Ukrainan hyytävä talvi

Ukrainan talvi voi olla hyvin kylmä, sanovat Suomessa vierailevat ukrainalaiset meteorologit. Mutta toivottavasti se ei ole sitä nyt.

Ulkoilijoita Donetskissa tapaninpäivänä 2021.


5.11. 2:00 | Päivitetty 6.11. 6:09

Se talvi muistetaan Ukrainassa. Vuoden 2006 tammi- ja helmikuussa hyytävät pakkaset jatkuivat viikkotolkulla. Hurjimmillaan lämpömittarin lukemat putosivat alle –30 asteen. Kylmyyteen menehtyi reilusti yli 700 ihmistä.

Tilanne ei ollut paljon parempi myöskään alkuvuonna 2012. Öisin lämpötila laski 25–30 pakkasasteeseen. Kymmeniä kodittomia paleltui kuoliaaksi, ja Ukrainan hätätilaministeriön avaamissa tuhansissa väliaikaissuojissa kärvisteli kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Sellaista talvea ei nyt todellakaan kaivata Ukrainassa, jossa maansisäisiä pakolaisia on miljoonia ja Venäjän ohjukset, raketit ja lennokit moukaroivat maan infrastruktuuria.

Ukrainalaiset meteorologit Alla Bilozerova ja Nataliia Ptukha istuvat Ilmatieteen laitoksen toimitiloissa Helsingin Kumpulassa ja levittelevät käsiään.

”Talvesta ei voi tietää. Pitkän ajan sääennusteet ovat aina epävarmoja”, Bilozerova toteaa.

Ukrainalaiset meteorologit Alla Bilozerova (vas.) ja Natalia Ptukha Helsingissä.

Meteorologikaksikko työskentelee Helsingissä tänä syksynä muutaman kuukauden ajan. Vierailu on osa Ilmatieteen laitoksen ja Ukrainan hydrometeorologinen keskuksen kehitysyhteistyöprojektia, jonka tarkoituksena on nykyaikaistaa Ukrainan sääpalvelua.

“Täytyy muistaa, että meidän talvemme on hyvin erilainen eri osissa maata”, Ptukha huomauttaa.

Ukraina on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin maa, ja ilmasto-olosuhteet ovat luonnollisesti hyvin erilaisia maan eri osissa. Idässä ja pohjoisessa keskilämpötilat ovat roimasti matalammat kuin Etelä-Ukrainassa, jota lämmittää meri-ilmasto. Meri ei ole jäätynyt kunnolla vuosikausiin, ja pysyvää lumipeitettä ei yleensä pääse kertymään.

Pohjoisessa luntakin on tietysti enemmän.

”On tavallista, että lunta sataa ja sulaa ja sataa ja sulaa”, Bilozerova kuvaa.

”Pitkäaikaisten mittaustulosten perusteella suunta on Ukrainassakin selvä. Ilmasto on selvästi lämmennyt”, Ptukha sanoo.

Muutos onkin ollut melkoinen.

Kolmenkymmenen viime vuoden aikana talvikauden keskilämpötila Ukrainassa on noussut 2–2,5 astetta. Talvi on myös lyhentynyt merkittävästi. Joka talvi kirjataan pitkä liuta uusia lämpötilaennätyksiä kolmenkymmenen vuoden mittausajalta.

Tilastojen perusteella Bilozerova ja Ptukha uskaltautuvat kuitenkin sanomaan jotain tulevasta Ukrainan talvesta.

Pitkät erittäin kylmän sään (-25– -30) jaksot ovat hyvin epätodennäköisiä. Sen sijaan lyhyitä pakkasjaksoja on luultavasti luvassa.

Siinäkin on monella ukrainalaisella kestämistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita