivä kykykilpailu ennen Idolsia, ja sen voittajista muodostettiin Gimmel-yhtye.

20-vuotias helsinkiläinen Ushma Olava, silloin Karnani, pääsi bändiin Jenni Vartiaisen, Susanna Korvalan ja Jonna Pirisen kanssa. Pirinen lähti bändistä nopeasti.

Vanha video huvittaa Olavaa. Hän ei ole katsonut Popstars-pätkiä ennen kuin nyt. Mahtavaa ja merkittävää aikaa, hän sanoo.

”Ensimmäisiä kertoja elämässäni tunsin pärjääväni jossain.”

Gimmel stailattiin ja tuotettiin. Kaikki kuvattiin. Ushmalle afro, Jennille Lumikki-look ja Susannalle seksikäs blondi, kuten erään jakson levy-yhtiöpalaverissa oli päätetty.

Ohjelman aikana Olavaa ajoivat nuoruus, naiivius ja into. Hän ei silti muuttaisi mitään.

”Olen monesti verrannut nelikymppistä itseäni parikymppiseen. Ei tässä iässä tule enää tehtyä asioita niin impulsiivisesti. Nuorena ei ajattele kaikkea niin loppuun asti, joten uskaltaa tehdä suuria ratkaisuja.”

Gimmelin ensilevy nousi vuoden 2002 myydyimmäksi kotimaiseksi äänitteeksi. Vuonna 2004 taru oli ohi. Loppuaikoina keikoilla saattoi olla 15 ihmistä.

Kun Gimmel hajosi, vain Ushma olisi halunnut jatkaa.

”Olin koko ikäni haaveillut laulajanurasta. En ajatellut, että se päättyisi niin aikaisin.”

Gimmel-yhtye esiintymässä marraskuussa 2002: Jenni Vartiainen (vas.), Susanna Korvala ja Ushma Karnani.

Olavalle on ollut aina selvää, että hän on esiintyjä. Hän haki Teatterikorkeakouluun ensimmäisen kerran jo ennen Popstarsia. Kun Gimmel hajosi, hän haki uudelleen. Laulu-uralta oli tarttunut uutta varmuutta.

”Oli pelastus, että pääsin kouluun, koska olin niin surullinen lopettamispäätöksestä. Koulu vei elämää ihan uuteen suuntaan.”

Maisteri hänestä tuli vuonna 2009.

Olava ei ole erotellut laulajaa ja näyttelijää itsessään, mutta viime vuosina hän on huomannut, että ajatus laulamisesta ilman roolia ujostuttaa. Nyt Olava dubbaa piirrettyjä, kuten DC Super Hero Girls -sarjaa, äänittää mainoksia ja harjoittelee teatteriryhmän kanssa. Keväällä hän esiintyi Waitress-musikaalissa Lahden kaupunginteatterissa.

Välillä työrintamalla on hiljaisempaa. ”Töiden hakeminen on iso osa työpäivääni”, hän sanoo.

Olava kertoo kärsineensä epävarmuuden tunteesta lapsesta asti. Se on saanut hänet epäilemään omia taitojaan.

”Vasta viime vuosina olen saanut uskoa, että omat siipeni kantavat ja olen ansainnut paikkani. Minut tiedetään ja minut halutaan töihin.”

Popstarsista tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Ohjelma jätti jälkensä: Jenni Vartiaisesta tuli hyvin menestynyt artisti, ja ohjelmassa aikanaan tavanneet Paula Vesala ja Mira Luoti loivat ensin PMMP:n ja sitten soolourat.

Ushma, Jenni ja Susanna eivät ole nähneet toisiaan vuosiin. Susanna ja Jenni ovat tekemisissä toistensa kanssa, mutta kolmistaan he tapaavat harvoin.

”Mitään ei ole jäänyt hampaankoloon, mutta minun ja heidän [Jennin ja Susannan] välille ei jäänyt luontaista ystävyyttä.”

Gimmelistä jäi kuitenkin aviomies Pekka Olava, joka toimi aikoinaan yhtyeen valomiehenä. Pari meni naimisiin vuonna 2005. Olavat asuvat Vantaan Ruskeasannassa yhdessä Rauli-koiran kanssa.

Artistielämää Olava seuraa läheisen ystävänsä Erinin kautta. Erinin arki on osoittanut Olavalle, että hän itse ei enää haluaisi olla pitkiä aikoja poissa kotoa.

Popstars oli Suomen ensimmäisiä tosi-tv-ohjelmia. Julkisuus oli valtavaa. Nykypäivän tosi-tv on erilaista. Olavaa lähinnä kauhistuttaa ihmisten käytös monissa tämän hetken formaateissa.

”Nykyisin olen vähän semmoinen kukkahattutäti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite