Mistä näissä vaaleissa ei ole kyse?

Eduskuntavaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa eikä yhtään pääministeriä.

Vuoden 1999 eduskuntavaaleissa Helsingissä olivat ehdolla puolueidensa puheenjohtajat Esko Aho (vas.), Sauli Niinistö ja Paavo Lipponen, ja alettiin puhua pääministerivaalista.

| Päivitetty

Tänään Suomessa ei järjestetä pääministerivaalia.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa kansalaiset valitsevat hallituksen johtajan, Suomen eduskuntavaaleissa eivät.

Ero on olennainen. Suomessa valitaan huomenna lakiasäätävä elin eli eduskunta, ei toimeenpanevaa hallitusta tai sen vetäjää.

Asioita sotkeva pääministerivaalista puhuminen alkoi jo vanhan perustuslain aikaan, ennen vuoden 1999 eduskuntavaaleja. Pääministeri Paavo Lipponen oli ehdolla Helsingissä. Samaan vaalipiiriin änkesi myös keskipohjalainen oppositiojohtaja Esko Aho. Tämän jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistönkin oli siirryttävä Varsinais-Suomesta ehdokkaaksi Helsinkiin.

Media innostui: pääministerivaali!

Kuinka kävi?

Lipponen sai 11 823 ja Aho 11 869 ääntä. Täpärä kisa, mutta Aho voitti.

Mutta Niinistöpä sai 30 450 ääntä eli enemmän kuin Lipponen ja Aho yhteensä.

Pääministerivaalin lopputulos oli se, että vähiten ääniä saanut pääministeriehdokas eli Lipponen valittiin pääministeriksi. Hänen puolueensa oli nimittäin säilynyt eduskunnan suurimpana.

Seuraavista eduskuntavaaleista vuonna 2003 puhuttiin pääministerivaaleina jo ihan tosissaan. Presidentinvaalien järjestäminen suorana henkilövaalina oli osoittautunut suosituksi, ja nyt voimaan tulleen uuden perustuslain mukaan pääministerille oli siirtynyt paljon valtaa.

Yle jopa järjesti pääministeriehdokastentíksi brändätyn vaalikeskustelun, johon pääsivät vain kolmen suurimman puolueen ehdokkaat.

Pääehdokkaat olivat Paavo Lipponen ja Anneli Jäätteenmäki. Kokoomuksen ehdokas oli Ville Itälä.

Tällainen ei pienempiä puolueita miellyttänyt.

”Eduskuntavaalien kääntäminen pääministerivaaliksi on ollut sdp:n puoluetoimistolta loistava mediatemppu”, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes.

"On kovasti yritetty tehdä eduskuntavaaleista pääministerivaaleja”, syytti vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara. ”Ja yritetty lähteä siitä, että suurimman puolueen puheenjohtajasta automaattisesti tulisi pääministeri. Näin meidän uutta perustuslakia ei kuitenkaan ole kirjoitettu."

Runsaat kolme kuukautta vuoden 2003 eduskuntavaalien jälkeen Suomella olikin pääministerinä kisan ulkopuolinen Matti Vanhanen, kun pääministerivaalin voittanut Anneli Jäätteenmäki oli joutunut eroamaan.

Suomen pääministerin valitsee nykyisin eduskunta. Kansalta ei kysytä mitään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite