Käsikirjoittaja Anna Brotkin asuu Helsingin Vallilassa. Hän juo kahvinsa usein talon sisäpihalla.

Sarjaleipuri

Käsikirjoittaja Anna Brotkin rakastaa ruuanlaittoa ja leipomista, vaikka hänen luomansa Aikuiset-sarjan hahmot eivät kokkaa koskaan.


5.11. 2:00 | Päivitetty 6.11. 7:38

Anna Brotkin huokaisee.

”Sori, mutta näissä kyllä kestää vielä”, hän sanoo.

Jokainen leivonnan harrastaja on joskus istunut tuijottamassa uuninluukkua ja toivonut, että voisi tahdonvoimalla pakottaa taikinan kypsymään nopeammin. Tällä kertaa vallilalaisen keittiön uunia vahtaa jopa kolme silmäparia, mutta ei voi mitään: canelé ottaa aikansa.

Ranskalaiset leivonnaiset ovat viime vuosina tulleet suomalaisille tutummiksi. Marenkisia macaroneja saa markettien pakastealtaista, ja kahvilat kilpailevat sillä, kuka tarjoaa mehevimmät ecláiret eli suklaakuorrutteiset tuulihattutaikinapötkylät. Canelé sen sijaan on yhä melko tuntematon herkku. On parasta antaa käsikirjoittaja ja harrastajaleipuri Brotkinin selittää.

”Ne on siis sellaisia pieniä rommivaniljakakkusia. Kaikki on aina yllättyneitä siitä, miten ihanilta ne maistuu”, hän aloittaa.

”Oikeaoppinen canelé on sisältä vanukasmainen ja pehmeä, vaikka se ulkoapäin näyttää pieneltä palaneelta käppyrältä.”

Rommikakun pinta saa siis kaikessa rauhassa karamellisoitua uunissa rapsahtavan rapeaksi. Herkun valmistuksessa vaikeinta onkin odottaminen. Se kannattaa: kun caneléa päästään vihdoin maistamaan, käy ilmi, että se on yksi herkullisimmista tällä palstalla esitellyistä ruuista.

Ranskalaisten rommikakkusten resepti on peräisin Anna Brotkinin vaihto-oppilasperheen siskolta, joka työskentelee nykyisin kondiittorina.

Lapsena kaikki on normaalia. Lapsi luulee, että kaikissa perheissä asiat tehdään samoin kuin hänen kotonaan. Anna Brotkin tajusi vasta aikuisena, että ei taida olla ihan yleistä, että juuri isä leipoi hänelle aina syntymäpäiväkakun. Eikä mitä tahansa kakkua.

”Yhtenä vuonna halusin barbikakun, jossa kakku oli siis barbien hame. Ja sitten kun harrastin viulunsoittoa, isä teki viulun muotoisen kakun”, Brotkin kertoo.

Liittyivätkö kakut isän ammattiin?

”Ei, hän työskentelee autoalalla.”

Kotona kokattiin muutenkin paljon. Sunnuntaisin Brotkinin äiti ja isä valmistivat yhdessä kolmen ruokalajin päivällisen, jossa usein kokeiltiin jännittäviä reseptejä. Brotkinia ja hänen veljeään ne eivät aina miellyttäneet: esimerkiksi kylmä kurkkukeitto maistui lapsen suussa omituiselta.

Brotkin omaksui kokeilevan ruuanlaittokulttuurin. Jo 11-vuotiaana hän ilmoitti, että halusi viikon ajan valmistaa kaikki perheen ruuat, ja suunnitteli useamman ruokalajin menut joka päivälle. Kaupassa äiti ei saanut edes katsoa, mitä ostettiin.

Ja kun Brotkin lähti lukioikäisenä vaihto-oppilaaksi Ranskaan, rakkaus ruokaan syveni entisestään.

”Mun vaihtoperheessä oltiin tosi ruokaihmisiä, niin kuin Ranskassa ylipäätään ollaan. Suomessa nähdään edelleen vähän elitistisenä, jos on kiinnostunut ruuasta ja analysoi, että maistuukohan tässä nyt vähän inkivääri. Ranskassa sitä tekevät kaikki, se ei ole mikään luokka-asia.”

Brotkin muistaa ikuisesti ensimmäiset kotibileet Ranskassa. Osanottajia oli pyydetty tuomaan mukanaan jotain syötävää.

”Suomessa vastaavassa tilanteessa teinit veisivät korkeintaan sipsipussin. Mutta tuolla kaikki, myös luokan pojat, olivat leiponeet jotain mutakakkua tai tehneet tabbouleh'n. Niitä sitten vertailtiin.”

Canelé-leivoksiin tulee kaksi tai kolme ruokalusikallista rommia.

Canelé-leivonnaiset valmistetaan omassa vuoassaan, joita myydään leivontatarvikeliikkeissä. Valmistukseen sopivat myös esimerkiksi runebergintorttumuotit.

Vuokiin pitää jättää kolmasosa kohoamisvaraa.

Anna Brotkin on käsikirjoittajana erikoistunut komediaan. Hän on toiminut pääkäsikirjoittajana muun muassa Putouksessa. Ennen kaikkea hänet tunnetaan menestyssarjasta Aikuiset.

Sarja kuvaa Helsingin Kalliossa asuvien parikymppisten nuorten elämää. Tuon porukan keskuudessa ruoka on tärkeä asia. Niinpä Aikuisissa syödään, juodaan ja woltataan paljon. Lie Mi -ravintolan shanghai tacot olivat suosittu annos jo ennestään, mutta niistä tuli vielä suositumpia, kun ruoka mainittiin Aikuisissa.

”Nykyään ihmiset tägäävät mua niiden kuviin Instassa, kun ne syövät shanghai tacoja”, Brotkin sanoo.

Hän pitää shanghai tacoista itsekin, mutta syy valita annos sarjaan ei ollut henkilökohtaisissa mieltymyksissä.

”Halusin, että kun joku vaikka kymmenen vuoden päästä katsoo tuota sarjaa niin se muistaa, miltä shanghai tacot maistuivat. Se on spesiaali ruoka, mutta nimenomaan tämän ajan juttu. En usko, että niitä syödään enää vuosien päästä.”

Aikuisten viimeinen tuotantokausi julkaistiin pari kuukautta sitten. Kun Brotkin kirjoitti sitä, hän tajusi, että vaikka sarjassa syödään paljon, kukaan hahmoista ei koskaan laita ruokaa. Se liittyy henkilöhahmojen ikään ja siihen, että he eivät kovin paljon vietä aikaa kotona. Mutta voi se kertoa jotain myös luonteesta, Brotkin sanoo.

”Oona on sellainen tyyppi, että se ei ikinä laita ruokaa. Se syö eineksiä, käy ravintolassa tai tilaa jotain kotiin. Ehkä Kuisma tai Pesso kokkaa sille joskus.”

Canelé-leivoksen pinnan on oltava rapsahtavan rapea.

Anna Brotkinin canelé-leivokset

n. 10 kpl

5 dl maitoa

50 grammaa voita

1 vaniljatanko

3 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa+ 1 keltuainen

2–3 rkl rommia

voita muottien voitelemiseen

■ Kiehauta maito, voi ja halkaistu vaniljatanko kattilassa. Anna jäähtyä.

■ Sekoita jauhot, sokerit ja munat kulhossa. Lisää sekaan jäähtynyt maito-voi-seos sekä rommi.

■ Laita juokseva taikina pulloon tai kannuun ja nosta yöksi jääkaappiin.

■ Seuraavana päivänä voitele canelé-vuoat voilla ja kaada taikina vuokiin. Jätä vuokiin 1/3 kohoamisvaraa. Voit käyttää myös esimerkiksi runebergintortuille tarkoitettuja vuokia. Lämmitä uuni 240 asteeseen.

■ Paista kuumassa uunissa ensin 10 min ja laske sitten lämpö 180 asteeseen. Paista vielä 45-70 min. Leivonnaisten kuuluu olla hyvin tummia.

Resepti: Anna Brotkin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita