Toukokuu oli lopuillaan, kun vanha ruotsalainen suutarimestari kiinnitti puotinsa oveen lapun, jossa luki Stängd från hägg till syren. Hänen liikkeensä oli siis suljettu ”tuomesta syreeniin”. Samanlaisen tekstin hän nosti oveensa joka kevät.
Suutarimestari halusi pitää vuosilomansa vuoden ihanimmalla hetkellä. Nuo viikot ovat täynnä pakahduttavaa odotusta, ja kaikki on vielä mahdollista.
Kevät on loppumassa, ja luonto herää. Ensin kukkii tuomi, ja kun syreenin kukat alkavat lakastua, on juhannus ja kesän korkein hetki.
Sitten onni on ohi. Pian linnut lopettavat laulunsa, kukat kukkimisen, päivät pimenevät, kylmä palaa, muuttolinnut lentävät etelään ja lopulta pakkanen tappaa kaiken.
Mutta ei mennä aikojen edelle. Kohta tuomi kukkii. Milloin, kasvitieteen yli-intendentti, Luontoillastakin tuttu dosentti Henry Väre?
”Kyllä se voi Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa kukkia jo nyt”, Väre sanoo. ”Etelä-Suomessa tuomen kukinta alkaa yleensä toukokuun puolivälissä ja jatkuu parisen viikkoa. Syreeni aloittaa kesäkuun alussa ja jatkaa noin kolme viikkoa.”
Ilmastonmuutos on tietysti muuttanut tämänkin asian. Sekä tuomen että syreenin kukinta on vain parissakymmenessä vuodessa aikaistunut noin kahdella viikolla.
Tuomen ja syreenin kukinta on aikaistunut mutta ei pidentynyt. Kesän ihanin hetki on nyt ohi kaksi viikkoa aikaisemmin kuin ennen.
Tartu kesään, sillä aivan kohta se on ohi.